THE TICKER:

Editorial

Istoria guvenarilor PSD si PNL la ministerul educatiei anticipeaza un examen usor. Electoratul nu trebuie dezamagit!

de Petru Luhan - Mai 29, 2012 - 19:20
TEXT SIZE: A | A | A | A

Mai este foarte putin pana cand vor incepe examenele nationale programate pentru lunile iunie-iulie 2012. Elevii pot rasufla usurati! Ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop anunta de curand ca este convins ca acestia sunt cu mult mai bine pregatiti in 2012, decat in anul precedent.

E si normal ca ministrul Pop, instalat de doar cateva saptamani, sa fie la curent cu stadiul pregatirii individuale a elevilor care vor participa la examenele nationale. Oricum, afirmatia ministrului Pop promite de la sine copiilor un examen de an electoral , chiar daca tipicul organizarii este identic cu cel din guvernarea PDL. Elevii au inteles mesajul ministrului, astfel ca anul acesta, un numar record de candidati vor incerca sa guste din cadoul electoral USL.

In consecinta, istoria educationala a guvernarilor PSD sau PNL, aceea in care elevii au fost tot timpul extrem de bine pregatiti, pare sa se repete. Daca ne uitam pe datele in care cele doua partide au detinut portofoliul Educatiei in epoca pilelor si a nepotismelor, educationale desigur, acestea arata cam asa: in 2001 si 2002 sub bagheta magica a doamnei ministru Ecaterina Andronescu, mai mult de 86% dintre elevi au fost pregatiti sa faca fata examenului maturitatii (2001 – 86,28%, 2002- 86,71%).

Nici in mandatul ministrului Atanasiu cartea nu a dus-o rau: procentele de promovabilitate au depasit in medie 80% (2003 – 76,82%, 2004 – 84,60% ). Cat priveste mandatul mirelui Adomnitei, procentele s-au incadrat in acelasi rigori: 80,78%. Doar ca rigorile romanesti marca PSD si PNL nu s-au confirmat international in era demolarii cartii si a perfomantelor natiunii. Datele pe care elevii le inregistrau la testarile internationale PISA clasau tara noastra pe penultimul loc mondial.

Cat priveste modul de organizare a examenelor nationale din acest an, conform vocilor oficiale acestea vor fi corecte, fara fraude sau tentative de furt. Cum vor face asta? Prin monitorizarea video a examenelor nationale. Chiar si procurorul sef Ponta s-a declarat pro camere video in salile de examinare ca si cand mereu a impartasit acest tip de organizare.

A uitat dl procuror ca anul trecut plangea de mila copiilor torturati de sistemul Funeriu. Nici Antonescu nu s-a tinut mai tare, si el a fost profund afectat de felul in care elevii au fost tratati, batjocoriti si stresati de prezenta camerelor video in salile de examinare. Cat o priveste pe mama elevilor si a profesorilor, Ecaterina Andronescu acesta declara ca supravegherea video este o umilinta la adresa profesorilor.

Ma intreb ce este mai umilitor pentru profesori: instalarea camerelor video in salile de examinare sau cei 4 RON pe care USL ii ofera profesorilor pentru o lucrare corectata? Cat despre Ioan Mang cel caruia ii place sa-i copieze pe autorii straini, il intelegem de ce anul trecut era profund deranjat supravegherea video a examenelor nationale.

In concluzie, desi examenele nationale sunt organizate, cel putin ca interfata, pe aceleasi rigori ale anului trecut sunt convins ca rezultatele vor fi cu mult diferite de anul 2011, pe principiul lupul isi schimba parul dar naravul ba! Vorbim de un capital electoral important (parinti, bunici, elevi care au implinit 18 ani) care nu merita dezamagit chiar daca asta presupune umilinta cartii si a generatiilor acestei tari. Indraznesc un prognostic al promovabilitatii bacalaureatului USL de cel putin 50%.

 

Articol realizat de europarlamentarul Petru Luhan

SHARE:
3 Comentarii
  • Bunicul elev

    Si n-a inteles, 50% e un pronostic optimist? Pai atat a fost anul trecut, cu camere cu tot!

  • Mr. Moriatry

    Pe timpul comunismului, cand erau atatea privatiuni, aveam rezultate mult mai bune in tot: sport, invatatura, fotbal. ceea ce arata ca daca esti tinut putin dn scurt, a sanse sa ai rezultate. Daca-l lasi pe om de capul lui, la orice varsta, atunci o sa aleaga inttodeauna calaea usoara. Iar la batranete o sa planga!

  • Dana Albis

    Pai si ce e rau in asta? Ne-am invatat sa fie numai politie in curnd o sa ne puneti si botnite la gura sa cotnroloati tot ce facem si ce mancam. Un elev nu trebuie sa fie stresat, trebuie sa-i placa ce face. Daca nu, la munca!