THE TICKER:

Dosar

Proiect de impartire a tarii in sase regiuni de dezvoltare. Opt judete vor fi pilonii de sustinere

de Bogdan Asaftei - Mai 27, 2011 - 05:28
TEXT SIZE: A | A | A | A

Impartirea Romaniei in regiuni de dezvoltare reprezinta unul dintre cele mai importante subiecte din aceste zile.

Dupa cum se stie, Romania este impartita in acest moment in opt regiuni de dezvoltare, dar mai multe voci au criticat aceasta stratificare, propunand alte solutii, mai mult sau mai putin plauzibile, cum ar fi, de exemplu, cresterea numarului de regiuni.

Econtext.ro considera aceste variante ca fiind nerealiste si va prezinta o noua perspectiva asupra impartirii Romaniei.

De la inceput, trebuie spus ca, in opinia noastra, impartirea actuala a Romaniei sufera de o deficienta majora: criteriul ales in impartirea actuala a avut la baza un fundament strict istoric! Econtext.ro propune o noua impartire a tarii, plecand de la un principiu mult mai eficient si mai pertinent: criteriul economic!

Impartirea propusa de Econtext.ro cuprinde, dimpotriva, mai putine regiuni! Mai exact, vom avea sase regiuni de dezvoltare, in loc de opt, cate sunt in acest moment. In plus, viitorul economic al Romaniei va fi sprijinit pe opt judete, care vor reprezenta pilonii de dezvoltare ai tarii.

Dar inainte de a merge mai departe, sa vedem care sunt cele opt regiuni de dezvoltare din impartirea actuala a Romaniei.

 

Prezentam cele opt regiuni, iar dedesubt am inserat si harta cu aceste regiuni.

 

1. Regiunea de Dezvoltare Nord–Est. Aceasta regiune cuprinde urmatoarele judete: Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau, Vaslui. Regiunea insumeaza 3,8 milioane de locuitori.
2. Regiunea de Dezvoltare Vest a Romaniei. Aceasta regiune cuprinde provincia istorica Banat si zone adiacente acesteia. Are in componenta judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.
3. Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest. Aceasta regiune cuprinde zona istorica Crisana si zonele adiacente acesteia. Aici sunt judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Populatia Regiunii Nord-Vest era in anul 2005 de 2.737.400 locuitori.
4. Regiunea Centru. Aceasta regiune cuprinde judetele Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna, Brasov. Are o populatie de 2,6 milioane de locuitori.
5. Regiunea Sud-Est. Cuprinde judetele Vrancea, Galati, Braila, Tulcea, Buzau, Constanta si are o populatie de aproape 3 milioane de locuitori.
6. Regiunea Sud Muntenia. Cuprinde judetele Prahova, Dambovita, Arges, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Teleorman. Are o populatie de 3,4 milioane de locuitori.
7. Regiunea Bucuresti-Ilfov. Cuprinde Bucuresti si Judetul Ilfov. Are o populatie de 2,2 milioane de locuitori
8. Regiunea Sud Vest Oltenia. Cuprinde judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj. Are o populatie de 2,4 milioane de locuitori.

 

 

 

Acum, propunerea noastra consta in sase regiuni de dezvoltare. Raman nemodificate regiunea de dezvoltare Nord-Vest si regiunea Centru, dar apar alte patru regiuni de dezvoltare.

Iata care vor fi celelalte patru regiuni de dezvoltare:

Extindem regiunea de Nord-Est

Regiunea de Nord-Est va fi alungita si va cuprinde si judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila. Daca ne uitam la economia lor, sunt judete cam cu aceeasi structura economica. Exceptie face judetul Galati, unde exista un centru industrial puternic. Dar, si aici este argumentul principal, construim Canalul Siret – Baragan!

