THE TICKER:

Analiza

Unde ne depunem banii? Ce dobanzi ofera bancile din statele europene pentru depozitele la termen. TOP european!

de Dana Mihailovici - August 22, 2011 - 02:02
TEXT SIZE: A | A | A | A

Cea mai sigura metoda de a ne pastra banii in vremuri de criza o reprezinta depozitele bancare, considera economistii.

Ce-i drept, depozitele aduc castiguri mai reduse ca alte investitii, precum plasamantele la bursa, care pot fi mai profitabile, dar si mai riscante.

Totusi, chiar daca depozitele aduc mai putini bani, exista cai pentru a creste aceste sume de bani. Si nu prin artificii riscante, ci prin intermediul aceluiasi instrument financiar. Adica, tot prin depozite la banci, dar la dobanzi mai mari.

Si unde gasim aceste depozite? Daca bancile romanesti nu ofera o dobanda satisfacatoare, atunci avem alta solutie: putem plasa banii in depozite in banci din strainatate, daca acestea ofera dobanzi mai atractive. Dar sunt tari cu oferte mai generoase?

Dobanzi mai ridicate

Iar raspunsul este afirmativ: sunt tari europene unde bancile ofera dobanzi mult mai atractive ca in Romania. Econtext va prezinta o analiza a dobanzilor pe care le platesc bancile din toate statele Uniunii Europene pentru depozitele la termen. Am avut in vedere un depozit la termen pe o perioada de 1 an, cu dobanda fixa si platibila la scadenta.

In plus, suma pe care am inclus-o in depozit este de 15.000 de euro. De asemenea, nu am luat in calcul diferitele comisioane (de mentenanta, retragere, etc) sau bonusuri (in Germania poti primi cadou camere de filmat in functie de marimea si durata depozitului) oferite de bancile europene.

Maxim/minim

Si vestea este mai mult decat buna! Din toata Uniunea Europeana, cele mai mari dobanzi la depozite se regasesc in bancile din Bulgaria!

Dupa taxe scazute pentru inmatricularea masinilor, litoral si alte produse ieftine, Bulgaria a mai gasit o metoda pentru a atrage banii strainilor. Astfel, bancile bulgare ofera dobanzi de pana la 5% pe an pentru depozitele in euro, oferite ne-rezidentilor.

De exemplu, banca MKB Unionbank din Bulgaria ofera dobanzi de 4,5% sau 5% pentru depozite in euro ce depasesc suma de 10.000 de euro. Iar cu cat este mai ridicata suma, cu atat se poate negocia o dobanda mai ridicata.

Spre comparatie, pentru un depozit asemanator, BCR ofera o dobanda de 2,35% – 2,6%. Ceea ce inseamna ca dobanda procentuala este de doua ori mai mare in Bulgaria decat la noi.

Est/Vest

Pe locul doi in topul celor mai mari dobanzi se situeaza bancile grecesti, unde putem gasi astfel de depozite si cu dobanzi de 4%, dar instabilitatea din aceasta tara indeparteaza eventualii doritori. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de bancile din Cehia (3,5%) si Ungaria (3,2%). La polul opus, cele mai scazute dobanzi sunt oferite in statele vest-europene, cu Germania cap de afis. Deutsche Bank ofera o dobanda de 1,25% pentru un depozit la termen de 15.000 de euro.

In general, bancile vest-europene ofera dobanzi mult mai reduse decat cele est-europene, dar aceasta nu este o regula absoluta. In Polonia, dobanzile nu depasesc 1,7%, iar o situatie asemanatoare avem si in statele baltice.

 

Dar iata dobanzile pentru depozite aplicate de bancile din fiecare stat din UE – harta europeana:

 

 

Dobanzi, impozite, cheltuieli

Dincolo de dobanzi, mai trebuie avute in vedere si alte sume care se retin din dobanzi, dar si alte cheltuieli. Astfel, daca vom compara Romania cu Bulgaria, vom vedea ca in Romania avem mai multe impozite. Si mai mari!

Impozitul pe venit este in Romania de 16%, iar in Bulgaria de 10%. Fara a mai include si celelalte comisioane si impozite. In plus, rata de schimb pentru euro este fixa in Bulgaria, marja de variatie fiind extrem de redusa. Ceea ce inseamna ca nu avem de pierdut din curs.

Romania vs. Bulgaria

Astfel, la un depozit de 15.000 de euro, dobanda obtinuta in Bulgaria va fi de 750 euro – 75 euro (impozitul pe venit de 10%) = 675 euro. Adica, 2.835 lei (la un curs de 4,2 lei/euro), ceea ce inseamna putin peste 4 salarii minime.

In schimb, in Romania, la un depozit de 15.000 de euro vom obtine o dobanda de 352,5 euro – 56,4 (impozitul pe venit de 16%) = 296,1 euro. Adica, 1.244 lei. Mai putin de jumatate fata de Bulgaria! Si, repet, fara a mai tine cont de alte comisioane, impozite, etc.

Singura problema pentru a duce banii in strainatate este transportul lor. Prin transfer bancar sunt comisioane destul de mari, dar si cu acestea bancile din Bulgaria raman atractive. O alta varianta ar fi transportul obisnuit, dar sumele mai mari de un anumit nivel (10.000 de euro de persoana) trebuie declarate la vama. Dar mai multe persoane pot rezolva si aceasta problema.

 

Iata si topul european al dobanzilor si sumelor obtinute din aceste dobanzi (pentru un depozit la termen de 15.000 de euro, cu plata la scadenta):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte articole realizate de Econtext pe teme asemanatoare:

 

Tot mai multi romani isi muta economiile in bancile din Bulgaria

Isarescu: Ma astept ca dobanzile la creditele in lei sa scada in perioada urmatoare

Daca Grecia s-ar prabusi, salvarea bancilor elene din tara noastra ar costa statul roman 7,8 miliarde de euro

 

 

Iata si alte analize realizate recent de Econtext:

 

Solidaritate? Deputatii cheltuiesc tot mai multi bani pe deplasarile in strainatate, in ciuda crizei. Vezi cat cheltuiesc lunar!

