THE TICKER:

Editorial

Doua probleme de perspicacitate pentru Sebastian Lazaroiu

de Bogdan Asaftei - August 22, 2011 - 19:15
TEXT SIZE: A | A | A | A

Sebastian Lazaroiu a adresat astazi doua intrebari ziaristilor in legatura cu alegerile de ieri din Neamt si Maramures. Prima intrebare este cu adevarat importanta, iar ea poate constitui punctul de pornire al unei strategii eronate din partea PDL.

Astfel, intrebarea lui Lazaroiu suna asa: “Daca ieri au fost alegeri in cele mai favorabile colegii ale USL si scorul maxim pe care l-au obtinut a fost 45%, care e probabilitatea ca USL sa fi luat 50%, daca ieri erau alegeri parlamentare?”.

O intrebare aparent normala! Aparent! Dar care nu tine cont de doua lucruri fundamentale, ce trebuie luate in seama daca PDL vrea sa-si construiasca o strategie cat mai eficienta pentru castigarea alegerilor de anul viitor (sau pentru a obtine un scor cat mai bun).

Premisa capitala

Practic, Lazaroiu afirma prin aceasta intrebare ca USL nu ar obtine o majoritate de 50% la alegerile parlamentare. Scurt! Aceasta este premisa capitala a discursului sau.

Dar domnul Lazaroiu nu tine cont de doua aspecte mai mult deca cruciale.

Primul aspect

In primul rand, trebuie spus ca la alegerile din Neamt, Adrian Radulescu, candidatul PDL, a avut parte de o campanie si de o publicitate cum rar s-au mai vazut. Si cand spun aceste lucruri nu exagerez cu nimic.

Am urmarit presa locala, publicatiile locale (Ceahlaul, Monitorul, Realitatea, etc) si televiziunea locala. Candidatul USL parca nici nu a existat. Ceea ce inseamna ca PDL a pornit deja cu un avantaj enorm.

Sa nu-si faca iluzii nimeni ca situatia se va repeta la alegerile parlamentare! Iar motivul este simplu si reprezinta cel de-al doilea aspect pe care-l omite domnul Lazaroiu cand afirma ca USL nu poate obtine 50% la alegerile parlamentare de anul viitor.

Al doilea aspect

Astfel, al doilea aspect este urmatorul: miza! Miza acestor alegeri partiale a fost cu totul diferita de cea care va fi la alegerile parlamentare de anul viitor.

Alegerile de ieri s-a disputat pentru doua locuri de parlamentar care nu ar fi schimbat prea mult configuratia din Parlament. In plus, mandatul este destul de scurt, pana anul viitor. Cu totul alta va fi miza de la alegerile de anul viitor pentru ca ele vor da majoritatea in Parlament si, important, viitorul Guvern.

Sa nu credem ca o victorie marunta este schita scenariului de la alegerile de anul viitor. Este o victorie pentru PDL, dar razboiul nu a fost castigat. Dimpotriva, daca luam aceasta victorie drept exemplu, forta USL poate fi subestimata.

 

 

 

 

 

 

Iata si cateva analize realizate recent de Econtext:

 

Unde ne depunem banii? Ce dobanzi ofera bancile din statele europene pentru depozitele la termen. TOP european!

Solidaritate? Deputatii cheltuiesc tot mai multi bani pe deplasarile in strainatate, in ciuda crizei. Vezi cat cheltuiesc lunar!

Razboiul sexelor: Femei vs. barbati! Vezi judetele cu mai multe/putine femei in somaj. Harta somajului feminin

Exclusiv! Topul celor mai drastice scumpiri lunare din ultimii 20 de ani

Cum si-au impartit PSD si PNL judetele pentru alegerile locale. Vezi harta

Pretul petrolului a scazut masiv: Benzina ar trebui ieftinita cu circa 20%! Vezi cat ar trebui sa coste acum litrul de benzina

Misterele Romaniei: pensia a crescut in timpul recesiunii in toata tara! Vezi cu cat a urcat pensia in fiecare judet

Vacanta in strainatate? Iata cat costa cazarea in statiunile din Turcia. Vezi cele mai ieftine/scumpe hoteluri

 

 

 

 

Econtext a lansat un sondaj privind alegerile partiale din Neamt si Maramures. Sunt relevante rezultatele acestor alegeri pentru alegerile de anul viitor? VOTATI AICI

SHARE:
0 Comentarii