THE TICKER:

Vestigii

Un ziarist anunta ca a dat de urma colectiei de arta Hatvany, furata de nazisti. Vezi ce picturi sunt in colectia furata in urma cu 70 de ani

de Adrian Cristescu - Mai 16, 2012 - 13:38
TEXT SIZE: A | A | A | A

Un jurnalist austriac a anuntat ca a gasit colectia de arta Hatvany, furata de nazisti si ascunsa intr-o mina de argint in urma cu peste 70 de ani.

Colectia cuprinde panze de Monet, Cezanne, Manet si Pissaro sculpturi de mare valoare si tapiserii orientale.

Ele stau ascunse in adancul Muntilor Metaliferi, la granita dintre Germania si Cehia, relateaza Le Point.

Colectia a apartinut baronului Ferenc Hatvany, bogat industrias maghiar, amator de arta si evreu, jefuit in anii 1940 de regimul nazist. Ziaristul si scriitorul austriac Burkhart List, cel care a facut acest anunt, isi propune sa scoata la lumina comoara, care este estimata la peste un miliard de euro.

Burkhart List afirma ca a consultat arhive ale Wehrmacht-ului si ca acestea ii confirma ipoteza. Mai multe documente mentioneaza, potrivit lui, sosirea in zona, in toamna lui 1944, a unui convoi de militari nazisti de la Budapesta.

Galerii sapate manual

Cu ajutorul unei sonde radar, instrument folosit de obicei la exploatarea zacamintelor de gaz, List ar fi descoperit, la cateva zeci de metri adancime, doua galerii sapate manual si nemarcate pe harti.

Aceste galerii nemarcate reprezinta misterul ce ar putea ascunde colectia de arta a fostului baron maghiar.

O parte din colectia Hatvany a fost descoperita in timpul razboiului rece in Uniunea Sovietica, dar face si astazi obiectul unor litigii cu mostenitorii baronului maghiar.

SHARE:
0 Comentarii