THE TICKER:

Macro

AOAR: Romania este, din nou, in pragul unui colaps economic. Ne asteapta o criza a datoriei externe?

de Dana Mihailovici - Iunie 01, 2011 - 14:48
TEXT SIZE: A | A | A | A

Oamenii de afaceri nu sunt de acord cu decizia politica de a majora salariile bugetarilor la nivelul de dinaintea crizei, a declarat miercuri Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Mai mult, AOAR avertizeaza ca Romania s-ar putea confrunta cu o criza a datoriei externe, care ar putea duce Romania in colaps.

Cresteri salariale vs. reducerea CAS

Mediul de afaceri este nemultumit de faptul ca s-a ales varianta cresterii salariale si ca nu s-a optat pentru reducerea contributiilor sociale (CAS).

„FMI vrea echilibru bugetar. Cum asiguram acest echilibru daca acordam prioritate aducerii salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de reducere si nu acordam atentie reducerii CAS. Consider ca este optiunea politicianului roman sa nu scada CAS in momentul de fata si prefera sa creasca salariile bugetarilor. Este o alegere politica, iar aceasta alegere ne deranjeaza”, a spus Pogonaru.

Masuri pentru a face mediul de afaceri mai atractiv

El a adaugat ca este necesar ca statul sa ia masuri pentru a creste atractivitatea mediului de afaceri. Fara sprijinirea mediului de afaceri, a avertizat si vicepresedintele AOAR, Constantin Bostina, Romania este amenintata de colaps economic, in contextul in care in 2012 vom incepe si rambursarea datoriei catre FMI. Iar o masura eficienta ar fi fost scaderea CAS.

„In Romania se contureaza o criza a datoriei externe din cauza lipsei de potential al economiei”, a spus Bostina.

El a subliniat faptul ca industria si exporturile dau semne de scadere. Mai mult, situatia Romaniei se complica pentru ca, in acest context de „scadere a substantei economiei”, tara noastra va trebui sa inceapa sa ramburseze, de anul viitor, si datoria catre FMI.

SHARE:
0 Comentarii