THE TICKER:

Macro

Manageri: Urmeaza o crestere a activitatii in industrie si stagnare in comert si servicii pana in decembrie

de Adrian Cristescu - Octombrie 28, 2013 - 12:19
TEXT SIZE: A | A | A | A

In perioada octombrie – decembrie, managerii companiilor se asteapta la cresterea activitatii in industria prelucratoare, la stagnare in comert si servicii si scadere in constructii, comparativ cu cele trei luni anterioare.

Astfel, industria prelucratoare este singurul domeniu unde se anticipeaza dezvoltarea activitatii, cu o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere, respectiv fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +29%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +27%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +26%). Preturile produselor industriale vor fi stabile (sold conjunctural +3%), iar numarul de salariati se va reduce (sold conjunctural -6%), a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

In constructii se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -30%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -25%). Managerii estimeaza scadere a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -25%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor se preconizeaza o relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -3%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -1%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra, de asemenea, relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +7%), iar preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra de asemenea cresteri moderate (sold conjunctural +6%).

SHARE:
0 Comentarii