THE TICKER:

Analiza

TOPUL primarilor, in functie de suprafetele de teren pe care le detin. Cat pamant au noii mosieri!

de Dana Mihailovici - Septembrie 01, 2011 - 01:02
TEXT SIZE: A | A | A | A

Glasul pamantului a patruns navalnic in sufletul romanilor, fiind singurul bun real, care nu se invecheste si nu-si pierde niciodata valoarea, parafrazandu-l pe Ion al ui Rebreanu.

Pamantul pare sa fie dezideratul tuturor romanilor si, mai ales, al demnitarilor, daca analizam declaratiile lor de avere.

Econtext a realizat o analiza asupra proprietatilor imobiliare detinute de primarii din orasele resedinta de judet ale Romaniei. Mai exact, cat pamant, intravilan sau extravilan, au cei 42 de primari din cele 41 de orase resedinta de judet plus Bucuresti.

In total, cei 42 de primari au 118,44 hectare de teren, ceea ce ar insemna 2,82 hectare/primar.

Totusi, edilii din fruntea oraselor nu mai sunt latifundiarii de altadata, putini ar merita titlul de mosieri adevarati.

Mosierii noi

Pe primul loc in topul primarilor dupa suprafata de teren detinuta se afla edilul Timisoarei. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, are cea mai intinsa suprafata de pamant (intravilan si extravilan) dintre toti primarii analizati.

Ciuhandu are 27,58 de hectare de teren (275.820 metri patrati, mai exact). Totusi, cea mai mare parte a acestui teren este extravilan.

Astfel, primarul Timisoarei detine 820 de metri patrati de teren intravilan, dar nu precizeaza locul in care este situat acesta. Restul de 27,5 de hectare este reprezentat de terenuri extravilane. Toate suprafetele de pamant au fost obtinute de catre edilul Timisoarei prin mostenire.

Al doilea cel mai instarit primar, la capitolul terenuri, este cel care conduce Buzaul. Constantin Boscodeala, primarul Buzaului, are 27,36 hectare de teren. La fel ca si in cazul lui Ciuhandu, cea mai mare portiune a acestor terenuri este in zone extravilane (767,2 metri patrati de teren intravilan, respectiv, 272.930 metri patrati de pamant extravilan).

In total, doar patru primari detin peste 10 hectare de teren.

Saraci

La polul opus, sunt noua primari care nu detin nici o palma de teren. Sau, cel putin, asa si-au completat declaratiile de avere.

In ceea ce priveste primarii care au pamant, cea mai mica suprafata este detinuta de nimeni altul decat primarul Constantei. Radu Mazare detine o cota de 4,16% din doua terenuri, ambele situate in intravilanul municipiului Bucuresti.

Cele doua terenuri au suprafete de 25,12 metri patrati, respectiv, 37,1 metri patrati. Iar detinerea lui Mazare ar echivala cu un total de 2,59 metri patrati. Da, dupa cum reiese din declaratia sa de avere, primarul Constantei detine 2,59 metri patrati in Bucuresti!

Dupa Mazare, cel mai sarac este Robert Raduly, primarul din Miercurea Ciuc. El detine 244 de metri patrati de teren intravilan, respectiv, 180 de metri patrati intr-o zona extravilana. Adica, 424 mp.

Intravilan

Dincolo de suprafata totala, este important sa vedem si cine are cel mai mult teren intravilan si extravilan, chiar daca multi nu precizeaza locul in care sunt localizate aceste proprietati.

Astfel, cea mai intinsa suprafata de teren intravilan este in posesia lui Radu Capilnasiu, primarul Zalaului. Acesta are 3,2 hectare in intravilan, fiind urmat de Sorin Apostu, edilul din Cluj-Napoca, cu 3,01 hectare de teren intravilan (30.150 de metri patrati).

Ioan Lungu se situeaza pe locul trei, cu 1,4 hectare (14.646,5 metri patrati). In total, unsprezece primari nu au deloc teren intravilan.

Extravilan

In privinta proprietatilor extravilane, primele sapte pozitii coincid cu cele ale clasamentului general. Pe ansamblu, doar 16 primari au terenuri extravilan, ceea ce inseamna ca edilii prefera zonele intravilane, pe care, eventual, pot ridica diferite constructii.

