THE TICKER:

Analiza

TOP ZECE DEFICIENTE care ar putea scufunda Partidul National Liberal. VEZI care sunt defectele care ar putea duce PNL-ul catre colaps

de Bogdan Asaftei - Martie 06, 2013 - 10:54
TEXT SIZE: A | A | A | A

Desi a triumfat la alegerile locale si parlamentare, Partidul National Liberal (PNL) pare sa fie intr-o deriva doctrinara si identitara puternica.

Alianta cu socialistii din PSD, dusmanii naturali ai liberalismului, pare sa fi contat prea putin pentru unii lideri liberali si chiar mai putin pentru social-democrati.

Important a fost obiectivul acestei aliante, castigarea puterii, obiectiv in mare parte realizat.

Totusi, desi acum este pe val, PNL se erodeaza din cauza aparitiei unor defecte serioase la nivelul partidului, defecte legate de identitatea si structura partidului.

Defectele PNL-ului

Econtext va prezinta un TOP ZECE al celor mai mari ‘deficiente’ cu care se confrunta PNL-ul in acest moment, cele mai grele etichete negative aplicate liberalilor. Ele vizeaza preponderent activitatea liderilor liberali.

Publicatia Econtext nu este la prima analiza privind activitatea celor mai importante partide din Romania. Iata aici si alte exemple de acest gen:

 

Capat de linie pentru PDL? VEZI cele 28 erori care au dus la infarctul PDLARD de la alegeri

NOUA LUNI DE GUVERNARE USL: peste 100.000 de noi someri, taxe peste taxe, saracia se adanceste. VEZI lista celor 132 de masuri luate de USL de cand conduce tara

TOPUL erorilor care au dus la scufundarea PDL. Vezi lista celor 12 greseli care au distrus gruparea democrat-liberala

 

Deficiente

Poate cea mai grava problema identitara a liberalilor este in acest moment alianta cu PSD. Chiar daca aceasta alianta a avut ca scop castigarea alegerilor locale si parlamentare si are inca scopul de a castiga alegerile prezidentiale, acest parteneriat este digerat greu de catre multi liberali.

Chiar si cei care accepta aceasta alianta sunt nemultumiti de faptul ca PNL isi pierde tot mai mult identitatea, parca se dizolva in USL. Nu acelasi lucru se poate spune despre PSD, care este o grupare politica activa si care isi promoveaza identitatea si ideile de stanga.

O alta problema este atitudinea, comportamentul liderului partidului, Crin Antonescu. Acesta are niste carente majore, ce nu au prea multe in comun cu liberalismul sau cu un nivel intelectual demn de un lider de partid liberal.

 

Dar IATA aici TOPUL celor zece deficiente care ar putea duce la colapsul PNL in viitorul apropiat:

 

1. Asocierea cu PSD

Chiar daca liberalii de varf par sa fi uitat lupta lor impotriva partidului lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, acest “mic amanunt” este inca destul de stanjenitor pentru multi oameni cu viziuni liberale si memorie buna.

2. Aroganta si vulgaritatea lui Crin Antonescu

Seful actual al liberalilor pare sa aiba prea putine legaturi doctrinare, intelectualiste si comportamentele cu faimosii conducatori ai partidului din perioada interbelica sau chiar cu cei din perioada postdecembrista. Pseudo-engleza bajbaita in fata liderilor europeni este o deficienta puternica in ochii elitei intelectuale. Si nu doar atat!

3. Lipsa corectarii, a evolutiei

O alta nota negativa provine din dezinteresul liderului liberal de a se cizela intr-un adevarat conducator politic, de a se intr-un virtual sef de stat. Dezinteresul provine si din scorul confortabil cu care este creditat acum.

4. Structura dictatoriala a conducerii partidului

Mai multe voci liberale au acuzat duritatea si mana dictatoriala cu care este condus partidul, in frunte cu Crin Antonescu.

5. Ridicarea unor baroni

Dintre partidele mari, PNL avea cel mai redus numar de ‘baroni’ (o explicatie era si numarul mai redus de demnitari locali si centrali, comparativ cu PSD si PDL). Totusi, numarul acestora a crescut in ultimii ani, iar anumite personaje s-au conturat puternic in aceasta ipostaza.

