THE TICKER:

Companii

Banca Mondiala: Mediul de afaceri din Romania se inrautateste

de Dana Mihailovici - Octombrie 20, 2011 - 14:20
TEXT SIZE: A | A | A | A

Romania se situeaza pe locul 72 din 183 de tari in clasamentul Doing Business 2012, topul anual al Bancii Mondiale privind mediul de afaceri. De anul trecut, tara noastra a pierdut sapte pozitii, in principal din cauza solicitarii cazierului fiscal pentru sediul social al unei firme inainte de inregistrare. Cu alte cuvinte, fata de 2010, mediul de afaceri s-a inrautatit.

Plusuri

Totusi, exista si unele zone in care s-au inregistrat imbunatatiri. Astfel, la plusuri este evidentiata facilitarea modalitatilor de plata a taxelor si impozitelor de catre societatile comerciale prin introducerea sistemului electronic de plati si a sistemului unificat de declarare a contributiilor la fondul asigurarilor sociale. Romania sta bine si in functie de accesul la credite al firmelor. La acest capitol, tara noastra ocupa pozitia a opta in lume.

In plus, Romania a renuntat la impozitul minim anual si a modificat legea insolventei pentru a scurta durata acestei proceduri.

Minusuri

Totusi, chiar daca a adus imbunatariti legii insolventei, tara noasta mai are de rezolvat destul de multe in acest domeniu, situandu-se pe pozitia 97 in functie de acest criteriu.

Mai mult, tara noastra a pierdut peste 30 de locuri dupa usurinta cu care se infiinteaza o noua firma, ajungand pe pozitia 63 in lume. De asemenea, alte probleme intampinam si la usurinta cu care se poate obtine un permis de constructie si accesul la electricitate.

 

SHARE:
1 Comentariu
  • sorin

    " Romania sta bine si in functie de accesul la credite al firmelor"- pozitia a opta in lume !
    CEA MAI SINISTRA GLUMA