Prin construirea acestui canal asiguram un potential agricol urias in aceasta regiune. Iar Siretul este perfect pentru acest lucru pentru ca taie aceasta regiune in doua! In plus, indiguirea acestui rau ar mai rezolva o problema uriasa a Romaniei: inundatiile din Moldova! Iar agricultura ar lua un avant puternic, mai ales ca aceasta regiune este destul de saraca in privinta capacitatilor industriale. Acesta ar putea fi noul ‘granar al Europei’!

Exista o singura problema: constructia canalului ar costa circa 3,6 miliarde de euro, dupa cum a estimat recent ministrul Valeriu Tabara. Dar costul e destul de mic fata de castigurile potentiale! In plus, trebuie sa pornim de la proiecte mari, caci ele propaga dezvoltarea. In loc sa propunem zeci de proiecte mici, este mai bine sa realizam proiecte mari, care aduna mai multe zone la un loc.

Extindem regiunea Bucuresti-Ilfov inspre sud

A doua modificare va presupune inglobarea judetelor Constanta si Tulcea in regiunea Bucuresti – Ifov. Practic, regiunea Sud-Est dispare din impartire. Dar nu ne oprim aici. Vor fi inglobate si judetele Calarasi, Ialomita, Giurgiu, Teleorman.

Aceasta regiune va avea un schelet format din axa Bucuresti – Constanta, axa care exista si acum, dar este nefunctionala. De altfel, aceasta este principala axa comerciala a Romaniei! Marfurile vin pe mare, ajung in Constanta, iar de aici sunt transportate, in principal, catre Bucuresti. Pe mare sunt transportate cele mai mari cantitati de marfuri, atat la export, cat si la import.

Iar aceasta axa comerciala trebuia sa fie deja foarte dezvoltata si sa fi avut un impact benefic si asupra judetelor de tranzit si din vecinatate. Ceea ce nu se vede acum! O explicatie ar putea fi corelata si cu recentele raiduri din portul Constanta.

Dar sa revenim! Finalizarea autostrazii Soarelui si, de ce nu, construirea Canalului Dunare – Mare Neagra sunt doua proiecte care ar putea stimula enorm aceasta regiune.

Regiunea Sud – Muntenia, sprijinita pe doi poli: Prahova si Arges

Mai departe, regiunea Sud-Muntenia va arata astfel: Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Olt, Dolj. Aceasta regiune se va sprijini pe doi piloni importanti din punct de vedere industrial si turistic: Prahova si Arges. Petrom si Dacia sunt companiile care legitimeaza acesti doi piloni! In plus, potentialul turistic al Prahovei, care se prelungeste si cu zona Brasovului, poate fi indreptat si intr-o alta directie: catre zona Olteniei, unde exista numeroase statiuni, manastiri, etc.

Olt si Valcea sunt judete cu economii medii, dupa valoarea produsului intern brut (vezi aici valoarea economica a fiecarui judet din Romania). Iar Dolj are un produs intern brut destul de ridicat (pozitia 11 in top).

Ceea ce inseamna ca zona poate fi stimulata mult mai rapid, intrucat exista si resurse financiare in aceste trei judete (Olt, Valcea, Dolj).

Banatul ia sub aripa sa Gorjul si Mehedinti

Urmatoare regiune este cea de Vest, care va ingloba si judetele Gorj si Mehedinti. Ratiunea acestei extinderi rezida in prezenta unor judete cu economii mari (Timis, Arad, Hunedoara, Gorj), care sa infasoare judetele mai sarace Mehedinti si Caras-Severin.

Iata harta cu cele sase regiuni de dezvoltare:

 

 

 

Concluzii

Impartirea are la baza prezenta unor judete puternice, care ar putea dezvolta legaturi comerciale cu judete mai sarace, dar si prezenta unor mijloace naturale (Siret, Dunare, Marea Neagra), care ar stimula imens aceasta dezvoltare. De asemenea, am propune ca opt judete sa devina piloni de dezvoltare, intrucat sunt printre cele mai puternice economii din Romania. In plus, ele au o pozitionare foarte buna in aceste noi regiuni de dezvoltare.

