THE TICKER:

Analiza

Romania, sub povara dependentei energetice? Topul statelor europene dupa dependenta de importurile de energie

de Adrian Cristescu - Octombrie 20, 2011 - 01:21
TEXT SIZE: A | A | A | A

Dependenta Europei fata de importurile de energie nu este doar un simplu mit.

Cele mai multe state din Uniunea Europeana sunt mai mult decat dependente fata de importurile de petrol si gaze naturale, dupa cum arata o statistica realizata de Econtext.

Povara dependentei

Practic, intregul bloc comunitar tremura sub povara dependentei fata de importurile de energie. Cu o singura exceptie: Danemarca.

Dupa lungi discutii despre dependenta energetica a Romaniei, Econtext va prezinta o statistica referitoare la acest subiect.

Adica, o statistica referitoare la gradul de dependenta al statelor europene fata de importurile de energie. Iar concluzia este trista: 26 din 27 de state din UE sunt importatori neti de energie.

Prin importuri de enegie se intelege achizitiile de petrol si gaze naturale. Cei mai importanti furnizori de petrol si gaze naturale ai statelor din UE sunt Rusia (asigura 33% din importurile de petrol si 40% din importurile de gaze naturale) si Norvegia (16%, respectiv, 23%).

Datele se refera la anul 2008. Acestea sunt cele mai recente date, statisticile din acest sector fiind mai complexe intrucat perioada de raportare a informatiilor este mai mare.

Lista dependentei

Vestea buna este ca Romania este la coada in lista dependentei. Cipru si Malta stau cel mai prost: sunt 100% dependente de importurile de energie, fapt explicabil prin resurse extrem de limitate. Pe a treia pozitie se plaseaza Luxemburg, cu un rata a dependentei apropiata de nivelul maltezilor si a cipriotilor.

Luxemburg este dependenta de importurile de petrol si gaze naturale in proportie de 98,9%. Ceea ce inseamna ca 98,9% din petrolul si gazele folosite de luxemburghezi sunt aduse din strainatate. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de state importante, precum Italia, Portugalia, Spania, etc.

Pe ansamblu, gradul de dependenta al Uniunii Europene este de 53,8%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din resursele energetice provin din exteriorul comunitatii europene.

Diversificati resursele!

Din acest motiv, nevoia de a a-si diversifica resursele si furnizorii de energie trebuie sa ramana o prioritate pentr institutiile si statele europene. Din nefericire, proiecte energetice importante, cum este Nabucco, sunt amanate la nesfarsit si aproape de a fi anulate din lipsa de actiune a liderilor europeni.

Dar sa revenim. Din toate statele Uniunii Europene, doar Danemarca este exportator net. Polonia are cea mai redusa rata de dependenta fata de importuri. Astfel, 19,9% din cantitatea de energie necesara Poloniei este asigurata de importuri.

Marea Britanie, Cehia si Romania sunt si ele la coada clasamentului, cu grade reduse de dependenta energetica, in comparatie cu restul statelor europene.

 

 

Dar iata care este gradul de dependenta al Romaniei si al celorlate state din UE fata de importurile energetice – cat din necesarul lor de energie este asigurat din importuri:

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

Cate case au sefii judetelor din Romania! Topul presedintilor de consilii judetene dupa numarul imobilelor pe care le detin

Romania, sub ascutisul drujbei. Cat lemn se taie in fiecare judet din Romania. Harta defrisarilor!

Strazile din Romania, culoare ale mortii! Cate persoane mor in accidentele rutiere din Romania si cate in celelalte state din UE

Unde este cel mai bine de trait in Romania. Topul celor mai atractive judete din tara

Harta infractionalitatii! Unde este cel mai nesigur de trait in Romania. Topul judetelor dupa numarul infractiunilor

 

 

 

SONDAJ

Econtext a lansat un sondaj despre accidentele din Romania. Cum poate fi diminuat numarul accidentelor de pe strazile Romaniei? Prin inasprirea amenzilor, a examenelor de conducere, etc?

VOTATI AICI

SHARE:
5 Comentarii
 • Gabriel

  Pt Donitz. De ce sa-i multumesti lui Ceausescu, pentru ca a construit o industrie energetica bazata pe carbune in timp ce in vestul Europei se inchideau minele? Pentu ca Partidul nu a avut nIcio o viziune realista in ceea ce priveste viitorul energiei. pentru ca le-a luat 30 ani sa construiasca primul reactor nuclear din momentul cand s-a pus problema(primele planuri au aparut in anii 50)? Ca a construit metroul cu 30 ani intarziere(planul metroului fusese facut de la sfarsitul anilor 30, cu intentia ca acesta sa se construiasca pe la 1950 cand se aprecia ca populayia Bucurestiului va ayinge 1 mil loc)? Ar trebui sa-i multumim numai lui Dumnezeu ca ne-a dat gaz si petrol pe teritoriul nostru, Ceausescu nu are nici un loc in discutia asta. Zici ca nu s-a facut nici un baraj in 22 ani? mai intereseaza-te sa vezi cate microhidrocentrale au aparut in ultimii ani, cate parcuri eoliene(vor fi cele mai multe din UE cand vor fi date in folosinta actualele proiecte deja incepute), cate campuri cu panouri voltaice, toate proiecte private, deci in afara coruptiei de stat. care sunt meritele acelui om? Ca a dus tara la ruina prin politica economica dezastruoasa? Ca acei talhari de care vorbesti s-au scolit la “universitatile” de relatii, mita si coruptie aparute in anii comunismului? Stau si ma mir cat de limitat trebuie sa fi sa crezi ca acele timpuri au fost mai bune, ori ai fost un nomenclaturist ori din familia unuia…..

 • sa-i multumim lui ceausescu, caci aram dependenti la fel ca irlanda.Pacat ca democratia de c….at ne-a intunecat mintea si ne este rusine sa recunoastem meritele acelui OM.talharii nostrii n-au facut un baraj in 22 de ani.

 • Econtext

  Pentru Flavius

  Aveti dreptate, exprimarea e nefericita.

  Multumim pentru trasul de maneca :)

  Econtext

 • Flavius

  hmm, tare am impresia ca autorul a facut o confuzie: media aritmetica a tututor dependetelor energetice din UE e 53.8; Asta nu inseamna nicidecum ca
  “Pe ansamblu, gradul de dependenta al Uniunii Europene este de 53,8%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din resursele energetice provin din exteriorul comunitatii europene.”
  Pentru ca multa energie se invarte in cadrul uniunii si, mai mult, ar trebui calculata o medie ponderata, fiindca Romania consuma mult mai putin decat Franta, si atunci nu poti face pur si simplu o medie aritmetica. Cum s-a calculat acel 53.8?

 • d

  E mult si 29%. Pt ca si riscurile in partea noastra de Europa sunt mai mari. Mai trebuie redus acest procent.