THE TICKER:

Analiza

Unde sunt cele mai mici preturi din UE. Vezi cu cat sunt mai ieftine legumele, carnea, branzeturile din Romania fata de media europeana

de Adrian Cristescu - Decembrie 09, 2011 - 00:46
TEXT SIZE: A | A | A | A

Cat costa alimentele din Romania in comparatie cu celelalte state europene?

Unde e mai bine de trait, unde sunt preturile mai mici? Dar mai mari? Iata intrebari care ne framanta zilnic.

Auzim foarte frecvent regrete fata de aderarea la Uniunea Europeana, aderare care ar fi adus scumpiri pe toata linia. Intr-adevar, unele preturi au urcat accelerat, in special cele care depind de accize (cum sunt tigarile, benzina, etc.).

Totusi, mai sunt domenii unde stam inca bine fata de media europeana, unde preturile nu au inaintat cu asa repeziciune.

Topul statelor dupa preturile alimentelor

Econtext va arata la ce nivel sunt preturile alimentelor romanesti in comparatie cu media europeana, in comparatie cu preturile medii din UE. In plus, va prezentam si situatia din celelalte state europene.

Cu alte cuvinte, vom vedea in care state alimentele costa mai putin sau mai mult decat media europeana.

Pe baza acestor date vom realiza topul european al preturilor la alimente si, implicit, vom vedea care sunt cele mai ieftine/scumpe tari din comunitatea europeana.

Datele se refera la anul 2010.

Scumpiri&ieftiniri

Pe ansamblu, alimentele sunt mai scumpe fata de media europeana in 13 state din UE si mai ieftine in 14 tari comunitare.

Cea mai scumpa tara din Uniunea Europeana, la capitolul alimente, este Danemarca. Preturile alimentelor din Danemarca sunt cu 36,2% mai mari decat preturile medii din UE. Pe a doua pozitie se plaseaza irlandezii.

Alimentele irlandeze costau anul trecut cu peste 20% mai mult fata de media europeana. Slovacia se plaseaza pe locul trei, alimentele avand preturi cu peste 18,8% peste medie.

De altfel, Slovacia este singurul stat fost comunist care se afla in grupul statelor unde preturile depasesc media din UE.

Celelalte sunt economiile puternice ale Uniunii Europene.

A doua parte a topului cuprinde statele in care preturile sunt sub medie. Aici intalnim preponderent pietele est-europene, dar sunt si cateva state din vechea Europa, cum ar fi Grecia, Olanda, Spania, Portugalia.

Iar Romania se afla si ea in aceasta parte a ierarhiei. Astfel, preturile alimentelor din tara noastra sunt cu o treime mai scazute decat media din Uniunea Europeana.

Salarii

Totusi, este important de precizat si nivelul salariului minim si al salariului mediu din Romania si din celelalte state ale Uniunii Europene. Iata doua analize in care prezentam si aceste aspecte:

Vezi cat este salariul minim in toate statele Uniunii Europene

Vezi aici cat este salariul mediu in Romania si celelalte tari din blocul comunitar

Produse romanesti

Sa revenim. Dupa cum afirmam anterior, preturile alimentelor din tara noastra sunt cu o treime mai scazute decat media din Uniunea Europeana. Iata si cateva exemple.

Astfel, in Romania, cele mai ieftine alimente fata de preturile europene sunt fructele si legumele (cu 41,8% mai ieftine decat media europeana), carnea (cu 40,2% mai putin), iar cele mai apropiate de medie sunt branzeturile si laptele (cu doar 6,7% mai putin decat se practica in UE).

 

 

Dar iata cat de putin/mult costa alimentele in toate statele UE in raport cu media europeana:

 

 

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

Exclusiv! Ce salarii au cei mai importanti profesori din Romania. Topul salariilor incasate de inspectorii scolari din toate judetele tarii

Padurile, plamanul Romaniei? Vezi care sunt ministrii care au ruinat silvicultura romaneasca

Pensionarii Romaniei, printre cei mai saraci din UE. Vezi cati pensionari se zbat in mizerie in Romania si in celelalte state europene

Exclusiv! Bilantul national al mitei. Cate persoane au fost condamnate pentru mita in Romania in ultimii douazeci de ani. TOP!

 

 

 

SONDAJ

Econtext a lansat un sondaj inedit despre presedintii Romaniei. Cine credeti ca a fost cel mai bun presedinte al Romaniei din ultimii ani? Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu?

VOTATI AICI

SHARE:
5 Comentarii
 • tania

  important este si cat de sanatoase sunt alimentele, eu ma bucur ca la noi inca se mai gasesc alimente (carne, lapte, oua, legume si fructe) fara e-uri (adica naturale sau aproape). Cunosc oameni la tara care nu pun nici ingrasamant nici nu stropesc dar aici sunt 2 motive; unii gandesc ca nu este sanatos dar fuga dupa productie fac ca altii sa treaca peste acest lucru, iar altii nu au bani si asa fac un lucru bun. Sa ne trezim odata ca altfel singuri ne intoxicam. Ar fi bine sa mai scada fuga asta dupa bani bani cat de multi, deoarece incalcam in picioare principii sanatoase. sarbatori fericite tuturor.

 • Econtext

  Pentru Mihail si Ana

  Econtext a publicat in dese randuri analize complexe despre salarii, preturi, alimente. Am comparat preturi la mai multe produse, din toate statele UE, etc. Am atasat acum llinkuri catre doua analize despre salarii. Dar daca intrati in categoria DOSAR, veti descoperi mai multe analize de acest gen.

  In analiza de fata ne-a interesat doar aceste raporturi. Nu putem pune toate datele in fiecare analiza. E important sa analizezi si diferite segmente in parte.

  Desi va mai urma, speram noi cat de curand, o analiza mai complexa referitoare la preturile mai multor produse din UE, in raport cu salariile din fiecare stat european.

  Multumim
  Econtext

 • irlanda

  Cateva exemple: 2 Kg de lapte in Irlanda costa intre 1-2 euro, un kg de carne tocata de vaca 2-3 euro, un pui intre 3-5 euro, 1kg de banane 1 euro, 1 kg de morcovi 1 euro, 10 kg de cartofi intre 3-5 euro. Da cu virgula…
  P.S. Salariul minim e 8 euro pe ora.

 • Mihail Medrea

  Un singur element nu a?i luat în calcul (?i e cel mai important): veniturile minime, dar ?i cele medii, în celelalte state ale U.E. ?i cele din Românica…

 • Ana

  Dar cat este raportul salariu / necesarul de alimente??? Acela ar fi intr-adevar un studiu elocvent….Cel de acum nu-mi spune absolut nimic!!!!