THE TICKER:

Analiza

Pretul petrolului a scazut masiv: Benzina ar trebui ieftinita cu circa 20%! Vezi cat ar trebui sa coste acum litrul de benzina

de Adrian Cristescu - August 10, 2011 - 06:04
TEXT SIZE: A | A | A | A

Pretul petrolului a intrat pe o panta descendenta in ultimele zile, ceea ce ar trebui sa genereze o ieftinire a carburantilor in Romania. Din calculele Econtext, benzina ar trebui ieftinita cu circa 20% in acest moment!

Cotatia petrolului s-a redus masiv in ultimele zile, pana la 81,7 de dolari la bursa din New York, cu aproape 20 de dolari fata de finele lunii trecute.

Un nou val al crizei?

Motivul scaderii cotatiei titeiului rezida in noul val al crizei, care ar putea determina o reducere a consumului si, implicit, a cererii.

Iar aceasta scadere intoarce pretul petrolului cu zece luni in urma, la valorile din octombrie – noiembrie 2010. La o comparatie liniara, si pretul benzinei ar trebui intors cu zece luni in urma.

Mai mult, sunt si alti factori care ar amplifica ieftinirea benzinei. Dar aceasta ieftinire are sanse mici sa se concretizeze, daca avem in vedere exemplele precedente.

Ieftinire de 12% la finele lunii iunie

Mai exact, Econtext a prezentat o analiza asemanatoare si la finele lunii iulie, cand barilul de petrol se ieftinise in cateva zile cu circa 10 dolari.

La acea data, benzina trebuia ieftinita cu peste 12%, dupa calculele Econtext (aceasta analiza poate fi consultata aici).

Aceasta ieftinire nu s-a materializat insa, benzinarii argumentand ca exista o distanta in timp in ciclul de productie, intre momentul achizitionarii petrolului, rafinarea acestuia si vanzarea produsului finit, benzina.

Afirmatie argumentata, dar care a fost aplicata intr-un singur sens! Mai exact, benzinarii au operat modificari aproape instantaneu cand a fost vorba de scumpirea benzinei, dar au pierdut ritmul cand a fost vorba de ieftinire. Astfel, argumentul ciclului de productie a fost aplicat in special cand pretul carburantilor trebuia dat inapoi.

Aurul negru

Dar sa revenim. In acest moment asistam la o reducere de circa 20 de dolari a cotatiei aurului negru, de la aproape 100 de dolari la finele lunii anterioare, pana la 81,7 dolari in ziua de 9 august.

Mai mult, petrolul a coborat chiar si pana la pragul de 77 de dolari pe baril, dar si-a revenit usor in ultimele zile. Inca un amanunt: titeiul a depasit criza araba, pretul barilului fiind mai mic si decat cel dinainte de a incepe tensiunile din lumea araba.

 

 

Iata cum a evoluat pretul petrolului in acest an la bursa din New York (cele mai importante valori):

 

 

 

Dolarul & euro

Dupa cum afirma petrolistii, dolarul este un alt factor care influenteaza pretul benzinei, deoarece materia prima, petrolul, se tranzactioneaza in valuta americana.

Daca dolarul se ieftineste, atunci petrolul si, implicit, carburantii ar trebui sa coste mai putin. Iar din octombrie 2010 si pana in prezent, dolarul s-a depreciat cu circa 10% fata de moneda unica, de la 0,78 dolari/euro pana la 0,7 dolari/euro.

Deprecierea dolarului ar trebui sa dea un impuls si mai amplu ieftinirii benzinei, deoarece inseamna ca petrolistii au platit mai putin pe titei.

Petrolul & benzina

Dupa cum afirmam anterior, in octombrie 2010, cand petrolul costa 81 de dolari pe baril, benzina romaneasca se vindea cu 4,5 lei. Ne referim la benzina fara plumb 95, vanduta de catre Petrom. Am luat acest etalon, deoarece este cel mai ieftin sortiment de benzina.

In acest moment, acest sortiment de benzina se vinde, in medie, cu 5,3 lei/litru. Diferenta este de aproape 18% fata de octombrie 2010.

La aceasta ar trebui adaugat si dolarul mai slab, ceea ce ar duce acest procent la peste 20%! Practic, benzina ar trebui ieftinita cu circa 20%. Ceea ce ar duce benzina 95 la un pret de circa 4,3 – 4,4 lei pe litru!

 

 

Iata cum a evoluat pretul benzinei in ultimele luni (benzina fara plumb 95 de la Petrom):

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte articole, analize despre petrol, benzina, realizate de Econtext:

 

Petrolul se scumpeste, este la 13 centi de pragul de 100 de dolari. Cand urmeaza scumpirea benzinei?

Paradox romanesc: Producem mai putin petrol, dar importam benzina

Am ajuns la 1.000 de zile de criza! Benzina s-a scumpit cu 30%, creditele au scazut de 10 ori, pretul aurului s-a dublat

Adio, ieftinire a benzinei! Visul frumos al ieftinirii benzinei se spulbera

Exclusiv! Romanii, ultimii in UE dupa cati litri de benzina pot cumpara cu un salariu. Harta salariu – benzina in UE

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

Misterele Romaniei: pensia a crescut in timpul recesiunii in toata tara! Vezi cu cat a urcat pensia in fiecare judet

Harta nationala a somerilor cu studii superioare. Vezi cati someri cu facultate sunt in fiecare judet din Romania

Vacanta in strainatate? Iata cat costa cazarea in statiunile din Turcia. Vezi cele mai ieftine/scumpe hoteluri

Topul salariilor incasate de managerii spitalelor din Romania. TOP 20! Vezi ce salarii au sefii spitalelor

Harta amenzilor din Romania. Vezi in ce judete primesc companiile cele mai multe/putine amenzi. TOP national!

Exclusiv! Econtext a calculat averea celor mai importanti bugetari din Romania. Vezi ce avere au Blejnar, Kovesi, Popa, Basescu, Maior, Morar, Chiritoiu, Isarescu, Oprescu

Facultati mediocre, salarii uriase! Topul celor mai bine platiti rectori din universitatile romanesti. TOP 25!

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj despre demisia lui Cseke Attila, ministrul Sanatatii. Ce alt ministru credeti ca ar trebui sa-si mai dea demisia? VOTATI AICI

SHARE:
0 Comentarii