THE TICKER:

Editorial

PDL isi schimba parul, dar naravul ba!

de Serban Cionoff - Mai 16, 2012 - 13:35
TEXT SIZE: A | A | A | A

Multi oameni de buna credinta se intreaba de ce PDL-ul a ales sa intre in batalia „localelor” sub diverse alte titulaturi? Nu le ajungea titulatura consacrata, acum vor sa lucreze si „sub acoperire”? Sau, mai rau, la deruta…

Adevarul este ca, in cazul de fata, logica formala si bunul simt nu opereaza, fiindca partidul-stat de pana mai ieri opereaza cu alte scheme, criterii si rationamente. Si unde mai pui ca PDL-ul de azi nici macar nu este la prima naparlire. Pai nu s-au dat ei, cu ceva timp in urma, de trei ori peste cap si au devenit din partid social democrat ditamai partid jurat PPE-ist? Naparlirea, fie ea si una de natura politico-ideologica si doctrinara, tot naparlire se cheama. Sigur, o sa spuneti ca si datul peste cap e o treaba riscanta, cel mai mare pericol fiind acela ca iti vei rupe sira spinarii sau, radical spus, coloana vertebrala. Haida–de! Despre ce coloana vertebrala se mai poate vorbi in cazul PDL-ului?!…

Totusi, fenomenul nu poate fi expediat doar la nivelul ironiei. Dimpotriva, avand in vedere marea miza sociala si politica a apropiatelor alegeri locale, eu cred ca el trebuie citit cu ochi atent si nepartinitor.

Si totusi, prima explicatie care imi vine in minte este mai degraba una din clasicul banc despre securisii din berarie carora femeia de serviciu le da ordin de imprastiere: ”mai dispersati, baieti, mai dispersati!” Probabil, in laboratorele din Modrogan cineva, minte limpede, s-a gandit ca tehnica mersului la deruta prinde mai bine la electorat. Mai dipersati baieti , ca doar-doar vi se va pierde urma.

Fie si asa! Pana la urma adevarul tot iese la iveala. S-au mai vazut pana acum tot felul de „independeti” bine arondati la partide muma, asa dupa cum nu putine sunt ultra – vocalele voci ale societatii civile a caror (inter-)dependenta politica sare in ochi.

La urma-urmelor, de ce s-ar codi atata falnicii barbati ai partidului a carui intruchipare suprema era – si, pana una-alta, mai este – insusi navigatorul superm, Traian Basescu? Si de ce tin ei, neaparat, sa li se piarda urma in noaptea uitarii? Au cumva ceva de ascuns cu orice pret? Intrebari simple si cinstite carora, daca cei direct vizati nu le vor da raspuns in timp real, am incredere ca auditul initiat de catre primul ministru Victor Ponta ne va oferi raspunsurile asteptate la care avem tot dreptul.

Dar, chiar si pana sa avem datele necesare unui raspuns corect, nu strica, zic eu, sa observam cum se misca grupusculele aparute prin scizicipatiune din partidul cu comportament de reptila. Adica unsuros si lasand in urma dare urat mirositoare. Cum se comporta? Pai se comporta asa cum au invatat de la ai batrani. Adica mint, baga sub pres gunoiul din bucataria proprie si arata cu degetul spre oricine cuteaza sa le ceara nota de plata a guvernarii.

Ceea ce, insa, acestia uita (ori se fac doar ca uita?!) este faptul ca memoria colectiva este de-acum temeinic exersata. Recunooaste, la fel de bine, sloganurile mincinoase si raspandacii perfizi. Recunoaste si sanctioneaza! Iar daca stim din batrani zicala aceea cu urciorul care nu merge de multe ori la apa, uite ca a venit vreme sa invete si pe aia despre galeata portocalie sau revopsita din care a inceput sa curga apa de ponosita ce era.

Asadar, atentie marita. PDL isi schimba parul/pardon, culoarea si sigla, dar naravul BA!

SHARE:
8 Comentarii
 • maria

  Am incredere in auditul initiat de catre primul ministru Victor Ponta.

 • Anton NonPann

  @ Nemo

  Iti spune ceva tare, interesnt acest text? Ceva nemaiazit, ceva sa te lase pe spate?

 • Nemo

  Ce nu-i convine lui Anton NonPann?

 • ANP

  @ Andrei

  Lasa etichetarile si citeste textul si zi-mi si mie daca e ceva inteligent aici. Serios acum…

 • Andrei Damian

  Ia uite-i, au venit pedelacii, au primit ordin de sus sa dea in noi. Mai usor, baieti, mai usor!

 • Inteligenta Naturala

  E clar ca nu stiti sa scrieti un text. Puneti o singura intrebare in mai mlte feluri (si slabe) si nu dati nici un raspuns. Plus c anu aduceti nimic ou, nimic inteligent, care sa dea de gandit. Asta e nivelul uslasilor in tara asta.

 • dandan

  Asta e de nivelul mosnegilor de la coltul blocului. Scizipatiune – am cautat cuvantul asta in dex si nu exsta. va placesa inventati cvinte ca sa impresioanti? Sau aveti deficiente lexicale si bagati ce va vine?

 • Anton NonPann

  Un text de doi lei, care nu spune nimic. Mai e si agramat pe deasupra. Ati inceput sa publicati toti retardatii, parca aveati pretentii editoriale. Ce spuen aceste text in afara unor generalitati, unui bla bla ieftin?