Aceste judete ar putea fi: Bucuresti, Prahova, Arges, Brasov, Timis, Cluj, Galati si Constanta. Pe acesti piloni s-ar putea concentra dezvoltarea Romaniei, cel putin intr-o prima faza.

Aceste regiuni ar atrage judetele sarace si cu somaj ridicat in proiecte mari, ceea ce ar aduce o crestere a veniturilor pe cap de locuitor si o scadere accelerata a somajului!

SHARE:
35 Comentarii
 • gelu.guma

  corirect in 8 sau 6 regiuni, asa cum este propus.Sa nu uitam ca prin anii 1950-1965 dezvoltarea Romaniei (exemplu-electrficarea) s-a facut prin 8 zone-Energo-combinate

 • MIHAI

  DACA TOT SE VREA REGIONALIZARE. HAI SA O STABILIM ASA :
  -ALBA SI MURES MERG LA ZONELE DIN VEST, NORD-VEST.
  -SIBIU SI BRASOV MERG LA ZONELE DIN SUD.
  -HARGHITA SI COVASNA MERG LA ZONELE DIN NORD/NORD-EST SAU SUD-EST.

 • MIHAI

  DACA TOT SE VREA REGIONALIZARE. HAI SA O STABILIM ASA :
  -ALBA SI MURES MERG LA ZONELE DIN VEST, NORD-VEST.
  -SIBIU SI BRASOV MERG LA ZONELE DIN SUD.
  -HARGHITA SI COVASNA MERG LA ZONELE DIN NORD/NORD-EST SAU SUD-EST.
  SAU LASAM CELE 6 JUDETE SA ALEAGA ELE , SA MEARGA UNDE VOR. CE ZICETI?

 • ioan marinoiu,ortodox,veteran de razboi
  Din istoria Transilvaniei ”In 31 Martie 1789 doi greci ortodocsi: Ignatiu Mavrodin si Ioan Constantin, pripasiti inpreuna cu alti greci negustori in Cluj se adresara intr-o petitie scrisa in ungureste, catre consiliul orasului Cluj si cerura sa li se dee voie sa-si cladesca o capeluta (oratorium cum scriu ei), unde sa se poate si ei inchina lui Dumnezeu dupa legea ortodoxa. Sa remarcam bine: este vorba de Greci nu de Romani care scriu in limba magheara in anul 1789. Cu toate acestea raspunsul dat de consiliu orasenesc la cererea lor, dat din sedinta consiliului in 5 August 1790 suna astfel: „ Avand in vedere, ca prin cladirea unei biserici ortodoxe in Cluj s’ar deschide calea larga spre sporirea Valahilor, obisnuiti din fire cu rapirea averii altora ( sa fim drepti cu noi insine, dupa 160 de ani Valahii (ramanii) au furat averea fratilor lor de sange romanilor greco-catolici, consilieri unguri din Cluj la 1790, au avut dreptae ) si cu furtul, si astfel jafurile si tainuirile de hoti s’ar spori in oras si la periferii, nu admitem nici acum si nici in viitor, cladirea vre’unei biserici valahe pe teritotiul orasului” Citat Din Monografia Comunei Feiurdeni, din jud,Clujului” 1939, Tipografia Diceziana Cluj, Str. Regina Maria nr.10 autori,Simion Gogan profesor de istorie, originar din Feiurdeni si Leontin Florian preot greco-catolic in Comuna Feiurdeni. Iata ce spune Prof Mihai Ralea despre ortodoxia noastra greco-slavona Exista in educatia noastra morala multa comoditate si, multa lasitate si trebuie sa am curajul vorbelor. inpregnati secoli de-a randul, cu mentalitatea Bizantului aceasta floare otravita a decadentei greco-slave (…), In toata istoria noastra nu a existat un erou national care s-ai fi indignat josnicia noastra, care sa fi batut cu pumnul in masa, rascolind si rasturnand aceasta putreda vermida care se intinde ca o boala peste velietatile de curatenie ale neamului acestuia » (i.c.) Adevarul supara. Supara atunci cand nu cunosti adevarul. Cum vedem mai jos, Prof.Mihai Ralea a fost o persoana competenta, stie ce spune, nu este un « nenea numeni in drum, cum desigur se vor gasi multi incopetenti sa-l contrazica, in deosebi profitorii de ciolan, politicieni si ierahi preotime calugari, romani care si-au uitat latinitatea, au devenit romani ortodocsi. ORTODOXITI, 07 03 2010 Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi.

