THE TICKER:

Analiza

Dezastrul care ne scumpeste fructele: Cum s-au distrus livezile de fructe din Romania. Vezi cate hectare de livezi au fost puse la pamant in fiecare judet

de Bogdan Asaftei - Martie 14, 2012 - 00:36
TEXT SIZE: A | A | A | A

Mere la patru lei kilogramul, pere la sase lei sau piersici la opt lei kilogramul. Iar acestea sunt preturi din piete.

Daca mergem in supermarket-uri, atunci mai trebuie sa adaugam doi – trei lei pe klogram. Da, acestea sunt preturile cu care cumparam astazi fructe. Si vorbim despre fructele care se cultiva in mod traditional in tara noastra!

Cum s-a ajuns la aceste preturi pentru fructele romanesti? Cum s-a ajuns ca fructele crescute in tara noastra sa aiba cam aceleasi preturi chiar mai mari decat cele importate?

Spre comparatie, portocalele se vand cu patru lei, iar bananele cam tot cu acest pret.

Livezi si pepiniere pomicole

Exista o explicatie pentru acest fapt. Din nefericire, o explicatie extrem de trista. Dar adevarata! Fructele romanesti s-au scumpit enorm in ultima perioada deoarece livezile din Romania sunt lasate in paragina.

Anual, se distrug mii de hectare de livezi si pepiniere pomicole. Si Econtext va prezinta exact acest fapt: cate hectare de livezi s-au distrus in ultimii douazeci de ani in fiecare judet din Romania.

Fructe si legume

Bineinteles, nu este prima data cand Econtext ia la bani marunti domeniul fructelor. La finele anului trecut, am aratat cat costau merele, strugurii, ciresele, capsunile, caisele, perele, etc. inainte de criza si cat costa in prezent (Vezi aici cu cat s-au scumpit fructele) Si am aratat si cate fructe mai consumam (vezi aici cum am redus cosumul de fructe).

Nici legumele nu au scapat de lupa Econtext. Iata cateva articole de acest gen:

Scumpire in masa a legumelor si cerealelor in ultimii cinci ani. Cu cat s-au scumpit cartofii, rosiile, fasolea, porumbul, graul, orzul, varza, ceapa, etc.

Topul judetelor din Romania dupa preturile din piete. Afla care sunt cele mai scumpe/ieftine judete

Miracolul ieftinirii nu exista! Pretul legumelor a crescut colosal de cand a inceput criza. Topul scumpirii legumelor!

Douazeci de ani – harta livezilor

In anul 1990, livezile si pepinierele pomicole din Romania se intindeau pe o suprafata de 310.945 hectare. Douazeci de ani mai tarziu, in 2010, cultivam fructe pe o suprafata mai mica de 200.000 de hectare.

Astfel, in acest interval de timp, peste o treime din livezile Romaniei au disparut. Concret, 113.329 hectare de livezi au fost naruite. De aproape cinci ori cat suprafata Bucurestiului!

Pentru o vizualizare geografica, iata harta Romaniei, dupa hectarele de livezi distruse in fiecare judet.

 

Harta livezilor distruse:

 

 

Topul judetelor dupa hectarele de livezi scoase din circulatie

Dupa cum afirmam anterior, Econtext va arata cate hectare de livezi au fost puse la pamant in fiecare judet din tara.

Livezile s-au micsorat in toate judetele Romaniei! Cea mai mare pierdere a avut loc in judetul Arges. In cei douazeci de ani, aproape 8.000 de hectare de livezi (7.976 hectare, mai exact) au fost scoase din circulatie.

La o diferenta foarte mica urmeaza Valcea. In intervalul precizat, 7.910 hectare de livezi au fost rase de pe aria acestui judet. Ceea ce inseamna circa 40% din totalul livezilor valcene.

La coada clasamentului se afla judetul Calarasi, cu cea mai mica pierdere. Bineinteles, daca socotim procentual, clasamentul se modifica radical. Totusi, ne-am focalizat pe a prezenta diferenta numerica, tocmai pentru a ne da seama de amploarea fenomenului.

 

Dar iata cate sute si mii de hectare de livezi au fost puse la pamant in fiecare judet intre 1990 si 2010:

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

Ne laudam cu exporturile? Iata ADEVARATA FATA a comertului romanesc. Vezi cati euro valoreaza exporturile pe cap de locuitor

 

PRIMUL TOP IN CARE SUNTEM MAI HARNICI DECAT NEMTII: Topul statelor europene dupa numarul persoanelor care chiulesc de la munca. Vezi cati lenesi are Romania

 

UNDE AVEM CEI MAI BUNI ALESI LOCALI? Topul celor mai performante judete dupa cum au gospodarit banul public

 

CARE MINISTRI AU MAI MULTE CASE: cei din Guvernul Razvan Ungureanu sau cei din fostul Guvern Emil Boc? Topul celor mai instariti ministri din ultimele guverne

 

ALARMA, ROMANIA RAMANE FARA APA! 70.000 de hectare de apa au disparut in ultimii ani. Vezi ce judete se transforma in deserturi

 

 

 

SONDAJ

 

ECONTEXT A LANSAT UN SONDAJ DESPRE ALEGERLE LOCALE. Daca maine ar fi alegeri locale, cu ce formatiune politica ati vota? PDL, USL, PP – DD, Miscarea Populara, etc.?

 

VOTATI AICI:

 

CU CE PARTID INTENTIONATI SA VOTATI LA ALEGERILE LOCALE?

SHARE:
1 Comentariu
  • Paul

    Situatia de dupa 1990, retrocedarea terenurilor agricole, desfiintarea IAS-urilor, costurile de intretinere ale unei livezi, lipsa de experienta si de potenta financiara a noilor proprietari precum si liberalizarea pietei a afectat grav pomicultura romanesca ! Din fericire mai sunt bazine pomicole ce produc fructele conform unui standard comercial european. Lipsa de valorificare industriala a fructelor (otet,alcool, compot, dulceturi, sucuri naturale) la potentialul pomicol romanesc face ca o mare parte din productie sa nu fie valorificata sau sa nu se mai justifice intretinerea livezii. Costurile reduse ale fructelor din import alaturi de lantul de intermediari nu prea incanta multi producatori locali.