THE TICKER:

Analiza

Bomba sociala a datoriilor e pe cale sa explodeze. Vezi cu cat au crescut datoriile romanilor in ultimii ani. Situatie dramatica in UE

de Irina Socaciu - Aprilie 25, 2012 - 00:52
TEXT SIZE: A | A | A | A

In ultima perioada, tot mai multe persoane ridica degetul acuzator catre autoritatile romane, invinuindu-le de cresterea alarmanta a datoriei externe.

Invinuirea principala ar fi ca autoritatile s-ar fi imprumutat excesiv in ultimi ani, urcand datoria externa la aproape 100 de miliarde de euro.

Totusi, multi dintre cei care se alarmeaza zilnic despre datoria Romaniei nu vad un lucru mai mult decat important. Nu autoritatile sunt cele care s-au imprumutat excesiv, ci populatia si companiile.

Circa doua treimi din datoria Romaniei reprezinta datoria privata, creditele luate de populatie si companii. Aici e pericolul real! In plina criza a datoriilor de stat, datoriile private au fost total eclipsate.

Econtext va arata care este nivelul datoriei private in fiecare stat din Uniunea Europeana. In plus, vom arata si cum a evoluat aceasta in ultimii zece ani (din 2001 si pana in 2011), aici fiind reala problema, in ritmul de crestere al datoriilor in ultima decada. Datele provin de la bancile centrale ale statelor europene.

Datorii

Inainte de a merge mai departe, sa mai spunem ca Econtext nu este la prima analiza pe aceasta tema. Econtext a realizat un top al prefectilor dupa nivelul datoriilor pe care le au acestia in banci (vezi AICI acest top). De asemenea, am publicat un top si al celor mai puternici si mai indatorati judecatori din Romania (pe care-l puteti vizualiza aici).

Iata si alte analize despre datorii:

Umiliti si obiditi: Patronii romani au fost doborati de criza. Cati someri, salariati, patroni, pensionari nu-si pot plati la timp facturile

Studiu: Romanii fac cele mai multe datorii intrucat nu-si platesc facturile la apa si gaze

Topul datoriei private

Da, adevarata alarma nu este la nivelul datoriei guvernamentale. Alerta reala trebuie sa aiba in vedere imprumuturile luate de populatie si companii, in special din banci. Aici va fi adevarata problema! Aceasta este bomba sociala care ar putea exploda cat de curand. Deja incepe sa creasca numarul celor care nu-si pot plati la timp ratele.

In plina criza mondiala, cu preturi in crestere drastica, populatia are de platit rate si datorii tot mai mari.

Dar haideti sa vedem cine s-a indatorat cel mai mult in ultimii zece ani. Prima pozitie este ocupata de bulgari, acestia au luat credite fara sa clipeasca in ultima vreme. Astfel, in 2001, datoria privata a bulgarilor se ridica de 47,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

La finele anului 2011, datoria privata depasise cu mult PIB-ul Bulgariei, ajungand la 169,2% din PIB. Ceea ce inseamna o crestere de 255,5% in acesti ani. Adica, o crestere de 3,5 ori.

Pe a doua pozitie se plaseaza populatia si firmele letoniene, datoria acestora urcand de aproape trei ori in ultimii zece ani (avans de 184,6%, mai precis).

Nu toate statele europene au insa aceasta problema, in unele, datoria privata s-a majorat intr-un ritm destul de usor. Mai mult, exista o tara unde datoria chiar a scazut in intervalul 2001 – 2011.

Romanii

In ceea ce-i priveste pe romani, datoriile acestora au crescut de nivelul de 30,4% din PIB in 2001, pana la 77,7% din PIB in 2011. Mai precis, datoria privata a romanilor a crescut de 2,5 ori in zece ani (155,6%, procentual).

 

 

Dar iata pe ce loc se plaseaza Romania dupa evolutia datoriei private. Vezi datoria privata in toate tarile europene:

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

CINE ESTE MAI BOGAT: PDL sau USL? Vezi care sunt cei mai bogati candidati la alegerile locale

 

HARTA DISPERARII. Topul judetelor dupa numarul persoanelor care au fost concediate in cei trei ani de criza. Vezi cati angajati s-au vaporizat din judetul tau

 

EXODUL CREIERELOR: Vezi cati cercetatori pierde Romania in fiecare an si cand cercetarea va disparea definitiv

 

APEL NATIONAL! Romania se indreapta catre o crizei a apei: Ramanem fara apa de calitatea intai. Vezi unde mai avem apa in stare foarte buna!

