THE TICKER:

Macro

Vara vine cu ieftiniri: legumele s-au ieftinit cu 11,08%. Au scazut preturile si la lapte, branza, dar si la medicamente

de Dana Mihailovici - Iulie 11, 2011 - 10:03
TEXT SIZE: A | A | A | A

Preturile de consum au inregistrat o crestere de 7,93% in luna iunie, comparativ cu perioada similara a anului precedent, arata Institutul National de Statistica (INS). In schimb, de la o luna la alta, in iunie fata de mai, s-a consemnat o scadere a preturilor, de 0,29%. S-au ieftinit alimentele, care, de obicei, conduceau la scumpiri. Astfel, preturile alimentelor s-a ieftinit in luna iunie fata de mai cu 1,34%.

Econtext anticipase aceasta ieftinire, prin analiza publicata ieri despre preturile legumelor din piete. Econtext a realizat un tur al pietelor si a prezentat preturile celor mai importante legume, iar concluziile sunt ca legumele si fructele sunt de doua ori mai ieftine decat in magazine si, in plus, unele sunt mai ieftine si decat anul trecut. (Aceasta analiza poate fi consultata aici.)

Iar statistica INS confirma acest lucru: cea mai mare scadere a preturilor a fost consemnata de legume. Intr-o prima faza, acest lucru pare normal, deoarece este sezonul legumelor. Totusi, anul trecut, in aceeasi perioada, nu am avut parte de o astfel de ieftinire.

Dar sa vedem care au fost cele mai mari ieftiniri. Legumele si conservele de legume s-au ieftinit in iunie cu 11,08%. Cartofii s-au ieftinit cu 11,94%, fasolea cu 0,87%, iar alte legume si conserve de legume si-au redus preturile cu 12,33%. Si laptele s-a ieftinit, cu 0,24%, iar branza cu 0,69%

Si medicamentele s-au ieftinit, chiar daca doar cu 0,03%.

La capitolul scumpiri, tarifele la telefonie au crescut cu 2,01%. Potrivit unor surse din piata, unii operatori ar fi majorat preturile, intrucat au nevoie de lichiditati.

Anual

In ceea ce priveste comparatia preturilor cu luna similara a anului trecut (iunie 2011 fata de iunie 2010), avem si aici parte de preturi mai mici, dar si mai mari.

Astfel, ouale costa mai putin decat anul trecut! Cu 18,52%! Preturi mai mici au fost consemnate si la telefonie, transport aerian, chirii, combustibili, autoturisme, ceasuri, etc. In schimb, sunt mai scumpe: fructele (32,21%), zaharul (19,21%), cartofii (18,92%), faina (8,32%), etc.

SHARE:
0 Comentarii