6. Lipsa taberelor din partid care sa amplifice concurenta

In acest moment, PNL este dominat de o singura tabara mare, care nu are nici un “rival” de acelasi calibru in interiorul partidului, ceea ce conduce la diminuarea democratiei si concurentei din partid. In aceeasi situatie este, oarecum, si PSD. Sunt partide puternic autocratice.

7. Discurs preponderent negativist

Discursul liderilor liberali este majoritar negativist, destructiv, fara o viziune constructivista, care sa imbunatateasca real situatia romanilor. Actiunea lor este concentrata prioritar in jurul unui “dusman” (Traian Basescu si PDL), iar politicile prin care ar trebui imbunatatita viata populatiei sunt lasate in plan secundar (daca exista!). Or, obiectivul oricarui partid e sa imbunatateasca viata oamenilor, nu sa se focalizeze doar pe dispute politice.

8. Lipsa unei doctrine si a unui program pe termen lung

“Programul” USL este o insiruire de masuri iluzorii, multe antagonice, prea generale si fara studii de caz, exemple, norme de aplicare, etc.

9. Anti-europenismul unor lideri

Tendinta anti-europeana a unor lideri dovedeste lipsa de maturitate, dar si incapatanarea grobiana de a se plia pe valorile democratice europene. Un partid liberal este eminamente pro-occidental, pro-valoric si nu inchistat, obtuz, etc.

10. Aparentul nationalism

Anumiti liberali mimeaza nationalismul si exploateaza acest aspect din mentalul colectiv, dar, in realitate, nu au intreprins nici o masura pentru rezolvarea unor situatii ce tin de identitatea nationala. De altfel, nici un partid din Romania nu a realizat acest lucru.

 

 

 

CITESTE SI ALTE ANALIZE PUBLICATE RECENT DE ECONTEXT:

 

ROMANIA, PE LOCUL 4 in UE la scumpirea benzinei. VEZI cu cat s-a scumpit/ieftinit benzina in ultimul an in toate tarile din UE

 

TOPUL EUROPEAN AL SOMAJULUI IN CRIZA. VEZI in ce tari somajul a urcat in avalanse, dar si unde s-au creat mii de joburi. AFLA si unde se plaseaza Romania

 

TOPUL EUROPEAN AL SOMAJULUI IN CRIZA. VEZI in ce tari somajul a urcat in avalanse, dar si unde s-au creat mii de joburi. AFLA si unde se plaseaza Romania

 

TOPUL CELOR MAI NESIGURE TARI DIN UE. Vezi cat de nesigura e Romania in ochii strainilor, dar si care sunt tarile unde siguranta e la ea acasa

 

MIRAJUL AURULUI: TOPUL POLITICIENILOR care au cele mai scumpe bijuterii si obiecte de lux. VEZI din ce partide sunt bogatii bogatilor

 

TOPUL CELOR MAI HARNICE JUDETE dupa PIB-ul pe cap de locuitor din ultimii ani. ULUITOR: unele judete gigant sunt pe minus. VEZI care sunt acestea

 

Romania, locul doi in UE la MOARTEA LENTA a companiilor. VEZI in ce ritm alarmant cresc costurile companiilor din tara noastra

 

BATALIA CAPITALELOR REGIONALE. Cine merita sefia: care este valoarea economica, salariul si somajul din judetele care se lupta pentru a deveni capitale regionale

 

NOUA LUNI DE GUVERNARE USL: peste 100.000 de noi someri, taxe peste taxe, saracia se adanceste. VEZI lista celor 132 de masuri luate de USL de cand conduce tara

 

ALIMENTELE in Romania, cu 30% mai ieftine decat in UE. SALARIUL, de 4-5 ori mai mic! VEZI cat costa mancarea, dar si cat e salariul in toate statele din UE

 

TOP: Cati bani va produce fiecare judet in acest an. VEZI cate miliarde de lei valoreaza toate judetele tarii

 

 

 

SONDAJ

 

Cum ati dori sa fie realizata regionalizarea Romaniei?

 

VOTATI AICI

SHARE:
0 Comentarii