THE TICKER:

Analiza

Umiliti si obiditi: Patronii romani au fost doborati de criza. Cati someri, salariati, patroni, pensionari nu-si pot plati la timp facturile

de Ioan A. Murgu - Februarie 02, 2012 - 00:03
TEXT SIZE: A | A | A | A

Cand iei salariul, primul gand care iti vine in minte este cum sa platesti toate facturile: intretinere, telefon, rata la banca, rata la masina, etc.

Intr-adevar, pentru multi oameni, acesta este un adevar si un cosmar pe care-l traiesc in fiecare luna.

Si, din pacate, nu multi reusesc sa-si achite toate facturile la timp, sa nu fie datori. Iar criza a ingreunat si mai mult aceast situatie. Tot mai multi oameni nu reusesc sa-si achite la timp unele cheltuieli, tot mai multi romani raman datori, indiferent de ocupatia lor, de la somer si salariat pana la patroni.

Cheltuieli

Econtext va arata care este rata romanilor care nu reusesc sa-si efectueze la timp cheltuielile. Si realizam aceasta prezentare pe ocupatii: somer, salariat, patron, lucrator pe cont propriu (PFA), agricultor, pensionar, alt statut.

Cu alte cuvinte, cati dintre someri, salariati, patroni, pensionari, etc. nu reusesc sa-si faca la timp cheltuielile lunare (abonament telefon, intretinere, rata la banca, etc.). Cati nu au reusit sa respecte termenul. Si prezentam situatiile din 2007 si pana in 2010, din acesti ani avand cele mai recente date.

Diferente in functie de ocupatie

Econtext a mai realizat analize de acest gen, pe criterii ocupationale. Sa amintim doar cateva dintre ele:

Cine o duce cel mai bine in Romania? Cati patroni, salariati, someri, pensionari isi mai permit o saptamana de vacanta. Radiografie nationala!

De asemenea, dincolo de vacanta, am prezentat si o distributie a alcoolului si alimentatiei. Altfel zis: cine mananca cel mai mult si mai bine in tara noastra: somerii, pensionarii, agricultorii, etc. Si, in plus, cine bea cel mai mult in Romania: salariatii, patronii, somerii, pensionarii, agricultorii, etc. Iar rezultatele sunt uimitoare.

Cine mananca cel mai mult si cel mai bine in Romania: salariatii, pensionarii, somerii, agricultorii? TOP!

Topul consumului de alcool din tara noastra. Cine bea mai mult in Romania: salariatii, pensionarii, somerii, agricultorii?

Datorii – general

Iar acum este momentul sa prezentam o noua clasificare de acest gen. Iar concluziile sunt mai mult decat triste! Per total, peste o treime din romani nu reusesc sa-si achite la timp facturile. In 2010, 36,7% din acestia nu reuseau sa-si efectueze cheltuielile lunare la termenul stabilit.

Ceea ce arata ca criza ne-a pus si ne pune multe probleme, intrucat acest procent a crescut rapid in ultimii ani. In 2007, doar 23,8% dintre romani nu-si puteau achita la timp facturile.

Top

Iar pe ocupatii, situatia arata astfel: somerii stau cel mai prost (56% n-au reusit in 2010 sa-si plateasca la termen facturile), pe cand pensionarii stau cel mai bine. Bineinteles, pensionarii sunt recunoscuti pentru rapiditatea de care dau dovada cand e vorba de facturi, ei fiind primii care-si platesc toate darile.

Un alt fenomen interesant: anul 2010 a lovit puternic in clasa patronilor. In 2009, doar 9% dintre patroni aveau probleme cu banii, in sensul ca nu-si puteau plati datoriile.

In 2010, rata acestora a urcat la 35,3%. Este cel mai drastic avans din toate clasificarile!

 

 

Dar iata aici cati someri, salariati, patroni, pensionari, etc. nu au putut efectua la timp cheltuielile curente:

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

HARTA NATIONALA A SOMERILOR CU STUDII LICEALE. Vezi cati someri cu studii medii sunt in fiecare judet din Romania

 

CE MASINI AU CEI MAI CUNOSCUTI POLITICIENI DIN ROMANIA. Vezi ce autoturisme 4 X 4 conduc Tariceanu, Mitrea, Ponta, Nastase, Antonescu, Udrea, Vanghelie, Oprea, Fenechiu

 

CRIZA A FOST MIRACULOASA PENTRU UNII: salariile au crescut in anumite sectoare cu peste 40%. Vezi ce angajati au avut parte de asemenea minuni

 

BANII JADARMILOR, LA CONTROL! Topul salariilor incasate de sefii jandarmilor din toate judetele Romaniei

 

CATI BANI AU IN CONTURI BUGETARII DE TOP DIN REPUBLICA MOLDOVA. Vezi la cati ani lumina sunt fata de demnitarii Romaniei

 

TOPUL JUDETELOR CU CELE MAI DOTATE SCOLI. Top national!

 

 

 

 

SONDAJ

 

Econtext a lansat un sondaj despre alegeri. Daca maine ar fi alegeri, cu cine ati vota? PDL, USL,UNPR, UDMR, PNTCD, etc.?

 

VOTATI AICI PARTIDUL PE CARE L-ATI VOTA LA ALEGERILE LOCALE SI PARLAMENTARE

SHARE:
2 Comentarii
  • Ulf

    Ce scrii tu aici se aplica la firmele peste o anumita marime si cu anumite profile de activitate. Numai ca nu patronii de firme mari sunt cei ce nu-si pot plati facturile.

  • inafara de situatia obiectiva a crizei psihice care a doborat economiile lumii (sper ca nu Basescu este de vina si prin alte tari), cred ca la mijloc se gaseste si teama in a investi, in orientare si fler in directii cautate in perspectiva. Pietele asteapta reorientari, clienti disponibili la schimbari majore, flexibilitate in luarea de masuri directe. Intr-o anumita masura, decizia finala este ca la Poker- jocul la cacialma, atunci cand dotarea firmei, nivelul profesional al muncitorilor sau lichiditatile nu-ti permit orientari imediate si productie percutanta… Din pacate, foarte multi manageri din Romania, nu dau doi bani pe marketing, pe specializarea continua a muncitorilor, pe socializarea periodica cu personalul firmei. Fara o corecta radiografie a pietii, fara personal devotat si bine calificat, nu poti avea decat ghinioane. Apoi, participarea la toate targurile din domeniu, te aduce fatza in fatza cu alti parteneri, cu alte posibilitati de colaborare. Aceste lucruri, lipsesc multor firme romanesti, iar rezultatele din timpul crizei ne arata consecintele…