THE TICKER:

Macro

Cresterea cotei unice va afecta competitivitatea tarii si va amana revenirea investitorilor

de Irina Socaciu - Octombrie 29, 2013 - 17:43
TEXT SIZE: A | A | A | A

O posibila crestere a cotei unice ar putea afecta competitivitatea Romaniei, iar efectele negative nu vor putea fi contracarate de scaderea TVA, potrivit lui Gijs Klomp, directorul Jones Lang LaSalle (JLL), care considera ca toate segmentele pietei imobiliare vor avea de suferit in urma unei astfel de masuri.

“Eforturile sustinute depuse in ultimul timp de Guvern pentru mentinerea unui nivel stabil si scazut de impozitare au contribuit la construirea unei imagini pozitive a Romaniei, ca destinatie pentru investitii. Jones Lang LaSalle semnaleaza riscurile care pot afecta imaginea Romaniei din punct de vedere al investitiilor, generate de cresterea potentiala a cotei unice de la nivelul competitiv actual de 16%, la nivelul de 22%”, se arata intr-un comunicat al JLL.

Reprezentantii JLL apreciaza ca o eventuala crestere a cotei unice de impozitare va afecta atractivitatea Romaniei in randul investitorilor, foarte atenti la acest aspect cand evalueaza o viitoare destinatie pentru extindere.

“Un criteriu foarte important de decizie pentru companii este impozitarea. Impozitarea este evaluata in functie de nivelul absolut de impozitare, capacitatea de a repatria profiturile si predictibilitatea mediului fiscal. Cresterea propusa a cotei unice va afecta in mod clar pozitia competitiva a Romaniei”, a spus Klomp.

In opinia sa, cresterea impozitelor, fara a avea o strategie clara de investitii, nu este o decizie inteleapta.

Potrivit sursei citate, posibilele consecinte ale practicarii ratelor de impozitare mai ridicate ar putea fi scaderea veniturilor fiscale, in timp ce investitiile realizate de companiile straine nu se vor materializa, iar evaziunea fiscala ar putea creste in continuare.

In acelasi timp, reprezentantul JLL arata ca in ciuda unei posibile scaderi compensatorii de doua puncte a TVA, cresterea impozitului pe venitul personal este de natura sa conduca la o scadere a vanzarilor cu amanuntul, ceea ce va afecta piata de retail locala.

“Multe companii nu vor fi dispuse sau capabile sa creasca salariile brute pentru a compensa majorarea cotei unice. Venitul disponibil al consumatorilor vor fi serios afectat. Increderea consumatorilor va fi oricum afectata de aceasta disputa, indiferent daca majorarea impozitelor se va materializa. Avand in vedere ca in trecut cresterea TVA nu a fost (in totalitate) resimtita de consumatori, ar fi logic sa presupunem aceeasi reactie cu scaderea planificata a TVA. In realitate, scaderea ratei de TVA, care ar trebui sa aduca beneficii consumatorilor, s-ar putea sa nu isi indeplineasca scopul”, a conchis Klomp.

Jones Lang LaSalle este una dintre cele mai importante firme de servicii financiare si profesionale dedicate domeniului imobiliar.

SHARE:
0 Comentarii