  Mihail Ralea De la Wikipedia, enciclopedia liber(Redirec?ionat de la Mihai Ralea)Salt la: Navigare, c?utareMihail Ralea – (1896 – 1964), eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stinga, profesor la Universitatea din Ia?i, membru al Academiei Române, director al revistei „Via?a româneasc?” (din 1933). Mihail Ralea s-a n?scut în 1896 la mo?ia familiei sale de la Husi.Ca om de litere a anticipat ideea de opera deschisa (opera aperta) a lui Umberto Eco în lucrarea “Despre critica literara”. A intemeiat o indrazneata “ontologie a obstacolului” pe care a si aplicat-o in cea mai importanta carte a sa – Explicarea omului. Opera savasta cuprinde si: Interpretari (1927), Pagini de memorialistica. Memorialul (1930), Atitudini (1931), Valori (1935), Nord-sud (1945), Explicarea omului(1944-1945), In extremul Occident (1955), Cele doua Frante (1956), Istoria psihologiei (1958, in colab.), Sociologia succesului (1962, in colab.), Introducere in psihologia sociala (1966, in colab).Dupa alungarea regelui Mihai I, care a fost fortat sa abdice în decembrie 1947, în Republica Popular? Român?, Mihail Ralea a fost numit Ministru plenipoten?iar la Lega?ia Român? din Washington. Ulterior a fost reprezentant al Romaniei la UNESCO.A sprijinit prin declara?ii ?i chiar implicindu-se activ în politic?, instaurarea comunismului în România. Din acest motiv ?i-a atras adesea critica ?i dezaprobarea intelectualilor care nu aveau vederi comuniste, mul?i dintre ei închi?i, pe motive evident politice, de noua putere comunist? de la Bucure?ti. Spirit umanist, cu preocup?ri multiple, în domenii foarte diferite, a?a cum ar fi: filosofia (îndeosebi antropologia, teoria valorilor ?i a culturii), psihologia, estetica ?i istoria literaturii universale, îndeosebi a celei franceze, Mihai Ralea este dificil de încadrat în doar unul din aceste sectoare în care a excelat. A fost unul dintre marii esei?ti ai literaturii române.Dup? absolvirea Facult??ii de Drept ?i Litere din Ia?i, î?i continu? studiile în Fran?a, unde, în 1923, ob?ine titlul de Doctor în Litere cu teza Ideea de revolu?ie în doctrinele socialiste.Întors în ?ar?, ocup? func?ia de conferen?iar de pedagogie social? din 1923 ?i apoi aceea de profesor de psihologie ?i estetic? la Universitatea din Ia?i. Prin activitatea lui Mihai Ralea, studiul psihologiei la Univesitatea din Ia?i cunoa?te o nou? dezvoltare.Ia?ul avea s?-i ofere, a?a cum însu?i m?rturisea mai târziu, întâlnirea cu Garabet Ibr?ileanu, întâlnire ce reprezentase cel mai însemnat eveniment intelectual din via?a sa.Astfel, Mihail Ralea este chemat s? preia func?ia de redactor-prim al revistei revistei “Via?a Româneasc?”, devenind colaboratorul principal al lui Garabet Ibr?ileanu. Aici este “?coala” unde se formeaz? criticul literar Mihai Ralea, cel care a scris pagini remarcabile despre Tudor Arghezi ?i Mihail Sadoveanu in volumul sau intitulat Valori, publicat în 1935 .Din 1938 a fost numit profesor de estetic? la Facultatea de Litere ?i Filosofie din Bucure?ti ?i titular al catedrei de psihologie la aceea?i facultate. În activitatea sa profesoral? întreprinde o rodnic? ?i temeinic? munc? ?tiin?ific? ?i didactic?, formând în jurul s?u un cerc larg de speciali?ti.Pentru activitatea sa cultural? ?i pentru cea ?tiin?ifica a fost ales membru al Academiei Române ?i distins cu titlul de laureat al Premiului de Stat.
  Cum vedem domnilor, Mihail Ralea este o persoana competenta, nu un “nenea nimeni” cum desigur il veti cataloga

