THE TICKER:

Editorial

Mitul romanului cu studii in strainatate

de Adrian Papahagi - Februarie 11, 2014 - 17:45
TEXT SIZE: A | A | A | A

Cand, totusi, unii se intorc si se implica civic sau politic, nimeni nu le mai acorda nicio atentie: sunt trecuti la categoria politicieni si tratati cu sictiritul „toti sunteti la fel”.

Ce mai conteaza ca Daniel Funeriu si-a facut doctoratul cu un premiat Nobel si a cercetat in Japonia, Germania, SUA, Franta? Cui ii mai pasa ca Toader Paleologu a fost elev la École Normale Supérieure, dupa ce a trecut cel mai greu concurs existent in Franta, ca are o teza brilianta la Sorbona publicata la Cerf, ca a predat la Boston, Notre Dame si Berlin? Cine mai stie ca Mihail Neamtu are un doctorat briliant la King’s College si stagii la Munchen, Durham sau Washington?

In fine, conteaza ca unul ca mine la 23 de ani preda la Sorbona si la Institut Catholique, la 30 de ani conferentia la Institut de France, a fost bursier la Londra si Oxford si are zeci de studii publicate in unele dintre cele mai importante reviste de medievistica din Oxford, Paris, Helsinki sau Milano?

Mitul romanului cu studii solide in strainatate, al specialistului de varf sau al tanarului care intra in politica din patriotism si idealism inceteaza de indata ce acestia ating solul patriei. Cat sunt departe, sunt buni de exhibat in reviste, li se plange lipsa, sunt imbiati sa se intoarca acasa. Cand chiar revin in patrie, sunt considerati o apa si-un pamant cu toti agramatii, plagiatorii, impostorii si mafiotii.

De ce se mai obosesc asadar ziarele sa caute cercetatori si intelectuali romani de varf pe la Sorbona, Oxford sau Harvard?

Ei exista deja cu sutele in tara si s-au implicat in universitati, in cercetare, in politica. Unii sunt prietenii mei din Miscarea Populara: Teodor Baconschi, Cristian Preda, Daniel Funeriu, Toader Paleologu. Pe langa ei pot fi mentionati Nicusor Dan, fost coleg cu Paleologu si cu mine la ENS; presedintele Noii Republici, Mihai Neamtu; Petre Guran, fost director ICR Chisinau; fostul consilier prezidential Alexandru Gussi; ambasadorii Marius Lazurca si Catalin Avramescu.

Ca mine (dupa opt ani de studiat si predat la Paris), se vor intoarce noi generatii de tineri bine scoliti. Unii dintre ei vor intra in politica si vor fi terfeliti in studiourile de televiziune de indivizi cu calificari incerte si vocabular duhnind a canal colector, de teapa lui Ciuvica. Altii vor fi respinsi la concursurile universitare, pentru a fi varati in fata ucenicii plagiatori.

Cei care vor abandona lupta se vor reintoarce la Oxford, Paris sau Boston si brusc vor fi din nou laudati, ipocrit, in ziare. Cei care vor rezista, vor fi arareori sprijiniti si mereu criticati. Fiindca in Romania nu exista o conspiratie a oamenilor vrednici.

Asta-i tara, asta-i lupta. Dar, daca am acceptat-o, o vom duce pana la capat.

SHARE:
0 Comentarii