THE TICKER:

Macro

Deficitul extern la 10 luni, de doua ori mai mic decat investitiile straine

de Marius Pirloiu - Decembrie 13, 2013 - 20:47
TEXT SIZE: A | A | A | A

Romania continua sa inregistreze in acest an record dupa record in privinta balantei de plati.

Dupa ce pe primele sapte luni contul curent a inregistrat execedent, pentru prima oara dupa 1990, la finalul primelor zece luni din acest an, contul curent consemneaza un deficit de 955 milioane euro, de asemenea cel mai mic din istoria postrevolutionara, fiind in acelasi timp de doua ori mai mic decat nivelul fluxului net de investitii straine directe din aceasta perioada.

Investitiile straine

Astfel, investitiile straine directe (ISD) din acest an acopera de aproape doua ori deficitul extern, incomparabil mai bine decat anul trecut, cu toate ca in valori absolute nivelul ISD este cu 8,2% mai mic, de 1,816 miliarde euro. In primele 10 luni de anul trecut, deficitul extern era de peste patru ori mai mare decât în 2013, de 5,331 miliarde euro, fiind acoperit in proportie de doar 37% de ISD, care s-au situat la 1,978 miliarde euro.

Scaderea puternica a deficitului de cont curent din primele 10 luni, cu 82% fata de anul trecut, s-a datorat in principal diminuarii cu 55% a deficitului balantei comerciale cu bunuri, de la 6,43 miliarde euro, la 2,91 miliarde euro, precum si a cresterii cu 65% a excedentului balantei comerciale cu servicii, de la 866 milioane euro, la 2.300 milioane euro.

Transfer curent

Intr-o mai mica masura a contribuit si componenta Transferurilor Curente, al carui excedent a urcat cu 10%, de la 2,755 miliarde euro, la 3,047 miliarde euro.

In sens negativ a afectat contul curent componenta Veniturilor (care masoara fluxul companiilor straine, al dividendelor trase de actionari), al carui deficit s-a adancit cu 34%, de la 2,522 miiarde euro, la 3,391 miliarde euro.

SHARE:
1 Comentariu
  • Gheorghescu

    Aparent paradoxal. Dar acestea sunt efectele politicii economice inteligente si de ce sa n-o spunem, patriotice, a lui Emil Boc. Sa vedem si efectele politicii lui Ponta.