THE TICKER:

Analiza

Ciulinii Romaniei! Cat teren degradat este in fiecare judet. TOP national!

de Adrian Cristescu - Martie 28, 2012 - 23:26
TEXT SIZE: A | A | A | A

In Romania, circa 1 milion de hectare de teren arabil este neutilizat, devenind ceea ce, in limbajul popular, se numeste parloaga.

Din suprafata arabila a Romaniei, care este de 9,4 milioane de hectare, circa 1 milion de hectare raman necultivate, transformandu-se in parloage.

Partea buna este ca aceasta suprafata a scazut in ultima perioada, avand in vedere ca parloagele se intindeau pe 3 milioane de hectare in urma cu cinci-sase ani.

Din nefericire, dincolo de aceste suprafete lasate necultivate, Romania si alte terenuri care sunt total ignorate, desi ar putea fi aduse in circuitul agricol.

Teren neproductiv

Astfel, Romania are aproape jumatate de milion de hectare de pamant care este degradat, care nu produce nimic. Nu este vorba despre parloage, acestea fiind terenuri arabile care nu sunt cultivate. Nu, acest pamant nu face parte din suprafata arabila. Este teren pe care nu se afla nici o constructie, dar pe care nu s-a cultivat si nici nu se cultiva nimic.

Este, efectiv, pamant care nu a fost niciodata arabil, pe care nu a fost cultivat niciodata nimic. Pamant liber, lasat in voia destinului! PAMANT NEOCUPAT DE NICI O CONSTRUCTIE SI PE CARE NU SE PRODUCE NIMIC!

Da, avem si asa ceva! Si mult, din pacate. Dupa cum spuneam, aproape jumatate de milion de hectare sunt lasate de izbeliste, nefiind vreodata cultivate si, mai mult, au ajuns sa fie degradate.

Suprafata totala a Romaniei este de aproape 24 milioane de hectare. De unde rezulta ca acest teren degradat reprezinta 2% din suprafata totala a tarii.

Bineinteles, daca acest teren ar fi ingrijit, daca ar fi irigat si cultivat, ar putea intra in circuitul agricol. Sau i s-ar putea gasi o alta destinatie utila, s-ar putea construi cevape el, un drum, o cladire. Dar aceasta este o alta poveste, tipic romaneasca.

Suprafete

Econtext a realizat si alte analize despre pamantul Romaniei, care se relationeaza cu analiza de fata. Consultati doua exemple:

Iata cat din suprafata Romaniei este acoperita de constructii. Vezi situatia din fiecare judet

Scade suprafata acoperita cu apa a tarii. Vezi ce judete se transforma in deserturi

Nivel national

Si cine cel mai mult astfel de teren pe care nu se produce nimic? La nivel national, Alba este pe primul loc. Este judetul care are cel mai mult teren degradat. Astfel, 43.376 de hectare din judetul Alba sunt degradate, nu produc nimic.

Pe a doua pozitie se situeaza Clujul, cu 33.452 de hectare de teren degradat. Bineinteles, la polul opus, cu cel mai putin teren de acest gen, este Capitala tarii.

Doar 93 de hectare de pamant degradat se afla in Bucuresti, fapt normal avand in vedere ca cea mai mare suprafata a Bucurestiului este acoperita de cladiri, strazi, cai de comunicatie.

 

 

Dar iata cat teren degradat este in fiecare judet din Romania. Top!

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

CINE ESTE CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI (CNA)? Iata cu ce salarii sunt platiti membrii CNA-ului

 

CUM NE INROBIM SNGURI: Platim miliarde de euro pe gazele pe care le importam de la rusi, dar ignoram productia interna. Vezi cum scade productia noastra de gaze

 

HARTA EUROPEANA A AZILULUI. In ce tara ai cele mai multe sanse sa primesti azil. Vezi ce straini vin la noi

 

TRAIM VREMURI GRELE, dar Romania va deveni tigrul economic al Europei. Iata pe ce cheltuim 25 de miliarde de euro

 

VIITORUL SUNA BINE! Anii urmatori vor aduce cresteri salariale in toate judetele tarii. Vezi cati bani iti vor intra direct in buzunar

 

EXCLUSIV! CANDIDATII USL la functia de primar sunt mai bogati decat edilii actuali. Vezi cate case si cat pamant au toti candidatii la postul de primar

 

JUDECATORII ROMANIEI sunt ingropati in datorii de sute de mii de euro. Afla ce datorii au cei mai puternici judecatori

 

 

 

SONDAJ: CINE VA FI PRESEDINTELE ROMANIEI?

Se discuta tot mai des despre o posibila candidatura a premierului M. R. Ungureanu la functia de presedinte, sustinut de PDL. Veti vota cu acesta sau cu candidatul altui partid?

VOTATI AICI candidatul pe care intentionati sa-l votati la ALEGERILE PREZIDENTIALE: M. R. Ungureanu, Crin Antonescu sau oricare alt candidat USl, Dan Diaconescu, etc

SHARE:
0 Comentarii