THE TICKER:

Macro

Cea mai mare crestere de PIB din UE, lipsita total de stralucire

de Marius Pirloiu - Februarie 14, 2014 - 15:08
TEXT SIZE: A | A | A | A

Romania a reusit inca o data sa surprinda intreaga UE cu datele PIB, cum a mai facut-o in anii de boom, insa, si acum ca si atunci, datele sunt lipsite de orice stralucire, intrucat nu releva o crestere a bunastarii, ci acum sunt mai degraba castiguri conjucturale cu un efect neutru sau chiar advers pe termen lung, iar atunci erau castiguri pe datorie.

Potrivit estimarilor semnal de la INS si Eurostat, economia Romaniei a inregistrat in ultimul trimestru din 2013 un avans de 1,7% fata de trimestrul III si de 5,1% (serie ajustata sezonier) fata de trimestrul similar din anul precedent, ambele cifre reprezentand cele mai mari performante per ansamblul tarilor din Uniunea Europeana.

Pe intreg anul, PIB-ul se estimeaza ca a avansat cu 3,5%.

Este drept ca fata de estimarile anterioare, de 0,3% (trimestru/trimestru) si de 2,8% (an/an), cifrele prezentate azi spulbera tot in cale, numai ca este o apa de ploaie.

Cel mai bun semnal ca “surpriza PIB” este de fapt o apa de ploaie s-a vazut pe piata valutara, unde leul s-a apreciat pana spre nivelul de 4,480/euro, dar pe volume extrem de mici, dupa care a pierdut treptat din castig pana spre 4,485/euro.

Cu alte cuvinte, “mare crestere economica” nu a avut nici un efect printre investitori, cei care simt cel mai bine cum merge economia.
Si asta pentru ca in ciuda “cresterii impresionante a PIB-ului”, datele detaliate vor arata un consum inca slab, adica romanii traiesc tot prost, chiar daca anul agricol bun le-a usurat intrucatva povara traiului zilnic.

Sporul de productivitate din economie se duce plata datoriilor catre finantatori, iar acestia nu pot intoarce integral banii inspre sustinerea economiei din cauza unor “baieti destepti” care intra in insolventa dupa bunul plac, ii trag si pe altii nevinovati dupa ei, si nu patesc nimic.
E strigator la cer cum cea mai mare crestere economica din UE nu aduce de fapt nici o bucurie majoritatii romanilor, intrucat sporul e confiscat de niste derbedei tolerati sau agreati de Putere, Justitie si alte organe de control.

An agricol

Pe langa anul agricol foarte bun, economia a fost cel mai probabil propulsata pe crestere de exporturi, factori care sunt mai degraba conjucturali, dupa cum spun si analistii, in vreme ce consumul se afla inca la cote modeste. Adica, cel mai probabil, contributia agriculturii la PIB va fi negativa in acest an (pentru ca ne vom compara cu niste cifre prea mari), si este posibil ca si exporturile sa contribuie negativ, tot din cauza efectului de baza (comparatie cu cifre record pe 2013).

Chiar si FMI estimeaza pentru acest an o incetinire a economiei. E drept ca estimarile de azi de la INS se situeaza consistent peste cele ale FMI facute la inceputul lunii februarie, de 2,8% pentru PIB-ul 2013, dar pentru acest an ne asteapta o franare, estimata de FMI la 2,4%. S-ar putea ca franarea sa fie mai abrupta, intrucat cu cat mai mare va fi PIB-ul final pe 2013, cu atat mai putin va creste PIB-ul pe 2014.

Cei mai tari din UE, dar cei mai saraci

Cu o crestere economica trimestriala de 1,7% (fata de T3), Romania este lider in UE, urmata de Cehia cu 1,6%, Lituania cu 1,2% si Marea Britanie, Olanda si Letonie (toate cu 0,7%). Per ansamblui zonei euro (a tarilor care folosesc moneda euro), avansul economic trimestrial a fost de 0,3%, in timp ce la nivelul tarilor din UE cresterea PIB a fost de 0,4%.

Scaderi ale PIB-ului s-au semnalat in Cipru (-1%), Finlanda (-0,18%) si Estonia (-0,1%). Grecia, Italia, Danemarca, Suedia, Croatia, Malta si Luxemburg nu au date inca disponibile.

UE

Comparativ cu T4 2012, Romania a afisat o crestere PIB de 5,1%, cu mult peste orice tara din UE, fiind urmata de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria si Marea Britanie (ambele cu 2,8%).

La polul opus, Cipru a inregistrat o scadere cu 5,3%, Grecia cu 2,6%, Finlanda cu 1,4%, iar Italia cu 0,8%. La nivelul zonei euro, avansul trimestrial fata de aceeasi perioada a anului anterior a fost de 0,5%, dupa un declin de 0,3% cu un trimestru inainte, in vreme ce per ansamblul UE, cresterea a fost de 1%, dupa ce in urma cu trei luni se situa la plus 0,2%.

SHARE:
0 Comentarii