THE TICKER:

Agricultura

MITUL PAMANTULUI! SASE motive pentru care strainii nu se vor napusti sa cumpere teren agricol in Romania din 2014

de Adrian Cristescu - Decembrie 01, 2013 - 23:25
TEXT SIZE: A | A | A | A

Circula tot mai frecvent un mit, generat de anumite modificari legislative preconizate de la inceputul anului viitor. Mai exact, incepand cu 1 ianuarie 2014, se va liberaliza piata agricola. Altfel spus, strainii vor putea cumpara teren in Romania.

Iar toti cei care nu cunosc acest fenomen sunt inclinati sa creada ca strainii se vor napusti in tara noastra pentru a acapara si cumpara cat mai mult pamant romanesc. Totusi, avem motive sa credem ca acest lucru nu se va intampla chiar atat de intens.

Iar Econtext va prezinta cateva motive in sprijinul ideii ca nu vom asista la o avalansa a strainilor care vor veni sa cumpere pamant in Romania. Se vor face achizitii de teren, poate va fi un impuls mai ridicat, dar nu atat de intens si nu de durata.

Teren

Publicatia Econtext nu este la prima analiza privind terenurile din Romania. Iata aici si alte analize interesante pe aceasta tema:

 

Ciulinii Romaniei! Cat teren degradat este in fiecare judet. TOP national!

 

Bani, actiuni, conturi bancare, case, terenuri – lista bunurilor detinute de comisarii europeni! Averile comisarilor europeni!

 

TOPUL primarilor, in functie de suprafetele de teren pe care le detin. Cat pamant au noii mosieri!

 

Motive

Si iata care sunt motivele care sprijina ideea ca avalansa strainilor reprezinta doar un mit:

1. Strainii pot cumpara teren si acum

Strainii puteau cumpara teren si pana acum. Pentru a putea detine teren in tara noastra, o persoana fizica trebuie sa aiba domiciliul stabil in tara, iar o persoana juridica trebuie sa aiba sediul in Romania. Pe scurt, strainii isi puteau cumpara teren aici prin companii. Iar cumparatorii de teren mult sunt companiile, ele fac afaceri, nu persoanele fizice.

2. Restrictii

Exista inca numeroase restrictii, unele de natura recenta. Astfel, daca un roman vrea sa vanda terenul, acesta e oferit intai vecinilor, exista un intreg circuit de acest gen, pana sa ajunga la vanzare libera.

3. Subventii, programe

Intr-adevar, terenul e mai ieftin la noi, dar pentru straini e mai convenabil sa produca in tarile lor, mai ales in cele din vestul Europei. Din mai multe motive, in primul rand primesc subventii mai mari. Si la timp.

In al doilea rand, fermierii sunt inclusi in diverse programe guvernamentale prin care primesc diferite prime (dincolo de subventiile pe suprafetele agricole). Este vorba despre subventii pentru produse (in unele state, autoritatile acopera o parte din costul produselor), utilitati, etc.

4. Logica economica

Apoi, ar contrazice logica economica. Noi cumparam deja produse agricole mai ieftine din import. In multe cazuri, chiar din tarile de unde ar veni acesti straini. Astfel, cum sa exportam produse agroalimentare mai ieftine, mai competitive unor tari care ne vand deja noua mai ieftin decat putem produce noi acum.

Cum sa facem ceapa sau usturoi ieftine si rezistente, cand noi cumparam astfel de produse din import, de unde ar veni strainii. Si e mai ieftin sa le cumparam decat sa le producem noi. Pentru a ajunge sa producem competitiv si la preturi mici, e nevoie de tehnologie, care costa, care se aduce tot din import. Cu alte cuvinte, marii fermieri straini trebuie sa aduca si tehnologie. Or, nu este prea convenabil cand poti face asta la tine in tara, inchiriind teren.

5. Teren faramitat

Un alt inconvenient major este lipsa de comasare a terenurilor. La noi terenul este faramitat intr-o proportie covarsitoare. Strainii nu vin sa cumpere pe bucati, cateva hectare dintr-o parte, altele din alta parte, asteptand si pierzand ani intregi pe diferite pretentii ale proprietarilor.

6. Mai multe programe

In Europa de Vest exista mai multe programe serioase de sprijinire a micilor si marilor fermieri. Iar creditele sunt mult mai ieftine.

SHARE:
2 Comentarii
 • Mark

  Mai este un motiv care-l ocolesc toti comentatorii, probabil din nestiinta. Romania se afla intr-o zona cu clima mai arida si mai extrema decat in Europa de Vest. Mitul pamantului bun fara chimicale care poate hranii 80 de milioane de cetateni inca ne bantuie visele frumoase. In realitate la grau nu putem sa obtinem recolte ca in Franta indiferent de tehnologie deoarece in Franta nivelul de precipitatii e mult mai mare. Mai mult chiar cand este irigat trebuie retinut ca temperaturile verii sunt mult mai ridicate iar iarna scad mai mult. De aceea nici macar irigatul nu reuseste sa dea recolte ca in Vest. S-au adus utilaje, s-a facut tehnologie degeaba. In aceste conditii niciodata pamantul nu va valora ca in vest. Decat in mintea speculantilor asa cum inainte de 2008 ajunsese un apartament vechi in Bucuresti sa depaseasca un apartament din New Yorkul mediu. Iar pamantul din jurul Bucurestiului se vindea mai scump ca in jurul Frankfurtului. Romani nu mai visati. Avem o tara cu tendinte de desertificare (cu paduri mult sub media UE) cu temperaturi extreme si cu mult mai putina apa decat in Europa vestica (exceptand poate Spania).

 • Agrarianul

  Mi se pare destul de pertinenta analiza, evidetiind aspecte pe care multi le scapa.
  Totusi, nu ar trebui ignorat interesul strainilor pentru un pamant atat de roditor cum este in unele zone si care este total neexploatat.
  Pentru o natie precum Japonia sau China orice parcela de pamant este de aur si sa ne fereasca Dumnezeu daca vor veni sa cumpere chiar bucata cu bucata, cat ar fi ele de mici si de raspandite.
  Daca pentru un neam atat de puturos si de comod ca al nostru un pamant atat de roditor este lasat in paragina, tocmai pentru ca avem prea mult si sunt un neam de asistati social, pentru un chinez sau un japonez muncitor o bucata din aia de pamant poate fi de aur.

  Intrebarea care se pune este urmatoarea> Ati prefera sa stiti pamantul in posesia unor bastinasi escroci precum Niculae, Culita Tarata, Porumboiu si altii ca ei sau ati prefera sa il stiti in proprietatea unor japonezi care sa verse corect taxe si impozite la buget si sa angajeze tarani romani care sa munceasca pamantul?