THE TICKER:

Agricultura

Lemnul taiat ilegal din Romania echivaleaza cu 0,3% din totalul lemnului recoltat

de Irina Socaciu - Octombrie 20, 2011 - 13:36
TEXT SIZE: A | A | A | A

Volumul de masa lemnoasa taiata ilegal din padurile statului in primele noua luni ale acestui an a fost de 39.244 de metri cubi (mc), informeaza Regia Nationala a Padurilor – Romsilva intr-un comunicat de presa.

Romsilva prezinta si situatia de anul trecut. "In privinta taierilor ilegale de arbori in padurile statului administrate de regie, volumul acestora a fost in anul 2010 de 49.306 mc.

Din acest volum, 24.233 mc (49%) nu a fost justificat cu documente de personalul silvic si s-a imputat acestuia, diferenta de 25.073 mc (51%) facand obiectul actelor de infractiune, contraventie etc", se arata in comunicat.

Pe de alta parte, dupa cum a aratat Econtext recent, volumul de lemn recoltat anul trecut in Romania s-a situat la 16,99 milioane de metri cubi.

Vezi aici cat lemn se taie in fiecare judet din Romania

Iar daca raportam lemnul taiat ilegal la cel recoltat legal, ar rezulta ca lemnul ilegal reprezinta 0,3% din volumul legal. Pe scurt, acesta ar fi volumul taierilor ilegale.

Mai putin ca anul trecut

De asemenea, pentru anul 2011, Codul silvic admite recoltarea din padurile statului a unui volum maxim de 13,5 milioane metri cubi de masa lemnoasa. Adica, mai putin decat anul trecut. Volumul maxim admis anul trecut pentru exploatare din padurile statului a fost de 17,3 milioane metri cubi, iar recoltarea efectiva a fost apropiata de acest standard, sitaundu-se la 16,99 milioane de metri cubi.

Padurile din Romania

Romsilva are in administrare fondul forestier proprietate publica a statului si se afla in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor. In anul 2010, regia a realizat venituri totale de 1,3 miliarde lei si un profit brut de 24,5 milioane lei. In prezent, Romsilva are 18.700 angajati.

Suprafata totala a fondului forestier national acopera 6,4 milioane ha, din care proprietatea publica a statului administrata de Romsilva este de 3,34 milioane ha. Terenurile acoperite efectiv cu padure se intind pe 6,2 milioane ha, din care proprietatea publica a statului este de 3,22 milioane ha.

 

 

 

 

 

SONDAJ

Econtext a lansat un sondaj despre accidentele din Romania. Cum poate fi diminuat numarul accidentelor de pe strazile Romaniei? Prin inasprirea amenzilor, a examenelor de conducere, etc?

VOTATI AICI

SHARE:
0 Comentarii