THE TICKER:

Editorial

Cine nu voteaza chiar conteaza. Pentru ca nu devine complice. Si NEPREZENTAREA la referendum este un vot

de Bogdan Asaftei - Iulie 20, 2012 - 16:21
TEXT SIZE: A | A | A | A

Circula in aceste zile un curent care ne indeamna sa participam la referendum, sa mergem sa votam, sub pretextul ca „cine nu voteaza nu conteaza”. Cu alte cuvinte, votul devine o obligatie de viata.

Esti “obligat” sa participi la vot, altfel, nu existi, nu contezi. Ideea de baza este, evident, de a impinge de la spate cati mai multi oameni la vot.

Dar acest vot este diferit in totalitate. De ce?

Neprezentarea = Vot

Pentru ca si NEPREZENTAREA la acest referendum este o forma de a vota. Votez impotriva acestui referendum prin boicotarea lui. De ce? Pentru ca-l consider ilegal si imoral.

Iar daca as participa la el, i-as conferi legitimitate, as participa la ceva ilegal. As deveni complice cu cei care l-au creat.

Si de ce este ilegal? Pentru ca nu exista nici un motiv pentru care Traian Basescu sa fie demis. In plus, si procedura prin care a fost instituit aceste referendum este plina de abuzuri si ilegalitati.

Votul Impotriva = Votul Pentru

Mai mult decat atat. Daca particip la vot, sunt sanse ca referendumul sa fie validat. Cu alte cuvinte, desi nu sunt de acord cu demiterea presedintelui, daca as participa la vot si as vota impotriva, ar fi sanse mari ca votul sa fie validat si presedintele demis.

As ajuta la demiterea presedintelui, chiar daca optiunea mea este opusa.

Astfel, votul meu impotriva le aduce lor rata crescutade participare si sansa ca referendumul sa fie validat. Votul meu impotriva demiterii presedintelui devine un vot pentru! Intrucat particip si ajut la cresterea participarii la vot. Astfel, nu fac decat sa-i ajut din nou pe cei care au realizat acest referendum.

Le devin complice.

Ideea e ca ei sunt mai multi, dar au nevoie si de noi pentru a le valida votul. De ce sa-i ajutam, de ce sa fim de partea lor, daca noi avem alta opinie?
De aceea, eu sunt pentru boicotarea in masa a acestui referendum. Nu vreau sa fim atrasi in jocul lor. De ce s-o facem daca avem doar de pierdut? Si stim asta.

Iar multi dintre cei care sustin participarea la vot in numele „democratiei” o fac din marsavia acestui scop: de a fi alaturi de ei. Ei nu au nevoie de noi pentru a vota, ei au nevoie de noi ca sa le crestem lor participarea la vot. Ca sa-i legitimam pe ei!

Rezultat mincinos

Inca un lucru: rezultatul final va fi oricum unul mincinos. De ce? Pentru ca cei care nu voteaza nu sunt in totalitate ‚indecisi’. De aceasta data, clasa celor care nu au participat la vot nu este in unanimitate compusa din ‚indecisi’.

Sunt multi din cei care nu sunt de acord cu demiterea presedintelui. Astfel, in calculul final de la vot, care ar putea fi, sa zicem, 60% – 40% pentru demiterea presedintelui, acest lucru nu inseamna ca 60% din populatie este pentru demiterea lui Traian Basescu.

Cei care sunt de partea presedintelui sunt impartiti in doua tabere: cei care voteaza impotriva demiterii si cei care nu participa la referendum pentru ca nu sunt de acord cu demiterea. Practic, la cei 40%, ar trebuisa mai adaugam cateva procente bune, ale celor care nu participa la referendum cu speranta ca nu se va obtine cvorumul necesar si Traian Basescu nu va fi demis.

Eu sunt unul dintre ei!

SHARE:
5 Comentarii
 • Econtext

  @ markus

  Injuriile spun totul despre persoana care le aduce.

  Bogdan Asaftei este un ziarist cunoscut in Romania si in strainatate. In afara de Econtext, Bogdan Asaftei a scris si scrie la ziare cunsocute atat din tara, cat si din strainatate.

