THE TICKER:

Analiza

Bilantul tristetii: Romania aloca sume ridicole pentru scoli si spitale. Iata cati bani da statul anual pentru a construi scoli si spitale

de Dan Irimia - Aprilie 03, 2012 - 00:14
TEXT SIZE: A | A | A | A

Scolile si spitalele nu au reprezentat si nu reprezinta o prioritate pentru autoritatile romane.

Acest lucru este valabil pentru toate guvernele care s-au perindat la conducerea Romaniei in ultimii douazeci de ani. Aceasta afirmatie poate fi sustinuta cu certitudine, daca ne uitam la sumele investite de autoritati in aceste domenii, la cati bani s-au cheltuit pentru a se construi scoli, spitale, clinici.

Cheltuieli

Asadar, obiectul acestei analize il reprezinta acest adevar trist: cati bani a cheltuit statul roman pentru a construi spitale si scoli. In ultimii 14 ani.

Mai precis, din 1997 si pana in 2010, acestea fiind cele mai recente date. Pentru o perspectiva mai complexa, am alaturat in aceasta analiza si fondurile cheltuite pentru salile de recreere si de sport.

De altfel, Econtext a publicat deja o radiografie a sumelor bugetare care au fost cheltuite pentru sali de recreere si de sport (aceasta analiza poate fi citita AICI). In plus, Econtext a aratat si cati bani s-au investit in ultimii ani pe constructia de drumuri si sosele (consultati AICI aceasta analiza).

Scoli si spitale

Din 1997 si pana in anul 2010, sumele investite pentru constructia de scoli si spitale au insumat circa 10 miliarde de lei noi (suma exacta: 9.991.112.000 lei).

Banii s-au dus pe tot ceea ce inseamna procesul de constructie, de la lucrari pregatitoare pentru inceperea constructiei, constructii noi, reparati capitale si pana la instalatii, izolatii, finisari interne si externe, inchiere de utilaje, etc. Echivalat in moneda unica, ar insemna 2,63 miliarde de euro, avand in vedere ca, in acesti ani, cursul mediu de schimb s-a situat la 3,8 lei/euro.

Aceasta suma este mai mult decat ridicol de mica, avand in vedere ca ea a fost cheltuita intr-o perioada de 14 ani. Este mai putin de 2% din PIB-ul estimat pentru acest an. Iar daca am raporta la PIB-ul din toti cei 14 ani, ar fi sub 0,2%!

Sali de sport – scoli si spitale

De altfel, se poate observa cat de redusa este suma si daca o comparam cu sumele destinate pentru constructia salilor de sport.

Spre comparatie, pentru salilele de sport s-au cheltuit 2,5 miliarde de lei, adica doar de patru ori mai putin. Apogeul a fost atins in anii 2003 – 2004, in timpul guvernarii lui Adrian Nastase.

In acesti ani, fondurile destinate cladirilor sportive au urcat covarsitor. De exemplu, in 2003, s-au cheltuit 543 de milioane de lei pentru scoli si spitale si 177,7 milioane lei pentru salile de sport. Mai mult, in 2004, scolile si spitalele au primit 549,8 milioane de lei, iar salile de sport 326,3 milioane de lei.

Dar nici Puterea actuala nu s-a straduit foarte mult pentru a creste considerabil aceste sume!

 

 

Dar iata cati bani s-au cheltuit in fiecare an pentru a se construi scoli si spitale, dar si sali de sport:

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

CRIZA A RUPT ROMANIA IN DOUA: salariile au urcat cu 50% in unele sectoare, dar s-au prabusit cu 30% in altele. Vezi cine a castigat/pierdut pariul cu criza

 

TOPUL CELOR MAI BOGATI CONSILIERI din cadrul Primariei Capitalei

 

CINE ESTE CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI (CNA)? Iata cu ce salarii sunt platiti membrii CNA-ului

 

CUM NE INROBIM SNGURI: Platim miliarde de euro pe gazele pe care le importam de la rusi, dar ignoram productia interna. Vezi cum scade productia noastra de gaze

 

HARTA EUROPEANA A AZILULUI. In ce tara ai cele mai multe sanse sa primesti azil. Vezi ce straini vin la noi

 

TRAIM VREMURI GRELE, dar Romania va deveni tigrul economic al Europei. Iata pe ce cheltuim 25 de miliarde de euro

 

VIITORUL SUNA BINE! Anii urmatori vor aduce cresteri salariale in toate judetele tarii. Vezi cati bani iti vor intra direct in buzunar

 

 

SONDAJ: CINE VA FI PRESEDINTELE ROMANIEI?

Se discuta tot mai des despre o posibila candidatura a premierului M. R. Ungureanu la functia de presedinte, sustinut de PDL. Veti vota cu acesta sau cu candidatul altui partid?

VOTATI AICI candidatul pe care intentionati sa-l votati la ALEGERILE PREZIDENTIALE: M. R. Ungureanu, Crin Antonescu sau oricare alt candidat USl, Dan Diaconescu, etc

SHARE:
4 Comentarii
 • sandu

  Cati bani s-au alocat de la stat pentru constructia de biserici in acesti 14 ani?? Ar fi interesant de comparat. Pana nu reglementam acest lucru, ca biserica este independenta, are profit si nu ar trebui sa ia de la stat, nu putem spune decat: da Doamne sa nu fiu bolnav si sa trec de examene.

 • Econtext

  @ Andrei

  Cred ca nu ati inteles subiectul articolului. Ideea este ca se aloca PREA PUTINI BANI PENTRU SPITALE SI SCOLI. Comparand, de exemplu, cu banii pentru salile de sport, sumele alocate pentru a se construi spitale si scoli sunt RIDICOLE.

  Econtext

 • Andrei

  Ce vi se pare atat de iesit din comun ca ALOCA BANI PENTRU SCOLI SI SPITALE?:| Credeti ca este asa de ieftina constructia unei sali de sport? Ce ati vrea? Ca elevii sa faca ora de sport in salile de curs? Cred ca aveti o problema la cap….

 • MISCAREA SOCIALISTA

  INTRU-UN REGIM CAPITALIST MAFIOT ORTODOX, ACEST LUCRU ESTE FIRESC.IN SCHIMB SAU CONSTRUIT 18 000 DE BISERICI.CE NU A-TI INTELES?