THE TICKER:

Analiza

Exclusiv! Econtext a calculat averea celor mai importanti bugetari din Romania. Vezi ce avere au Blejnar, Kovesi, Popa, Basescu, Maior, Morar, Chiritoiu, Isarescu, Oprescu

de Bogdan Asaftei - Iulie 25, 2011 - 04:08
TEXT SIZE: A | A | A | A

Sorin Blejnar, Codruta Kovesi, Sorin Oprescu, Daniel Morar, Mugur Isarescu, Traian Basescu, George Maior sunt cativa dintre cei mai importanti demnitari ai Romaniei.

Ei conduc unele dintre cele mai inalte institutii publice din tara noastra. Pe scurt, sunt cei mai insemnati bugetari din Romania.

Econtext a calculat averea unui numar de zece demnitari, conducatorii celor mai importante institutii publice din Romania. Acestia sunt: Sorin Blejnar (presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – ANAF) , George Maior (directorul Serviciului Roman de Informatii – SRI), Liviu Popa (seful Politiei Romane), Traian Basescu (presedintele Romaniei), Bogdan Chiritoiu (presedintele Consiliului Concurentei), Laura Codruta Kovesi (Procurorul general al Romaniei), Mugur Isarescu (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei – BNR), Daniel Morar (seful Directiei Nationale Anticoruptie – DNA), Augustin Zegrean (presedintele Curtii Constitutionale) si Sorin Oprescu (primarul Bucurestiului).

Doua variante

Averile acestora au fost calculate pe baza declaratiilor lor de avere. Pentru bunurile a caror valoare nu a fost inclusa in aceste declaratii (terenuri, cladiri, masini, etc.), am realizat calcule proprii, pe baza preturilor care sunt pe piata in acest moment. Valorile finale sunt prezentate in euro.

Din cauza multitudinii de informatii, Econtext a realizat doua versiuni ale acestui articol. O varianta mai scurta, care poate fi citita aici, in continuare.

De asemenea, am realizat o varianta mai complexa, mai bogata in detalii, in care fiecare demnitar a fost prezentat separat, intr-o versiune mai clara. In plus, in aceasta varianta am inclus si un tabel grafic. De aceea, va recomandam sa accesati aceasta varianta. Iar aceasta varianta poate fi accesata aici.

Revenind, din cei zece demnitari, cea mai saraca este Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei. Ea are o avere pe care am estimat-o la 93.656 euro.

La polul opus, cel mai bogat din cei zece bugetari este Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Averea sa se ridica la aproape 1.100.000 de euro. El este singurul milionar din demnitarii selectati.

Impreuna, averea celor zece se ridica la circa 6 milioane de euro (5,85 milioane de euro, mai exact).

 

Dar iata averea fiecaruia din cei zece demnitari:

 

1. CODRUTA KOVESI – Procurorul general al Romaniei

Nu detine terenuri, fiind printre singurii demnitari care nu au astfel de posesiuni. In schimb, ea detine un apartament cu doua camere si care are o suprafata de 54,54 metri patrati, pe care l-a cumparat pe data de 11 septembrie 2007. Pentru cumpararea locuintei, a contractat doua credite ipotecare in valoare totala de 75.000 de euro.

Kovesi nu detine masini, bijuterii, tablouri, conturi. In schimb, are un salariu adecvat functiei pe care o ocupa. In total, averea ei ar valora 93.656 euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al doilea slide)

2. GEORGE MAIOR – Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI)

Seful SRI nu este un om bogat! Cel putin, asa reiese din declaratia sa de avere. El detine un teren in comuna Gorgota, judetul Prahova, in suprafata de 5.000 de metri patrati. Din anunturile imobiliare actuale, ar rezulta ca pretul in aceasta zona este de 5 euro pe metru patrat. Dincolo de acest teren, detine doua apartamente in Bucuresti.

