THE TICKER:

Editorial

De ce ‘nevanzarea’ actiunilor Petrom este un succes

de Florin Zaharia - Septembrie 08, 2011 - 10:24
TEXT SIZE: A | A | A | A

In ultimul timp, au aparut tot mai multe voci care acuza autoritatile romane de ‘esec’ in incercarea lor de a vinde un pachet de 9,84% din actiunile Petrom.

Totusi, realitatea este cu totul diferita daca vom analiza corect intregul context. Sa ne amintim ca statul roman a cerut un pret minim de 0,3708 lei/actiune Petrom, dar ofertele primite au fost, in general, sub acest nivel. Iar Guvernul a refuzat sa vanda! In acest moment, actiunile Petrom la Bursa de Valori Bucuresti sunt cotate cu 0,3240 lei/actiune.

Esec vs. refuz asumat

Inainte de reliefa intregul context, sa recurgem la un mic exercitiu de semantica. Termenul ‘esec’ se refera la o actiune umana care nu a fost realizata din cauza unor factori externi. Ai incercat sa realizezi un lucru, dar circumstantele externe au zadarnicit realizarea acestui lucru.

In cazul vanzarii Petrom, decizia de a refuza sa vanda pachetul la un pret mai mic a apartinut in totalitate vanzatorilor. Cu alte cuvinte, nici vorba de factori externi! A fost o decizie asumata de la sine!

Daca vreau sa-mi vand masina, dar nu gasesc cumparator si nu reusesc s-o vand, atunci, da, poate fi numit esec, nereusita. “N-am reusit sa vand masina, desi m-am straduit din rasputeri” – asa ar putea suna aceasta varianta si asa au interpretat-o aceste voci.

Dar cand eu primesc oferte, insa nu-mi convine valoarea lor si le refuz, atunci acest lucru inseamna decizie proprie, asumare. “Nu am vandut masina pentru ca nu am vrut eu s-o vand sub anumit pret, vreau s-o vand la un pret mai bun” – asa poate fi explicata exact actiunea autoritatilor.

‘Nevanzarea’

Apoi, sa mai observam si alte aspecte ale refuzului de a vinde actiunile Petrom. Intentia autoritatilor de a nu vinde sub un anumit pret poate fi, in sfarsit, o dovada de maturitate pentru romani.

Dupa atatia ani in care s-au vandut mii de companii profitabile pe preturi derizorii si mai mult decat derizorii, a venit vremea sa schimbam aceasta ‘politica’! Stim cu totii cum s-au vandut sute de perle ale economiei romanesti. Ar fi trebuit sa mergem pe aceeasi clasica schema? Nu ar trebui sa incepem si noi sa apreciem ceea ce este pretios la adevarata sa valoare?

Cand a inceput vanzarea BCR, se spunea ca nu vom obtine mai mult de 1 miliard de euro pe aceasta banca. Am tinut de pret, am stiut sa negociem si am obtinut 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% din companie. Iar toata compania ar fi valorat 6,06 miliarde de euro!

Mai avem atat de multe companii incat sa ne permitem sa le dam pe bani putini? Apoi, daca vindeam acest pachet la pretul propus de pe piata, evident ca ar fi aparut alte comentarii care ar fi acuzat ca vindem in continuare la preturi foarte mici. Nici o varianta nu ar fi fost convenabila!

Pretul actiunilor va creste

Inca un lucru! In 2004, cand am vandut pachetul majoritar de la Petrom, OMV a platit un pret de 0,2158 de lei pe actiune. Dupa cum spuneam, in acest moment, actiunile Petrom la Bursa de Valori Bucuresti sunt cotate cu 0,3240 lei/actiune.

Inseamna ca este loc pentru crestere! Avem toate ingredientele sa credem ca actiunile Petrom vor urca in viitor, in urmatorii 2-3 ani, sa spunem. In functie de momentul in care isi va reveni economia mondiala. Sa ne reamintim, in februarie 2006, pretul titlurilor Petrom atingea nivelul de 0,65 lei.

De ce nu ar creste din nou? Este o companie foarte profitabila, a adus venituri de 11,4 miliarde de euro la buget din 2005 pana azi. In mod clar, sunt multe sanse ca actiunile sa creasca.

Sa vindem inteligent!

In urma cu doi ani, ne intrebam daca nu ar fi bine sa incercam sa rascumparam Petrom de la austrieci, sa incercam sa cumparam chiar OMV, actionarul majoritar de la Petrom. Eram atunci dispusi sa dam bani buni pentru a cumpara Petrom sau OMV.

Si acum, asa deodata, tinem cu orice pret sa vindem ieftin Petrom, cea mai valoroasa companie din Romania? Cand vom trece de faza de a vinde totul pe nimic, cand vom depasi aceasta mentalitate de a gandi la scara mica?

 

 

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj despre proiectul de la ROSIA MONTANA, zona vizitata recent si presedintele Traian Basescu. Ce ar trebui sa faca Romania cu acest proiect? Ar trebui extras aurul, ar trebui promovata zona ca atractie turistica? VOTATI AICI

SHARE:
0 Comentarii