THE TICKER:

Editorial

Propun interzicerea prin lege a calomnierii in mediul politic! Nu transformati Romania intr-o “societate a avocatilor”

de Adrian Cristescu - Iunie 04, 2011 - 19:51
TEXT SIZE: A | A | A | A

Fac o propunere care ar trebui introdusa in Constitutia Romaniei. Propun ca politicienii, cei care-si asuma aceasta pozitie, sa nu aiba voie sa-si calomnieze adversarii.

Propun ca ei sa fie amendati sau sanctionati intr-un anume fel (putem gasi mai multe modalitati) in cazurile in care recurg la aceasta strategie, de a-si calomnia rivalii.

In momentul in care este criticata o idee, o solutie, o persoana, un partid, o propunere legislativa, etc, critica sa fie insotita doar de argumente, nimic jignitor, calomniator, nici un atac la persoana!

Putere si Opozitie

Si ma refer aici la toti politicienii, indiferent de orientarea lor doctrinara, indiferent de formatiunea de care apartin la un moment dat. Indiferent daca sunt la Putere sau in Opozitie. La noi, n-a existat niciodata o conlucrare reala intre Putere si Opozitie. Niciodata!

Doar o dusmanie acida, extrem de vulgara, care a devenit model de urmat pentru un popor dezorientat si descoperit in fata unei astfel de agresiuni.

In loc sa recurga la negocieri, la a incerca sa negocieze o lege pentru a o aduce cat mai aproape de viziunea lor politica, partidele din opozitie recurg preponderent la tentative de a sabota partidele de la guvernare. Iar aceasta situatie a caracterizat toate guvernarile, indiferent de partidele care erau in opozitie sau la conducerea tarii. Esti in opozitie, sabotezi!

La randul lor, cei de la Putere au fost prea putini receptivi la opiniile celor din Opozitie, atunci cand acestea au existat. Nicicand nu s-au asezat la aceeasi masa pentru a gasi impreuna cele mai bune variante pentru aceasta natiune. Poporul a ales un Parlament intreg, nu doar parlamentari de la Putere sau din Opozitie!

Obiectiv: proproa agenda!

De ce se intampla acest lucru? Este foarte clar: obiectivul oricariu politician/partid este sa ajunga la Putere cu orice pret! Calcand pe orice cadavru! Nu contest, e normal ca un partid sa-si doreasca sa obtina puterea, pentru a-si impune programul politic!

Dar la noi scopul acesta este injumatatit: vor sa ajunga la Putere, dar nu pentru a-si impune programul politic, ci pentru a-si promova si proteja propria agenda. Unde este idealul politic din timpurile stravechi? Unde sunt cei care alegeau cariera politica doar pentru a-si cultiva virtutile? Unde este omul politic, interesat doar de bunul mers al cetatii?

Dreptatea = elocventa?

La noi, mediul politic a devenit o sala de judecata, dintr-un serial american despre avocati! Dintr-un serial in care avocatii trebuie sa invinga cu orice pret!

La noi primeaza elocventa, nu argumentul, cel care se pricepe mai bine sa-si mestesugareasca discursul si sa-l invinga prin cuvinte pe celalalt. Nu conteaza cine are dreptate, al cui argument este mai puternic, nu! La noi conteaza cel care un limbaj mai bun, mai expresiv, mai zeflemitor la adresa celuilalt! Conteaza cel care ‘l-a facut’ pe celalalt!

Dreptatea a devenit atributul celui elocvcent, al celui care e mai priceput la vorbe! Argumentele, adevarul, doar notiuni ce fac parte din dictionare uitate! Din pacate, asta e realitatea, Romania tinde sa devina o ‘societate a avocatilor’!

SHARE:
0 Comentarii