THE TICKER:

Analiza

Harta nationala a canalizarii: Unul din doi romani nu are toaleta in casa. Topul judetelor dupa gradul de conectare la canalizare

de Adrian Cristescu - Februarie 10, 2012 - 00:05
TEXT SIZE: A | A | A | A

Romania centrala este intr-o febra politica acuta, cu un nou Guvern proaspat instalat, in timp ce Romania provinciala traieste in conditii ce amintesc mai degraba de Evul Mediu.

Canalizarea este un termen necunoscut pentru multi romani, avand in vedere rata scazuta a populatiei care este conectata la acest sistem public.

Pe scurt, sistemul de canalizare reprezinta un sistem de canale si conducte care aduna apele menajere din mai multe surse pentru a le evacua impreuna.

Desi pare un serviciu banal, de care ar trebui sa beneficieze orice cetatean, situatia este total diferita in tara noastra. La nivel national, 51,4% dintre romani au servicii de canalizare. Cu alte cuvinte, unul din doi romani nu are toaleta sau dus in casa.

Canalizare

Dupa cum ati remarcat, subiectul acestei analize este canalizarea din Romania. Si va prezentam rata populatiei care este conectata la serviciul public de canalizare. Din fiecare judet din tara. Si vom realiza un top al judetelor dupa rata canalizarii si o harta nationala.

Inainte de a trece la aceasta parte, sa mai spunem ca Econtext a mai publicat si alte analize despre conditiile de trai din Romania. Sa mentionam cateva:

Unde este cel mai bine de trait in Romania. Topul celor mai atractive judete din tara

Aproape 9 milioane de romani traiesc la limita saraciei. Topul saraciei in Uniunea Europeana! Vezi pe ce loc se situeaza Romania

Pensionarii Romaniei, printre cei mai saraci din UE. Vezi cati pensionari se zbat in mizerie in Romania si in celelalte state europene

Sistemul public de alimentare cu apa

Practic, in topul canalizarii vom prezenta numarul locuitorilor din fiecare judet si, din acestia, numarul locuitorilor conectati la canalizare. Si vom arata care este rata persoanelor care au toaleta in casa din fiecare judet. Topul va cuprinde cele 41 de judete ale tarii, plus Bucuresti.

Surprinzator, nu Bucuresti este pe prima pozitie la rata persoanelor conectate la canalizarea publica. Nu! Judetul cu cea mai mare rata a persoanelor care au toaleta in casa este Cluj. Astfel, 89,9% dintre clujeni sunt deserviti de sistemul public de apa. A doua pozitie este ocupata de Bucuresti, 89% dintre bucuresteni (1.730.009 de persoane dintr-un total a populatiei de 1.944.451 de persoane) au toaleta in interiorul locuintei.

Bineinteles, predomina judetele mari, dar sunt si surprize, cum sunt Braila sau Tulcea. Pe ultimul loc se afla Ilfov (19,5%), lucru aproape normal dat fiind ritmul asiduu de constructii din ultimii ani din aceasta zona.

 

Dar iata topul judetelor in functie de rata persoanelor conectate la canalizare:

 

 

 

Harta canalizarii

Si acum sa trecem la harta canalizarii. Aceasta cuprinde aceleasi date, dar rolul ei este putin diferit.

Anume, rolul ei este de a arata ca gradul de conectare la canalizare nu este specific unei anumite zone sau alteia.

 

Iata si harta canalizarii din Romania:

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

PATRONII AU INCEPUT SA-SI VANDA MASINILE PENTRU A SUPRAVIETUI CRIZEI. Altii au sfidat insa criza si au cumparat tot mai multe masini. Vezi cine

 

ESTE RENTABILA FUNCTIA DE SEF AL GUVERNULUI? Vezi cati bani a castigat Emil Boc cat a fost prim-ministru al Romaniei

 

NOUL PREMIER MIHAI RAZVAN UNGUREANU are o avere de aproape jumatate de milion de euro, de trei ori mai mult decat Emil Boc

 

ALARMA! ROMANIA ESTE PE PRIMUL LOC IN EUROPA LA SCADEREA POPULATIEI. Topul statelor europene dupa evolutia populatiei din ultimii zece ani

 

UMILITI SI OBIDITI: Patronii romani au fost doborati de criza. Cati someri, salariati, patroni, pensionari nu-si pot plati la timp facturile

 

HARTA NATIONALA A SOMERILOR CU STUDII LICEALE. Vezi cati someri cu studii medii sunt in fiecare judet din Romania

 

 

SONDAJ

 

ECONTEXT A LANSAT UN SONDAJ DESPRE GUVERNUL CONDUS DE EMIL BOC. De la 1 (minim) la 10 (maxim), ce nota ati acorda Guvernului condus de Emil Boc??

VOTATI AICI NOTA PE CARE ATI ACORDA-O GUVERNULUI BOC

SHARE:
6 Comentarii
 • Marcel

  In sfarsit o stire de ziarist si nu de scandal ! Felicitari

 • mateescu

  In jud. Braila , din cei 350.000 loc. ,210.000 locuiesc in mun. Braila, in celelalte trei orase , Faurei ,Ianca si Insuratei, locuiesc inca 20.000 locuitori

 • Econtext

  @ constanteanu

  Datele provin din recensamantul realizat de Institutul National de Statistica si se refera la sistemul public de canalizare, nu la fosele septice. Sistemul public de canalizare, nu si la forme private de canalizare.

  Acestea ar putea fi subiectul unei alte analize, e bine de retinut.

  Multumim
  Econtext

 • constanteanu

  Cred ca acest clasament este facut intentionat rau voitor sau este facut cu mult timp in urma.De exemplu judetul Constanta avea populatia de 723 000 de locuitori acum 10 ani.La ultimul recensamint judetul Constanta are 630 000 de locuitori.Intre timp s-a mai construit destul de mutl in judet,Daca iau suma de 510 000 de persoane legate la canalizare si o raportez la cifra actuala de 630 000 de locuitori procentul ar fi de 81% pentru judetul Constanta.Si asa cum spunea si un alt cititor fosele septice pe unde sunt trecute?

 • hOria

  Eu sunt din Ilfov. Am doua toalete in casa si nu beneficiez de canalizare !
  Cred ca in situatia mea sunt foarte multi cetateni ai acestui judet.
  Totusi asta nu este o scuza a faptului ca locuiesc in cel mai bogat judet al Romaniei, intr-un ‘oras’ ( Magurele ) si nu am canalizare.
  Este poate unul dintre multele paradoXuri nefericite care guverneaza Romania.

 • AlinH

  Cred ca faceti o mica eroare in a considera ca “rata persoanelor care au toaleta in casa” = “rata populatiei care este conectata la serviciul public de canalizare”, deoarece in localitatile rurale sunt persoane care si-au construit fose septice individuale, nefiind racordate la reteaua publica de canalizare.

  PS Marea majoritate a foselor septice individuale contruite sunt executate fara autorizatie de constuctie si fara a fi omologate, ceea ce duce la poluarea apei freatice din zona respectiva.