 

 

Dar iata topul primarilor, dupa suprafetele de teren pe care le detin:

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize realizate recent de Econtext:

 

Dezastru in educatie! Circa 25.000 de cadre didactice au parasit sistemul de invatamant in ultimii ani. Vezi situatia din fiecare judet

Cati bani au romanii in banci. In ce judete sunt romanii cu cele mai mari/mici conturi bancare

Harta concedierilor din cele mai mari companii de stat din Romania. Evolutia numarului de angajati in ultimii cinci ani. TOP 20!

Topul judetelor din Romania dupa valoarea lor in bani. Vezi cat valoreaza fiecare judet si cu cat se va imbogati in acest an

Unde ne depunem banii? Ce dobanzi ofera bancile din statele europene pentru depozitele la termen. TOP european!

TOPUL presedintilor de consilii judetene in functie de salariile cu care sunt platiti. Vezi cat castiga seful judetului tau!

Cum sa castigi din pariuri sportive. Intotdeauna!

Harta amenzilor din Romania. Vezi in ce judete primesc companiile cele mai multe/putine amenzi. TOP national!

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj despre proiectul de la ROSIA MONTANA, vizitat recent si presedintele Traian Basescu. Ce ar trebui sa faca Romania cu acest proiect? Ar trebui extras aurul, ar trebui promovata zona ca atractie turistica? VOTATI AICI

SHARE:
7 Comentarii
 • palangeanu

  dorobantu -fundulea are peste 1000 din care furate 400

 • mihai

  inca un mosier….Dorel Dorobantu, primar PSD din 2000, are 1500 ha in oras Fundulea- jud Calarasi….asta da Mosier, si este si sef de clan

 • Cineva...

  deci sa fim intelesi domnul Radu Mazare .. saracul are numai 2.59 mp2 .. vai de el saracul.. atat l-a dus capul sa declare domnul P.I.M.P? dupa ce e hot mai e si nesimtit.. sau prost.. exista 2 variante…

 • Econtext

  Pentru Banatanul:

  Econtext doar prezinta proprietatile detinute de niste persoane, fara a introduce vreo judecata morala. Nu am spus nicaieri ca X sau Y a obtinut fraudulos vreun bun! Noi doar am realizat un top, asa cum exista nenumarate astfel de topuri in lumea intreaga. De exemplu, revista Forbes realizeaza Topul celor mai bogati oameni din lume. E rea vointa din partea lor?

  Incercati sa separati informatia de interpretarea ei.

  De exemplu, daca spun ca Gigi Becali detine clubul Steaua, este rea vointa in aceasta afirmatie? Nu, este doar un fapt, doar o simpla informatie, bruta, fara nici o judecata, fara nici o interpretare.

  Daca spuneam ca Gigi Becali detine clubul Steaua si exprimam dubii asupra modului in care a dobandit acest bun, atunci da, poti acuza pe autor de rea vointa, poti acuza articolul ca fiind incitator.

  Hai sa incercam sa vedem unde este doar informare si unde este interpretare.

  Multumim
  Econtext

 • Banatanul

  A detine o proprietate sau mai multe este firesc si normal. Problema este cum au fost obtinute proprietatile.
  O astfel de acheta ar trebuii sa se faca, caci altfel ancheta prezentata nu este altceva decit propaganda si incitare proletarista si care este o crima impotriva naturii.
  Cei ce detin proprietati sunt nevinovati atita vreme cit nu sunt dovediti ca leau obtinut prin furt sau trafic de influienta.

  Pina una alta cei ce desfasoara asemenea anchete si scriu articole incitatoare trebuiesc judecati ca fiind incitatori la ura.

  Daca anchetele urmaresc modul cu proprietatiile au fost dobindite iar informatia scrisa nu este una mincinoasa antunci autorii nu mai pot fi acuzati de rea vointa.

  Pina atunci suspiciunile planeaza asupra intentilor rau voitoare ale autorilor anchetei si articolului.

 • Econtext

  Pentru adib: Da!

  Dar nu precizeaza unde sunt situate terenurile.

  Econtext

 • adib

  Nu am inteles, Apostu are peste 30000 mp intravilan?