Nu are masina! Nici bijuterii! In schimb, are trei tablouri, trei conturi, un certificat de asigurari in valoare de 20.000 de lei. In plus, el a incasat anul trecut un venit salarial de 56.408 lei din functia de director al Serviciului Roman de Informatii. In total, averea sa ar totaliza 144.329 de euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al treilea slide)

3. LIVIU POPA – Seful Politiei Romane

Seful Politiei Romane este chestorul Liviu Popa. El nu are o avere prea mare, dupa cum reiese din declaratia sa de avere, completata la finele anului trecut. Astfel, el detine – in coproprietate – un teren intravilan cu o suprafata de 1.736 metri patrati.

In plus, el detine un apartament si o casa de locuit, prima in suprafata de 102 mp, a doua de 164 mp. Mai are credite, dar si retributii lunare de la Politia Romana si Directia Generala Anticoruptie. Pe ansamblu, averea sa ajunge la 230.620 de euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al patrulea slide)

4. DANIEL MORAR – Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)

Daniel Morar, seful Directiei Nationale Anticoruptie, nu detine nici o locuinta in Bucuresti. Are, in schimb, un teren intravilan in Cluj-Napoca, de 305 metri patrati. Dincolo de acestea, el are o casa de locuit si un apartament, ambele tot in Cluj-Napoca.

La capitolul auto, el are in posesie un Volkswagen Passat, pe care l-a cumparat in 2004. In prezent, o astfel de masina costa cam 7.000 de euro.

Nu are metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, etc. Are, totusi, bani in banci. Daca vom calcula toate bunurile, atunci averea sa s-ar ridica la 312.665 euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al cincilea slide)

5. AUGUSTIN ZEGREAN – Presedintele Curtii Constitutionale

Augustin Zegrean este presedintele Curtii Constitutionale. Un lucru se poate spune cu certitudine despre presedintele Curtii Constitutionale: este unul dintre cei mai bine platiti bugetari.

In plus, el detine patru terenuri, trei in judetul Bistrita Nasaud si unul in Cluj Napoca. La cladiri, Augustin Zegrean are patru proprietati, doua apartamente, in Bistrita si Cluj-Napoca, de 180 mp si, respectiv, 65 mp.

In total, averea sa este evaluata la 688.117 euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al saselea slide)

6. BOGDAN CHIRITOIU – Presedintele Consiliului Concurentei

Bogdan Chiritoiu este presedintele Consiliului Concurentei (CC). El detine trei terenuri, unul in Constanta si doua in Ilfov. Chiritoiu detine si doua apartamente, doua case de locuit si o cladire, patru din acestea fiind in Bucuresti si unul in Busteni.

Bogdan Chiritoiu are circa 40.000 de lei in conturi, la mai institutii financiare. In plus, are plasamente, actiuni, investitii, imprumuturi acordate in valoare de 260.000 de lei si 125.000 de euro.

In total, proprietatile detinute de Bogdan Chiritoiu valoreaza 789.285 euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al saptelea slide)

7. TRAIAN BASESCU – Presedintele Romaniei

La capitolul imobiliar, Basescu detine 31,5% dintr-un teren intravilan in Bucuresti, care are o suprafata de 174 de metri patrati.
In privinta automobilelor, seful statului are o Dacia Duster, care ar valora in jur de 70.000 de lei.

De asemenea, Basescu detine bijuterii evaluate la 20.000 euro, ceasuri in valoare de 35.000 euro si tablouri care valoreaza circa 17.000 euro.

Daca punem laolalta toate bunurile si banii, ar reiesi ca Traian Basescu are o avere de 800.000 de euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al optulea slide)

8. SORIN OPRESCU – Primarul Capitalei

Cea mai mare parte a averii pe care o detine primarul Capitalei rezida in compania Medical Prestige, unde el detine 25%. De asemenea, el detine doua terenuri intravilane, la Ciolpani (1.000 de metri patrati) si la Predeal (500 de metri patrati).

In privinta masinilor, primarul Sorin Oprescu opteaza pentru BMW. El are un BMW 730i, care ar costa circa 100.000 de euro, potrivit unor articole din media.

