THE TICKER:

Analiza

Dezastru in educatie! Circa 25.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii ani. Vezi situatia din fiecare judet

de Dana Mihailovici - August 31, 2011 - 01:18
TEXT SIZE: A | A | A | A

Aproape 25.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii cinci ani, potrivit unor date prelucrate de Econtext.

Mai exact, 24.365 de dascali au iesit din sistemul educational in perioada 2006 – 2010, iar cea mai parte din acestia, anume 22.473 de cadre didactice, au abandonat acest sistem in ultimii doi ani, de cand a inceput criza. Practic, circa 10% din dascali au disparut din invatament in acesti ani.

In aceasta analiza, Econtext prezinta evolutia personalului didactic in ultimii cinci ani, la nivelul intregii tari. In plus, vom vedea evolutia din acesti ani in fiecare judet din tara.

Personalul didactic reprezinta persoanele fizice care sunt angajate in sistemul de invatamant si predau in cadrul procesului educational si de instruire (cu norma intreaga si cu norma partiala).

Evolutie

In total, la inceputul anului de invatamant 2006 (septembrie 2006) erau 277.318 de cadre didactice in toate formele de invatamant (de la cel prescolar pana la cel universitar) din Romania.

La debutul anului scolar 2010, numarul acestora scazuse la 252.953 de persoane. Iar cea mai mare parte a scaderii a avut loc in ultimii doi ani.

Reducerea personalului a avut loc in toate judetele tarii, cu o singura exceptie. Judetul Giurgiu! Giurgiu, care este si cel mai sarac din Romania (vezi aici o analiza despre valoarea economica a fiecarui judet), a consemnat o crestere a numarului de cadre didactice.

Maxim

Dupa cum e de asteptat, Capitala conduce la numarul invatatorilor, profesorilor, etc. care au iesit din invatamant. In 2006, erau 28.384 de cadre didactice in Bucuresti, iar numarul lor s-a diminuat pana la 26.303 de persoane in 2010. Bilant: un minus de 2081 de angajati.

Dupa Bucuresti, a doua scadere a numarului de cadre didactice a avut loc in Timis, 1.182 de persoane de dascali parasind sistemul. Pe urmatoarele pozitii se situeaza Iasi, Dolj, Teleorman. Pe ansamblu, scaderi peste pragul de o mie au avut loc in sapte judete (Bucuresti, Timis, Iasi, Dolj, Teleorman, Bacau, Brasov). Dupa cum putem observa, variatia personalului didactic nu depinde neaparat de marimea judetelor.

De exemplu, Cluj, unul din primele judete din Romania, se plaseaza pe locul 28 in ceea ce priveste numarul dascalilor care au plecat din sistemul educational. Un alt caz asemanator este cel a judetului Sibiu (care se claseaza pe locul 20). Sau Arges, care se afla pe pozitia 14.

Minim

La polul opus, cele mai mici scurgeri de personal din invatamant au avut loc in judetele Calarasi (131 de profesori au iesit din sistem in ultimii cinci ani), Braila (153), Ilfov (186), Ialomita (187), Covasna (189).

Intre 200 si 500 de cadre didactice au renuntat la aceasta slujba in 13 judete, iar intre 501 si 1.000 de invatatori si profesori au parasit sistemul in 16 judete.

Cazuri speciale

Dincolo de acest flux de personal, exista cateva judete unde numarul dascalilor a scazut sub nivelul minim de rezistenta. Iar cel mai ingrijorator este Teleorman, unde personalul didactic s-a redus cu peste o cincime! La inceputul anului scolar 2006, lucrau 4.950 de invatatori si profesori in unitatile de invatamant din Teleorman. Iar in 2010, numarul lor ajunsese la 3.908! Practic, unul din cinci dascali s-a evaporat din invatamantul acestui judet.

Pe de alta parte, un caz ‚fericit’ este cel al Clujului, unde scaderea a fost de 398 de dascali (de la 11.494 de angajati in sistemul educational in 2006, la 11.096 in 2010). Procentual, in jur de 4% din dascalii clujeni s-au orientat catre alte profesii.