Razboiul sexelor: Femei vs. barbati! Vezi judetele cu mai multe/putine femei in somaj. Harta somajului feminin

Exclusiv! Topul celor mai drastice scumpiri lunare din ultimii 20 de ani

Cum si-au impartit PSD si PNL judetele pentru alegerile locale. Vezi harta

Pretul petrolului a scazut masiv: Benzina ar trebui ieftinita cu circa 20%! Vezi cat ar trebui sa coste acum litrul de benzina

Misterele Romaniei: pensia a crescut in timpul recesiunii in toata tara! Vezi cu cat a urcat pensia in fiecare judet

Vacanta in strainatate? Iata cat costa cazarea in statiunile din Turcia. Vezi cele mai ieftine/scumpe hoteluri

Topul salariilor incasate de managerii spitalelor din Romania. TOP 20! Vezi ce salarii au sefii spitalelor

Harta amenzilor din Romania. Vezi in ce judete primesc companiile cele mai multe/putine amenzi. TOP national!

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj privind alegerile partiale din Neamt si Maramures. Sunt relevante rezultatele acestor alegeri pentru alegerile de anul viitor? VOTATI AICI

SHARE:
7 Comentarii
 • Marina

  Pe cand un articol despre dobanzile la credite ..de diverse tipuri. Am cunostinte in Suedia care spun ca au luat credit pentru renovarea casei cu 2% dobanda sau cam acolo. La fel. am prieteni in Canada care au luat credit sa isi cumpere casa, cu o dobanda de unu si ceva la suta. La noi sunt dobanzi care trec de 10% la credite. Va rog sa analizati si acest aspect. Cat despre depuneri. Eu am deschis un cont de economii la BancPost- banca greceasca, cu 11% dobanda prin… 2009, daca nu ma insel. Acum am constatat ca dobanda e 4%. Necazul e ca la fel se intampla la credite. Sa iei un credit cu o dobanda si sa te trezesti peste noapte ca a crescut, chiar s-a dublat, este hotie pura. Eu am patit de doua ori. Nu mai iau credit niciodata. Mi se pare normal ca statul sa apere cetatenii de dictatura bancilor care este acum in Romania. Pe romani insa nu ii apara nimeni. Cum sa mai ai incredere?

 • jaimz

  Nu e concludent! Din Romania s-au folosit dobanzile BCR, care sunt dintre cele mai mici. Sunt banci care platesc peste 4%, asa ca articolul este inutil!

 • Econtext

  Pentru Adrian Buta:

  In articol se precizeaza in mai multe locuri ca este vorba de dobanda pe 1 an. Inca un lucru, este vorba despre depozite la termen, cu plata la scadenta si pentru nerezidenti.

  Econtext

 • Adrian Buta

  sunt curios de unde au scos analistii dobanzile alea
  Dobanzile la depozite in Euro sunt mult mai mici in Cehia decat in Ro dar se scrie in articol
  ca Cz se situeaza pe locul 3 cu 3.5 % iar Ro pe locul 15 cu 2.35 %
  In realitate pe exemplul lor concret de depozit de 15000 euro si sa spunem la termen de 12 luni (nu vad precizat termenul)
  de ex la CSOB (parte a KBC) dobanda e 1.34 .
  http://www.csob.cz/cz/Csob/Urokove-sazby/Stranky/Urokove-sazby-cizomenovych-uctu-obcane.aspx
  la KB (parte a Societe Generale) e 1.38

  http://www.sazebnik-kb.cz/file/cms/en/interest-rates/kb-interest-rates-fc.pdf?20110822

  la Raiffeisen e 0.90 %:
  http://www.rb.cz/o-bance/urokove-sazby/

  si nu cred sa existe diferente semnificative la alte banci
  Deci de unde au scos cei 3,5% dobanda in Cz -sunt extrem de curios.

  In Romania la Banca Transilvania dobanda e 3.5% pe 12 luni :
  http://www.bancatransilvania.ro/persoane_fizice/dobanzi_depozite.html
  la Raiffeisen e 2.75% (sau 3.25% pt cei care primesc pensia\salariul in cont de Raiffeisen)
  http://www.raiffeisen.ro/dobanzi-depozite

 • Victor

  Voi aveti incredere in… banci… ?!!!! :))

 • Econtext

  Pentru Voltron:

  Dobanda de 4% este pentru depozite, dupa cum este si pe siteul MKB, dar pentru depozite de pana in 5000 de euro. Pentru sume ce depasesc 10.000de euro, dobanzile cresc, putand ajunge la 4,5%, iar pentru 15.000 de euro sau mai mult poti primi o dobanda de 5% sau mai mult, in functie de suma inclusa in depozit. Pentru 150.000 de euro, poti primi chiar si 6%.

  Dincolo de ofertele de pe site, Econtext a cerut si oferte din partea bancilor. In plus, dupa cum se afirma si in analiza, dobanzile afisate sunt pentru suma de 15.000 de euro. De asemenea, dupa cum scrie in articol, dobanzile sunt negociabile, astfel ca putem obtine cifre si mai mari!

  Multumim
  Econtext

 • Voltron

  In general bancile au dobanzi diferite pentru nerezidenti.
  De exemplu MKB Unionbank are 4% pentru nerezidenti fata de 5% cat anuntati dvs. care este defapt dobanda pentru rezidenti si deci inaccesibila romanilor. Prin urmare informaiile dvs nu sunt prea exacte.