 • ioan marinoiu,ortodox,veteran de razboi

  ioan marinoui, veteran de razboi. says:
  06/07/2011 at 15:11
  D-lor Romania a fost tarata in razboi, prinsa intre doua idiologi, hitlerismul si comunismul. In razboi, pe front, au murit in lupta 50-60 de milioane de soldati din ambele parti. In tipm de razboi Hitler a ucis in lagare, (camere de gazare) circa 6 milioane de persoane, (Evrei, tigani, germani), Stalin in timp de pace, in Ucraina, a ucis 36 de milioane de tarani, sate intregi au fost sterse de pe fata pamantului. Romania prinsa intre aceste doua ideologii a luptat si pentru uni si pentru ceilalti. Alaturi de germani am lupta sa ne luam inapoi Basarabia si Bucovina, Alaturi de Rusi am luptat sa ne luam Ardealul de Nord. Regele Mihai nu a tradat, Maresalul Ion Antonescu nu a fost criminal, amandoi sunt eroi. Dupa razboi multi destepti se arata, intrepreteaza si judeca dupa gura satului. Am fost soldat, nu permit nimanui sa intineze prestigiul Regelui Mihai. Nu permit sa fie intinat memoria Maresalul Ion Antonescu. Lasitate sau tradare, exemplu. Finlanda a luptat impotriva armatei rosii ca si romanii. Finlanda ca si Romania a pierdut razbouiul. In amandoua tari Finlanda si Romania, Stalin a instalat partide pro-sovietice. Stalin a cerut guvernului finlandez sa-l predea pe criminalul de razboi Maresalul Mannerheim. Guvernul Finlandez, catolic, a raspuns lui Stalin, noi nu avem decat eroi, pe eroi noi nu-i predam. Aceias cerere a lui Stalin pentru romani, sa-l predm pe criminalul de Maresal Ion Antonescu, guvernul roman, ortodox, ca si rusii, la-u predat pe Maresalul Ion Antonescu. Rusine pentu neam, o pata neagra pe demntate si pe onoarea natiuni romane. domnilor, ne pretindem ca suntem popor de neam latin. Mergeti d-lor istorici, politicieni, ierahii. la Roma, daramati Columna lui Traian, vrem sa fin slavoni ca de, suntem ortodoxi ca si rusii. Rusine domnilor, rusine

 • POPINDAUL

  da,e bine impartirea pe regiuni,asa o sa ajunga bani europeni si in o provincii ca oina acum se opreau la BUCURESTI .Da asa e toti banii se opreau la BUCURESTI ca sa ii maninice ei pe toti.In curind BUCURESTIUL o sa decada o sa fie izolat si o sa decada economic ,o sa fie o saracie mare in BUCURESTI,iar mai apoi urmeaza alipirea unor teritorii statelor vecine,cum ar fi:BH SI ARADUL MARAMU O SA TTEACA LA UNGURI ,BANATU LA SIRBI,PARTEA DE JOS LA BULGARI SI O SA RAMINA ROMANIA NUMAI OLTENIA SI MUNTEANIA.

