THE TICKER:

Analiza

Exclusiv! Topul celor mai drastice scumpiri lunare din ultimii 20 de ani

de Bogdan Asaftei - August 12, 2011 - 06:35
TEXT SIZE: A | A | A | A

Criza financiara ce pare fara sfarsit ne trimite cu gandul la anii de dupa Revolutie, cand turbulentele economice erau la ordinea zilei.

Somajul, scaderea puterii de cumparare, deprecierea leului, dar mai ales cresterea fulminanta a preturilor au fost cele mai negre experienta cu care s-au confruntat romanii in primii ani de capitalism.

Iar dintre toate aceste dezechilibre, putem spune ca scumpirea galopanta a fost cel mai mare soc al erei post-revolutionare.

Econtext va prezinta un clasament al lunilor in care s-au consemnat cele mai drastice scumpiri, un top ten al scumpirilor lunare de la Revolutie si pana in momentul de fata.

Ierarhii

Acest clasament este compus din zece pozitii, in care am inclus cele mai mari zece cresteri lunare ale preturilor. Mai mult, este vorba despre creterea preturilor de la o luna la alta, nu de comparatii anuale, tocmai pentru a evidentia distorsiunile care au avut loc in acele momente in economia romaneasca. In plus, am inclus si un top adiacent, un top cinci al scumpirilor lunare ale alimentelor.

Doua semne de intrebare au stat la baza acestei analize. In primul rand, intrebarea cruciala: care a fost cea mai grea perioada, cea mai dificila luna din viata romanilor, din perspectiva cresterii preturilor?

Evident, in al doilea rand a venit urmatoarea interogatie: cat de apriga a fost scumpirea din luna respectiva?

Iar raspunsurile sunt mai mult decat surprinzatoare. La o prima vedere, ne-am astepta ca cea mai grea luna din viata romanilor sa fi fost imediat dupa decembrie 1989, in maxim doi – trei an dupa aceste evenimente.

Cea mai apriga scumpire lunara

Totusi, realitatea este cu mult diferita si chiar daca pare destul de neverosimil, cea mai puternica scumpire lunara a avut loc in 1997! Mai exact, in martie 1997 preturile au urcat cu 30,7% fata de luna anterioara! Adica, totul a fost mai scump, in medie, cu o treime!

Este greu de imaginat acum ce impact poate sa aiba o asemenea transformare!

Spre comparatie, majorarea TVA-ului de la mijlocul anului trecut (de la 19% la 24%) a avut in inflatie un prim impact de circa 3%. Adica un avans mediu al preturilor de circa 3%, ceea ce inseamna de zece ori mai putin decat saltul din martie 1997.

Mai mult, aceasta luna din anul 1997 venea dupa o alta cu ‘performanta’ apropiata. In februarie 1997, preturile urcasera cu 18,8% fata de luna ianuarie a aceluiasi an. De altfel, si aceasta luna este in top 10, pe a sasea pozitie.

A doua pozitie ca ritm lunar de crestere a preturilor o regasim in anul 1993. Astfel, in luna mai din 1993, preturile au urcat cu 30,4%, in raport cu luna anterioara, aprilie 1993.

 

 

Dar iata clasamentul celor mai vehemente zece scumpiri lunare din ultimii 20 de ani:

 

 

 

Scumpirea alimentelor

Dupa cum spuneam, va prezentam un clasament mai scurt, din cinci pozitii, care cuprinde cele mai brutale scumpiri lunare ale alimentelor.

Intrucat produsele alimentare au o pondere ridicata in structura inflatiei, ne-am astepta ca lunile cu scumpiri uriase sa coincida cu lunile in care au avut loc cresteri drastice ale preturilor la alimente. Dar situatia este putin diferita.

Intr-adevar, scumpirea alimentelor a generat inflatia uriasa din luna martie a anului 1997. Dar cea mai mare scumpire a alimentelor nu a avut loc in aceasta luna!

Cea mai mare scumpire a alimentelor din 1989 si pana in prezent s-a petrecut in aprilie 1991. In aprilie 1991, alimentele s-au scumpit cu 58,6% fata de luna anterioara, fata de martie 1991!

 

 

Dar iata clasamentul cu cele mai profunde scumpiri lunare ale alimentelor:

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

Cum si-au impartit PSD si PNL judetele pentru alegerile locale. Vezi harta

Pretul petrolului a scazut masiv: Benzina ar trebui ieftinita cu circa 20%! Vezi cat ar trebui sa coste acum litrul de benzina

Misterele Romaniei: pensia a crescut in timpul recesiunii in toata tara! Vezi cu cat a urcat pensia in fiecare judet

Harta nationala a somerilor cu studii superioare. Vezi cati someri cu facultate sunt in fiecare judet din Romania

Vacanta in strainatate? Iata cat costa cazarea in statiunile din Turcia. Vezi cele mai ieftine/scumpe hoteluri

Topul salariilor incasate de managerii spitalelor din Romania. TOP 20! Vezi ce salarii au sefii spitalelor

Harta amenzilor din Romania. Vezi in ce judete primesc companiile cele mai multe/putine amenzi. TOP national!

Exclusiv! Econtext a calculat averea celor mai importanti bugetari din Romania. Vezi ce avere au Blejnar, Kovesi, Popa, Basescu, Maior, Morar, Chiritoiu, Isarescu, Oprescu

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj privind criza mondiala. Credeti ca revine criza, a plecat ea vreodata? VOTATI AICI

SHARE:
1 Comentariu
  • e chiar nasol dupa cum arata cifrele. Mai putem suporta si alte scumpiri? eu cred ca nu. bulgarii au stopat pretul benzinei, ungurii au stopat pretul francului elvetian. Noi ce facem. ce ne zice FMI-u…ne ducem in jos rau