Astfel, echivaland in euro si adunand toate sumele, ar insemna ca Sorin Oprescu are o avere evaluata la 821.912 de euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al noualea slide)

9. SORIN BLEJNAR – seful ANAF

Detine jumatate dintr-un teren intravilan de 400 de mp, care este amplasat in Bucuresti.

In privinta locuintelor, detine un apartament in Arad, de 77,3 metri patrati. De asemenea, pe terenul mentionat anterior se afla o casa de locuit, de 276,16 mp, din care seful ANAF detine doar 50%.

Sorin Blejnar are conturi in banci, fonduri de investitii. In total, averea lui Sorin Blejnar insumeaza 866.675 euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al zecelea slide)

10. MUGUR ISARESCU – Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei detine un teren de 14.610,96 de metri patrati (mp) in satul Silistea Snagovului, comuna Gruiu, din judetul Ilfov.

Guvernatorul are o firma, SC Mar SRL, pe care o detine in proportie de 100% si a carei valoare este de 231.000 lei. Tot aici, el a acordat firmei un imprumut in nume personal, in valoare de 621.582 lei.

In total, averea primului bancher al tarii este estimata la 1.083.501 euro.

(Varianta completa poate fi consultata aici – al unsprezecelea slide)

 

 

 

 

 

Iata si alte articole despre averile, salariile, etc. unor demnitari, dar si altor categorii sociale:

 

Harta imobiliara a zonelor din jurul Bucurestiului. Vezi pretul terenurilor in toate localitatile din jurul Capitalei

Topul prefectilor din Romania, in functie de salariile pe care le castiga. Vezi cu cat este platit prefectul din judetul tau!

Topul salariilor incasate de secretarii de stat. Vezi cat castiga secretarii de stat din fiecare minister!

Facultati mediocre, salarii uriase! Topul celor mai bine platiti rectori din universitatile romanesti. TOP 25!

Topul primarilor din Romania in functie de salariile cu care sunt platiti. Vezi cat castiga primarul din orasul tau!

Antonescu, Boc si Ponta au impreuna o avere de 1 milion de euro. Vezi ce avere are fiecare

 

 

Econtext a lansat un sondaj referitor la atentatul din Norvegia. Care credeti ca vor fi urmarile acestor evenimente? VOTATI aici!

SHARE:
9 Comentarii
 • Anca

  BNR nu este o institutie privata, dar are un comportament mai apropriat de cel al unei institutii private – practic este o banca a bancilor. Iar bancile centrale au peste tot un statut aparte si sunt independente de politicile financiare guvernamentale, inclusiv din punct de vedere salarial. De aceea nu pot fi considerate institutii bugetare si nu fac parte din ‘acest sistem’.

  Cind a primit BNR bani de la buget? Interesanta afirmatia dvs. Atunci cind a fost pe pierdere, care se calculeaza dupa virarea contributiei la buget, nu a primit bani de la buget in nici un caz! Pierderea a fost operationala si acoperita tot din resurse proprii.

  Credeti-ma, nu fac afirmatii nefondate si in necunostinta de cauza. Dar nu cred ca are rost sa lungim discutia, parerea dvs este deja formata. Cea mai buna sursa de informare este chiar ‘Statutul BNR’, care defineste pozitia BNR fata de alte institutii.

 • Econtext

  Pentru Anca:

  Bugetari nu sunt doar cei care primesc bani de la buget, ci toti cei care fac parte din acest sistem, fie ca doar primesc sau doar dau bani la buget. In plus, mai sunt si institutii bugetare care nici nu dau si nici nu primesc bani de la buget. O parte din ele sunt asa-zisele autofinantate.

  Toate acestea sunt institutii bugetare deoarece toate intra in constituirea bugetului de stat sub o forma sau alta.

  In plus, in trecut, BNR a primit si bani de la buget. Faptul ca nu mai primeste acum este o chestiune conjuncturala, intrucat este pe profit de cativa ani.

  Este eronat sa compari BNR cu o institutie privata. Este BNR o companie privata?

  Econtext

 • Anca

  Observ ca persistati in eroare, chiar daca spuneti ca stiti!