 • sssss

  nu vrem ca regiunile sa schimbe istoria

 • tudor

  inainte sa impartiti tara ar trebui sa asigurati un nivel de trai omenesc ,domnii care conduc .
  cainii din strainatate traiesc mai bine ca romanii nostri care au muncit o viata .
  ar trebui sa va fie rusine. pacat ca de asta duceti lipsa.
  ganditiva doar sa faceti gramezi de bani si sa facti totul pe placul strainilor.

 • Georgiana
  Nu ar fi mare problema cat de tare se bucura ungurii m-i este frica ca in zona nord vest limba oficiala a fi maghiara asta nu este problema,dar sa avem tot ce ne trebuie si sa gasim locuri de munca, nu ati observat despre unguri nu se vorbeste urat peste granite iar noi mergem bine ca noi romani sa stim tolera,dar priemierul ne arata ca tara noastra se seamana cu cei din Senegal (africa) ,urmatorul guvern va veni sa ne distruga de tot ,unde este romania mare la unguri , ukraineni,bulgari si noi mai ramanem cu Romania mica sa numai toleram dar sa ne iubim tara
 • Georgiana
  Nu ar fi mare problema cat de tare se bucura ungurii m-i este frica ca in zona nord vest limba oficiala a fi maghiara asta nu este problema,dar sa avem tot ce ne trebuie si sa gasim locuri de munca, nu ati observat despre unguri nu se vorbeste urat peste granite iar noi mergem bine ca noi romani sa stim tolera,dar priemierul ne arata ca tara noastra se seamana cu cei din Senegal (africa) ,urmatorul guvern va veni sa ne distruga de tot ,unde este romania mare la unguri , ukraineni,bulgari si noi mai ramanem cu Romania mica sa numai toleram dar sa ne iubim tara
 • popescu iulian

  Cred c? împ?r?irea ??rii în opt regiuni, este cea mai benefic?, permi?înd o conducere ?i o dezvoltare eficient? a acestora. Este dup? p?rerea mea, solu?ia cea mai echilibrat?. Nu putem r?mîne în?epeni?i în solu?ii ce au fost bune ieri. Trebuie s? ne mi?c?m mai repede azi pentru a preg?ti cu curaj ziua de mîine. Trebuie t?iat în carne vie dac? este cazul , pentru a ne apropia viitorul. Aceast? împ?r?ire, împreun? cu descentralizarea, coroborat? cu un vot dat cu capul de c?tre popor ?i nu cu inima, vor putea fi o binefacere pentru Rom?nia.

 • Doamne..de 2000 de ani…Romania a fost impartita corespunzator si nimeni nu s-a plans…A venit un ingramadit la conducere..ca vai domne nu e bine..ia sa distrug eu macar tara asta in2 ani de mandat cat mai am macar daca ma uraste poporul sa .i dau si motive…M*ue conducerea,care ne-a terminat pe viata..lasa-ti domne TARA asa cum e ea..cu ce va incurca?de cine nu aveti ma loc?sunt revoltata si nu mai suport..aici e nevoie de dictatura militara..de un legionar..dar oare se mai naste un om ca ion antonescu?…oare?imi pierd speranta mereu..Trebuie facuta revolta..nu se mai poate..stam sa ne uitam cum ne pierdem tara?din cauza unor tampiti????

 • Ceimportantaare?

  O gresala monumentala ideea regiunilor de dezvoltare in sine! Repercursiunile sociale, economice si politice care se intrevad – cu crize identitare majore in centrul tarii – sunt absolut catastrofale pe termen lung. Ce se intampla in Romania? De ce romanul trebuie sa aiba minte doar pe urma? Se gandeste cineva la implicatiile divizarii tarii pe plan economic? Gandeste cine, in general, in Romania? Fantastic!