  Putin respect n-ar strica, ‘domnule’ Markus.

  Repetam, injuriile spun totul despre calitatea persoanei care le aduce. Doar indivizii de joasa speta si care nu au argumente apeleaza la injurii. Speram sa nu fiti reprezentativ pentru o anumita clasa sociala a Romaniei.

  Inca un lucru: este ultima oara cand va raspundem, comentariile dvs vor fi sterse din start daca nu respecta o decenta minima.

  O zi placuta
  Econtext

 • Bogdan Asaftei

  Quo vadis “Prietene”, intrebarea e fara sens.

  I-a pus cineva sa iasa? Si batuti au fost doar cand au depasit limitele protestului. Cine a trecut 12 legi prin asumare? Poate te referi la Guvern, nu la presedinte. Hai sa vedem intai care sunt atributiile institutiilor statului, sa le cunoastem inainte de a vorbi. Apoi, toate guvernele si-au asumat legi, uita-te in trecut, la venerabilul Nastase. A pauperizat populatia? Cum a pauperizat-o?

  Daca nu intelegi mecanismele economiei, ti le explic eu: salariile au fost ajustate ca sa ajunga la toti. Romania era in situatia sa nu poata sa-si plateasca salariile si pensiile, pentru ca incepuse criza, iar profitul companilor (din care se obtin bani la buget) scazuse puternic. E ca si cum, intr-o familie, un parinte ramane fara serviciu. Nu e normal ca familia sa-si reduca toate cheltuielile? Asa s-a intamplat si cu Romania, a ramas fara mutle surse importante de venituri. Asa ca s-a preferat ca toti sa primeasca mai putin decat unii sa nu primeasca deloc si sa moara de foame.

  Dar e greu de inteles daca nu vrei sa intelegi si asculti propaganda ieftina si agresiva a unora. Apoi, spitalele. Tie ti se pare ca avem spitale de calitate? In spitalele romanesti se moare cu zile. Ideea a fost sa avem mai putine, dar mai bune.

  Dar tu vrei sa fie zeci, cu un nivel calitativ ca la tara. Nu preferi sa mergi 10 kilometri in plus, dar sa fii salvat? Sau sa stai intr-un pat jegos si sa astepti, incet, dar sigur, sa-ti vina randul. Si pe spagi grele!

  Astept un raspuns obiectiv daca ai, cu argumente, explicatii. Nu cu fraze generaliste, propagandiste. Si rational si cu bun simt. Hai sa vedem si cat de dictator a fost Basescu.

  Intai vezi si ce inseamna dictator, ar ajuta. Hai sa discutam despre asta calm, rational si cu argumente.

  Daca poti! Daca nu, asta e, ‘prietene’!

 • Quo vadis?

  Prietene, am o singura intrebare… Oamenii aceea care au iesit in strada, in conditiile iernii, in 63 de orase din tara, timp de mai multe saptamani, batuti si umiliti de catre dictatura unui singur partid, condus din umbra de catre un singur individ, care a trecut 12 legi esentiale prin asumare si a luat cele mai drastice masuri de austeritate din intreaga europa, a inchis spitale, a pauperizat natiunea, a avut cheltuieli mai mari decat inainte de criza, a servit clientelar proiecte de investitii absurde, a distrus si plapanda economie cu adevarat privata care exista… crezi ca sunt de acord cu teza ca nu exista motiv pentru demiterea lui basescu? Ori ei nu conteaza in democratia ta…

 • Crinache si Victoras

  Va e frica ca va pleaca stapanul si venim noi si va punem cu botul pe labe. Aveti rabdare, doar o saptamamana va mai bucurati, pupinbasistilor!

 • Dupa dezbateri aprinse, m-am decis si eu : NU MERG LA VOT !

  http://dreaptacurata.weebly.com/laura-stefan-expert-anticoruptie—participarea-la-referendum-ar-echivala-cu-legitimarea-loviturii-de-stat-din-aceste-zile.html