 

TRAIM CEL MAI PUTIN! Romanii au cea mai mica speranta de viata din toata Uniunea Europeana. Vezi cat traiesc barbatii si femeile din Romania si din UE

 

NU MAI CONSTRUITI HOTELURI ca bate vantul prin ele. Topul judetelor cu cele mai goale/pline hoteluri

 

TOP INEDIT AL SALARIILOR: cat castiga pe ora angajatii din Romania. Vezi unde se plateste cel mai bine ora de lucru

 

 

 

SONDAJ: CU CINE VETI VOTA LA PRIMARIA CAPITALEI?

Mai multe personalitati intentioneaza sa candideze la Primaria Capitalei. Dintre numele vehiculate, cu cine ati vota?

VOTATI AICI

SHARE:
3 Comentarii
  • VanghelicaX

    ahaaaaaaaa, acum inteleg de ce atata zor cu “reintregirea” salariilor bugetarilor……or fi bancile in raha cu creditele neperformante, pe care degeaba le executa ca nu au cum sa le valorifice……asa ca subventioneaza indirect bancile…….am priceput…….

  • Teodor Ghitescu

    Datoria externa a tarilor din sistemul capitalist occidental (piata libera) este creata cu premiditare de catre un grup infim de familii de bancheri privati care, prin coruptie si santaj, au devenit proprietarii Bancilor nationale, ale principalelor state ale lumii (SUA, Anglia, Suedia, etc.) cu drept de emisie monetara fara nici o acoperire a acesteia in aur sau bunuri. Aceleasi familii, cu ajutorul “banilor FIAT” (hartii colorate, fara valoare), au cumparat actiunile (valorile reale) ale principalelor companii nationale si transnationale. Cu ajutorul BM, FMI, BCE si altor structuri, promoveaza doctrina politica economica liberala, prin care statele nu trebuie sa aiba agenti economici proprii (surse proprii de bunuri ce pot fi apoi valorificate prin moneda) si deci sa vanda “investitorilor strategici”, adica a celor ce detin “banii FIAT”, resursele naturale si energetice, pe “hartii colorate”, care odata consumate in sectoarele publice (administratie, armata, sanatate, educatie), lasa statul (reprezentantul cetateanului majoritar) la “mila” investitorilor privati (sistemului bancar privat) sa-i mai imprumute cu hartii colorate contra vanzarii sau concesionarii altor bunuri, sau recuperarii datoriilor din veniturile populatiei (taxe si impozite). Asa s-a ajuns ca statele (reprezentantele cetateanului majoritar din fiecare natiune) sa fie datoare unor indivizi sau grupuri private si sa intre in “faliment”. Acest lucru nu este posibil decat in sistemul capitalist occidental prin promovarea principiilor liberale absurde (antidemocratice si retrograde) ale suprematiei individului asupra comunitatii si a reglarii preturilor prin “cerere si oferta” (cand intreaga economie occidentala este bazata pe bani fara valoare si pe speculatia pietei de catre monopolurile internationale aflate sub controlul sistemului bancare mondial privat, prin intermediul burselor , cea mai diabolica inventie speculativa a elitelor mondiale)! Asa se face ca populatia din tarile occidentale, in loc sa traiasca din ce in ce mai bine, cum se intampla in sistemele socioeconomice din modelulul “calea a treia”, o duc din ce in ce mai rau, li s-au suprimat treptat drepturile fundamentale a cetateanului (la viata, la sanatate si educatie gratuita, la un loc de munca platiti corespunzator, etc.) si este idobitocita prin media asupra binefacerilor “democratiei occidentale”. Romania, este un exemplu de declin economic accelerat, pentru ca a fost o tara socialista, dar Grecia, Spania, SUA, Italia, etc., aflate in faliment, nu au cunoscut sistemul socialist ci doar “democratia capitalista a pietei libere”. Daca vrem sa traim ca oameni, prin munca noastra, trebuie sa adoptam sistemul economic dupa modelul “calea a treia” si sa iesim din acest sistem de “crima economica” la adresa populatiei majoritare, in favoarea unor grupuri infime de speculanti!

  • Lucian

    Nu pot pricepe cum poti lua bani imprumut daca stii ca nu poti sa ii dai inapoi sau nu esti sigur?! Felicitari pentru aceste date, ca sa nu mai zbiere unii ca Romania este atat de indatorata. E foarte important de stiut ca datori sunt populatia si companiile de doua ori mai mult decat statul iar pe de alta parte, comparativ cu alte tari, nici nu suntem atat de datori raportat la PIB. Si nici PIB-ul nostru nu e mai mare decat al lor. Deci daca avem datorii doar 77% din ceva mai mic decat Germania care a scazut cu 3% dar a ramas la 128% din PIB, si ce PIB! Rezulta ca romanii sunt chiar cumpatati. Poate nici nu e de mirare daca ne gandim cat costa imprumuturile la noi, ce dobanzi nesimtite incaseaza bancile.