 • eva

  o porcarie mare

 • Ovidiu

  Conducerea nu stiu ce sa mai faca cu banii,iar cetatenii romaniei ( in procent de 95% ) nu mai stiu ce sa mai puna pe masa! Asta mi se pare cea mai mare tampenie si am citit mai jos un coment,nu mai stiu exact care a fost autorul comentului, nu stiu ce sa mai faca ca sa ofere ungariei ( si scriu ungaria cu litera mica deoarece n-am pic de respect pt. aceasta tara ) teritorii romanesti! Conducerea din prezent este cea mai proasta din cate au existat vreodata! Ce-ar fi ca cei de la conducerea tarii sa aiba salariile macar pentru 6 luni, minimul de salariu pe economie? Sa aiba in jur de 600 de lei lunar sa vedem cum se descurca ei!!!

 • Econtext

  Pentru Carmen, Observator, etc.

  Impartirea nu are la baza criterii istorice, nu vrem sa introducem Buzaul in Moldova sau Oltenia in Banat, etc. Important e sa realizam zone de cooperare, sa ne unim in jurul unor proiecte mari, chiar daca ele traverseaza barierele unor regiuni istorice. Asta e important. Sa punem dezvoltarea economica in pole-position!

  Nu vrem sa modificam zonele istorice ale Romaniei, dar judetele, componentele acestor zone, pot sa se ‘uneasca’ cu alte judete in functie de proiectele prin care vrem sa dezvotlam Romania. Ar trebui sa facem o lista de proiecte mari, sa le dezbatem, sa le aprobam si apoi sa modelam tara in fucntie de aceste proiecte, nu?

 • Carmen

  Cand am aderat UE stia cum suntem impartiti si n-au mai zis nimic.
  Vor fi o gramada de cheltuieli asa cu schimbarea actelor si a numerelor de la masini.

  Si.. ce cauta Buzau si Braila in Moldova?!?!?

 • DANIELA

  Pai da,ca de asta stam noi in loc.Altceva nu este de facut in tara asta.Merge totul struna.Asta am vrut ,asta avem……

 • Observator

  Lasati tara impartita asa cum este, pe judete, asa a fost, este si va fi cel mai bine si dpdv economic, si politic.
  Daca din ratiuni dictate de U.E. doriti sa formati teritorii mai mari nu trebuie sa desfiintati judetele ci numai sa uniti judetele cate 3-5 judete si sa formati astfel euroregiuni.
  DAR INCA ODATA NU MAI BULIBASITI TOATA ADMINISTRATIA ROMANIEI!!!

 • George

  Nu va uitati in gura lui BOC !! Toate argumentele astea ( chiar daca unele pertinente ) nu sunt decat pretexte si reprezinta MOMENTUL mult asteptat de UDMR care a si propus aceasta reforma, pentru crearea Tinutului Secuiesc ca regiune autonoma ( ultimu pas inainte de independenta )

 • FakMan

  Lasati tara asa cum este impartit pe judete. Ce gaselnita ati gasit cica impartire pe regiuni de “dezvoltare”, de parca daca o veti imparti asa o sa se dezvolte doar la simpla impartire. Cine a mai inventat ca regiunea trebuie sa fie de dezvoltare in componenta notiuni. Este o tehnica de manipulare. Nu intelegeti . Economii la buget se pot face printr-o gramada de variante. Aceasta imparteala genereaza cheltuieli imense. Schimbari de denumiri, placute, acte ce trebuiesc modificate. Reorganizari de sedii. Aceasta este masaura anticriza sau cheltuire a banului public inutila?

 • florin

  vad multe comentarii aici de la persoane care habar nu au ce inseamna o regiune si ei nu vad avantajele unei asemenea reorganizari teritoriale deacea as dorii din partea celor care cunosc si ne pot da detalii mai amanuntite sa se exprime . un lucru este sigur si il stim cu totii unde-s multi puterea creste…….. Daca nu vom putea trece peste orgoliile noastre nu vom realiza niciodata nimic.

