THE TICKER:

Analiza

Misterele Romaniei: pensia a crescut in timpul recesiunii in toata tara! Vezi cu cat a urcat pensia in fiecare judet

de Dana Mihailovici - August 08, 2011 - 07:39
TEXT SIZE: A | A | A | A

Inghetarea pensiilor pare sa fi fost doar o simpla legenda daca ne uitam la datele statistice din ultimii ani. Chiar daca anii anteriori au fost pigmentati cu inghetari si ajustari de pensii, statistica pare sa contrazica acest fapt.

Dimpotriva, pensiile au crescut in timpul recesiunii, dupa cum arata informatiile publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Mai mult, pensia a urcat in toate judetele din tara, in unele dintre acestea, in medie, cu peste 10%. Sa precizam ca am luat trimestrul al patrulea din 2008 ca punct de incepere a recesiunii, respectiv, trimestrul al patrulea din 2010 drept finalul recesiunii.

Iar dupa cum stim, la finele anului 2008 a fost aprobata o crestere a pensiilor, dar majorarea despre care vorbim vine suplimentar fata de aceasta crestere aprobata.

In plus, pensiile au crescut gradual, in aproape fiecare trimestru din perioada mentionata. Si in toate judetele tarii!

“Econtext”: publica o analiza despre evolutia pensiei de la inceputul si pana la finalul recesiunii. Astfel, prezentam valoarea pensiei medii in fiecare judet din Romania, atat la inceputul recesiunii, cat si la finalul ei, plus variatia dintre aceste doua momente.

Crestere generalizata

Iar prima concluzie este uluitoare! Astfel, dupa cum afirmam anterior, pensia a urcat in toate judetele tarii in timpul recesiunii.

In medie, pensiile s-au majorat cu circa 9% in perioada recesiunii. In bani, avansul a fost de circa 60 de lei.

Ierarhic, cresterea a fost cuprinsa intre 6,8% (in Covasna) si 10,8% (Galati). Galatenii s-au bucurat de cea mai profunda crestere a pensiei (de la 715 lei la finalul anului 2008, pana la 792 la sfarsitul anului trecut), ei fiind urmati indeaproape de constanteni (de la 682 lei la finele anului 2008, pana la 754 lei la sfarsitul lui 2010). In total, sunt cinci judete in care pensia a avansat cu peste zece procente de la inceputul si pana la sfarsitul recesiunii. In schimb, Covasna este singurul judet in care pensia s-a majorat cu mai putin de sapte procente.

Evolutie

Majorarea pensiilor nu tine cont de evolutia salariala sau economica a judetelor Romaniei, cu exceptia, poate, a judetelor Harghita si Covasna, acestea fiind unele dintre cele mai sarace judete din tara (o analiza despre valoarea judetelor poate fi consultata aici). In schimb, Prahova, unul din putinele judete care s-au dezvoltat in timpul recesiunii (analiza despre evolutia fiecarui judet in timpul recesiunii poate fi vizualizata aici), s-a plasat la coada clasamentului in privinta cresterii pensiilor.

Mai exact, pensiile au saltat, in medie, cu 8,1% (de la 727 lei in ultimul trimestru din 2008 si pana la 786 lei in ultima parte a anului precedent) in Prahova, ceea ce plaseaza acest judet pe locul 33 in topul national al evolutiei pensiei.

De asemenea, Cluj, un alt judet cu o economie puternica, ocupa a 39-a pozitie in topul cresterii pensiilor.

Valoarea pensiei

In afara variatiei procentuale, am inclus in tabel si valoarea medie a pensiei din fiecare judet din Romania, inainte si dupa recesiune. Si vom aminti judetele cu cele mai ridicate si cele mai reduse valori. Astfel, cele mai ridicate pensii se intalnesc in Bucuresti (care include si Ilfov), atat la inceputul recesiunii, cat si dupa (864 lei, respectiv, 947 lei).

Pe a doua pozitie sunt hunedorenii, a caror pensie a evoluat de la 823 lei pana la 899 lei. De asemenea, pe al treilea loc vin brasovenii, pensia acestora urcand in intervalul precizat de la 820 lei pana la 894 lei.

La celalalt capat al ierarhiei se afla Giurgiu, unde pensia nu a depasit pragul de 600 de lei nici dupa majorarile succesive ce au avut loc in anii recesiunii. De altfel, acesta era singurul judet in care pensia medie era sub acest prag in ultimele luni din 2010.

 

Dar iata topul cu valoarea pensiei la inceputul recesiunii, la finalul recesiunii si variatia dintre aceste momente:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize depsre pensii si pensionari realizate de Econtext:

 

Harta pensiilor si a pensionarilor din Romania! Unde sunt cei mai multi/putini pensionari si ce pensii au ei

Top! Ponderea pensionarilor in fiecare judet din Romania

Exclusiv! Romania are cea mai redusa varsta reala de pensionare din UE

Analiza Econtext: Pensiile au reprezentat 72% din cat au castigat toti salariatii in 2010

Romania, printre statele cu cele mai multe reforme in sistemul de pensii

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

Harta nationala a somerilor cu studii superioare. Vezi cati someri cu facultate sunt in fiecare judet din Romania

Vacanta in strainatate? Iata cat costa cazarea in statiunile din Turcia. Vezi cele mai ieftine/scumpe hoteluri

Topul salariilor incasate de managerii spitalelor din Romania. TOP 20! Vezi ce salarii au sefii spitalelor

Harta amenzilor din Romania. Vezi in ce judete primesc companiile cele mai multe/putine amenzi. TOP national!

Exclusiv! Econtext a calculat averea celor mai importanti bugetari din Romania. Vezi ce avere au Blejnar, Kovesi, Popa, Basescu, Maior, Morar, Chiritoiu, Isarescu, Oprescu

Facultati mediocre, salarii uriase! Topul celor mai bine platiti rectori din universitatile romanesti. TOP 25!

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj despre demisia lui Cseke Attila, ministrul Sanatatii. Ce alt ministru credeti ca ar trebui sa-si mai dea demisia? VOTATI AICI

SHARE:
5 Comentarii
 • florin

  MUUUUUUUUULTA LUME NECAJITA!!! Mergeti si faceti-va un control la cap!

 • Econtext

  Pentru Cris: Haideti sa fim putin mai atenti. Ilfov este inclus in Bucuresti, dupa cum scrie in textul articolului, iar Bucuresti este pe locul 11, intre Gorj si Neamt in tabel.

  Econtext

 • Cris

  In tabelul anterior este omis judetul Ilfov!Bucurestiul unde este !Vai si amar de specialisti!

 • claudiu

  Este posibil ca aceasta crestere sa se datoreze celor care au preferat sa se pensioneze decat sa fie disponibilizati? Astfel sa fi crescut pensia medie?

 • greta

  sunteti normali la cap, bai astia ?