 

 

 

Dar iata evolutia personalului didactic in toate judetele Romaniei in ultimii cinci ani (ierarhia a fost stabilita in functie de numarul cadrelor didactice care au parasit sistemul de invatamant):

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize realizate recent de Econtext:

 

Cati bani au romanii in banci. In ce judete sunt romanii cu cele mai mari/mici conturi bancare

Harta concedierilor din cele mai mari companii de stat din Romania. Evolutia numarului de angajati in ultimii cinci ani. TOP 20!

Topul judetelor din Romania dupa valoarea lor in bani. Vezi cat valoreaza fiecare judet si cu cat se va imbogati in acest an

Unde ne depunem banii? Ce dobanzi ofera bancile din statele europene pentru depozitele la termen. TOP european!

TOPUL presedintilor de consilii judetene in functie de salariile cu care sunt platiti. Vezi cat castiga seful judetului tau!

Cum sa castigi din pariuri sportive. Intotdeauna!

Harta amenzilor din Romania. Vezi in ce judete primesc companiile cele mai multe/putine amenzi. TOP national!

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj despre proiectul de la ROSIA MONTANA, vizitat recent si presedintele Traian Basescu. Ce ar trebui sa faca Romania cu acest proiect? Ar trebui extras aurul, ar trebui promovata zona ca atractie turistica? VOTATI AICI

SHARE:
6 Comentarii
 • Ela

  Dar uitati ca si numarul elevilor a scazut la nivelul tarii in mod serios, iar marimea catedrei (numarul de ore) pentru un profesor a crescut de la 612 la 648. (adica 5 %) . A crescut chiar si numarul de elevi in clase (comasarea unor scoli de exemplu)…

  Am mai vazut eu statistici pe aici pe pagina asta, dar se pare ca confundati merele cu perele, si numerele cu procentele. Imi pare rau sa va spun, dar se pare ca nu prea va pricepeti la statistici si la analize. Matematica de clasa a 9-a bat-o vina….

  Iar cine preia statisticile direct de la MEN, cred ca nu stie ce preia… si cine le prelucreaza habar n-are despre ce vorbeste.

 • Econtext

  Pentru adr.

  Noi avem date direct de la Statistica, care le preia de la Ministerul Educatiei.

  Asa ca, in mod cert, nu le amestecam.

  Vedeti unde ar putea fi eroarea sau dati-ne mai multe detalii, poate descoperim impreuna

  Econtext

 • adr.

  Nu ;tiu de unde aveti date ca numarul elevilor nu scazut. Eu am informatii (partiale!) diferite, Ma tem ca le cam amestecati!

 • Econtext

  Pentru Emil

  Va aparea si o analiza pe acest subiect, dar numarul elevilor nu a scazut. Mai degraba, scaderea numarului de cadre didactce are legatura cu salariile, iar analize despre salariile tuturor categoriilor sociale veti gasi in paginile noastre.

  Multumim

 • Emil

  Pentru edifixare, ar trebui sa apara si numarul de beneficiari (elevi) pe judete. Ca poate se leaga. Asa…

 • Adrian

  De ce sa stu la mila lui Bo(a)c(ana) si Fune(b)riu pe 200 de euro, cand pot castiga, in tara, in sistemul privat, aproape 1000 de dolari lunar. Sunt cadru didactic din 2003, dar bataia de joc la care am fost supusi, ca si categorie sociala, de nulitatile ce conduc azi destinele natiunii, nu am intalnit-o sub nici o alta guvernare anterioara. Ceea ce nu inteleg nici Piticul umil, nici tatal lui de la Cotroceni si nici personajul de fune(b)ra amintire, este ca oamenii valorosi nu ii tii in sistemul bugetar decat cu salarii bune. Imi place meseria de profesor, pana mai anul trecut nu prea m-a interesat partea financiara, dar can incepi sa ai familie si copii partea financiara devine extrem de importanta.