  Ideea este tocmai ca BNR nu se incadreaza sub nici o forma in categoria ‘institutii bugetare’, ci este o institutie complet independenta financiar de Guvernul Romaniei si de bugetul de stat, asa ca notiunea de ‘bugetar’, asa cum este ea inteleasa de cititori, nu se aplica.

  Isarescu poate fi comparat mai degraba cu presedintii de banci sau firme private, nu cu conducatorii unor institutii ca Procuratura sau ANAF, care primesc bani de la buget!

 • Econtext

  Pentru Anca:

  Bineinteles, stim acest lucru. Dar noi nu am facut nici o referire la acest subiect. Noi ne referim la averea acestor bugetari, nu la rolul institutiilor pe care le conduc.

  Multumim
  Econtext

 • Anca

  O precizare: BNR este institutie publica, dar nu este bugetara! BNR aduce bani la buget, nu ia bani de la buget! Salariile, inclusiv al guvernatorului, sunt platite exclusiv din profitul propriu.

  Aceasta confuzie este, din pacate, inca foarte des intilnita si a fost intarita de faptul ca BNR a fost si ea afectata de taierea de 25% de anul trecut – dar doar pentru ca Isarescu voia sa arate ca sufera si el, si oamenii lui, ceea ce le cere altora sa sufere!

 • Vali Popean

  Romanii sunt bolnavi de scenarita si isterie.Daca tot faci afirmatii, chiar si anonime, e indicat sa aduci dovezi sau macar niste argumente logice. La cati ‘prieteni’ au demnitarii din articol sigur au fost cautati de bani si in paradisurile fiscale. Ar fi fost scandaluri si dezvaluiri pana acum daca ar fi fost motive. Sa zici numai asa “las’ ca stiu eu ca astia au bogatii nedeclarate” mi se pare nedemn de luat in seama.

 • Econtext

  Pentru Antonescu Ion

  Econtext nu incearca sa convinga pe nimeni de nimic. Noi doar prezentam ceea ce au inclus politicienii nostri (si toate celelalte categorii de bugetari) in declaratiile lor de avere. Nu am inclus judecati, interpretari (gen: au prea mult, prea putin).

  Sarcina ziaristului este sa prezinta fapte. Si noi asta facem. Si speram sa o facem cat mai bine! Daca veti considera ca deviem, va rugam as ne atrageti atentia!

  Multumim
  Econtext

 • Ion Gheorghe

  Buna ziua tuturor
  Nici macar averile astea afisate si declarate [in dispret total fata de cei care stiu ca nu e vorba decat de o parte minuscula din valoarea reala], nu le pot explica si motiva (decent) cu castigurile lor oficiale, de cand sunt bugetari!!!
  Averile lor reale, sunt insa imense si se afla sub diverse forme in paradisuri fiscale. TOATE aceste averi ale lor (si astea si cele reale), provin din buzunarele noastre (ale celor rabdatori si nepasatori) prin inginerii financiare/de fapt furturi!!!

 • antonescu ion

  Buna ziua
  Intelegem ca vreti si prin acest articol sa ne convingeti ca toate aceste personaje au averi “modeste- nu prea mari, suficient de elegante pentru cat ar putea sa fure”!!!
  Nu fratilor!!! Ce scriu ei acolo, e pentru prosti; adica sa nu dea prea pe fata cu flit prostimii!! Averilor lor reale sunt de mii sau zeci de mii de ori mai mari decat ce mazgalesc ei acolo- in acele hartii fara vaqloare!!
  Banii sunt in conturi cu parola, sau sub forma de posesiuni imobiliare ale unor “fonduri de investitii” inregistrate in paradisuri fiscale.
  Din nefericire, majoritatea populatiei acestei tari nu e interesata ca din cauza furturilor acestor autodenumiti politicieni (in realitate organizatie criminala) venitul mediu e undeva sub 200 E/locuitor, in loc sa fie de trei ori mai mare (cel putin)
  In concluzie, daca nu vrteti sa faceti propaganda mascata “prea cinstitilor politicieni” evidentiati cumva, ca e vorba DOAR DE DECLARATIILE LOR!!!!!!!!