 • Nu cred c? ideea este rea, dac? te gânde?ti c? în toate aceste regiuni limba român? se vorbe?te de c?tre majoritate

 • nelu

  Ce-ar fi sa se renunte la acest judet Giurgiu creat fortat (cu 3 orasele?!), si sa se revina la ceea ce a fost candva judetul Ilfov cu resedinta la Bucuresti, eventual la Buftea/ Otopeni?
  Bucurestiul a fost resedinta ilfovenilor in primul rand iar acestora -fostilor ilfoveni li s-a facut o mare nedreptate prin plasarea in judetul Giurgiu, un oras ce ar putea fi frumos dar subdezvoltat si plasat total nepotrivit pt. o resedinta -la marginea judetului…?!

 • Impartirea Romaniei pe regiuni “de dezvoltare” reprezinta distrugerea a ceea ce a mai ramas din Romania, adica infrastructura. Romania ne-a fost furata de sub picioare, deoarece a fost vandut tot. Noi tracii care am fost civilizatorii Europei(rasa alba a plecat din Carpati), suntem supusi unui adevarat genocid. Lupta dintre Cavalerii Luminii si Cavalerii Intunericului este straveche, dupa cum straveche este si lupta impotriva poporului nostru. Sa nu uitam ca documente importante despre istoria noastra au disparut sau sunt ocultate la Viena, Vatican si in alte locuri. Ultimul exemplu este bombardarea Bibluiotecii Universitare la " Lovilutia" din 1989, deoarece avea in tezaur documente stravechi despre originea noastra MULTIMILENATRA.

 • Arch

  Tot o tara distrusa ramane … multumita voua, romanilor, care ati votat prostia in masa.
  Daca credeti ca se mai poate face ceva in tara asta, inseamna ca va-ti tampit.
  P.S. Pupati-va idolii in fund si daca o sa ai bani sa traiesti pana a doua zi inseamna ca Dumnezeu exista.

 • adi iasi

  ce-a mai mare tampenie este aceasta impartire…..vor exista zone defavorizate si zone favorizate. altceva nu este de facut decat sa impartitm tara???? suntem rupti de orice inseamna dezvolatare si ei fac impartiri!!!!! TREZITIT-VA oameni buni!!!!!!!!!!! lumea v-a iesi in strada!!!!!!!!

 • Vasiliu Eugen

  Domnule Asaftei, inca o data, felicitari!! Din nou, ma inclin! Ideea este geniala, chiar daca ar mai trebui lucrata putin. Dar asta trebuie sa fie punctul de la care sa plecam: proiectele mari, ele unifica si dezvolta teritorii. Altfel o sa fie o degringolada. La noi, 90% din obiectivele de investitii sunt de importanta locala, deci va dati sema in ce hal suntem. O comparatie ar fi binevenita: imaginati-va cum ar fi ca fiecare comuna sa-si construiasca propria portiune de sosea! Cum ar arata, cum s-ar putea inchega intr-un intreg? Trebuie sa pornim de la macro catre micro, de la proiectele mari catre cele mici! Si daca stam sa ne uitam la macroregiunile din Romania, ele surprind aceasta strategie a investitiilor mari.

  PS Si sa nu cadem in spaime ancestrale, nu are nici o legatura cu istoria, nu schimba nimic la nivel istoric.

 • Observator

  CEL MAI BINE AR FI SA LASATI IMPARTIREA ROMANIEI ASA CUM ESTE, PE JUDETE. ESTE CEA MAIFAVORABILA IMPARTIRE AVAND IN VEDERE SUPRAFATA TARII SI IMPARTIREA POPULATIEI.
  NU VA MAI LEGATI LOA CAP DACA NU VA DOARE. SI TERMINATI CU PROSTIILE.

 • Econtext

  Important in aceasta noua impartire e sa pornim de la proiecte multi-judetene. Asta e, practic, una din premisele noii impartiri. Creezi regiunea de nord-est in functie de calaul Siret-Baragan. La fel, regiunea Bucuresti, Ialomita, Constata pentru axa comerciala de la Marea Neagra pana in Capitala, plus canalul Dunare – Marea Neagra. E obligatoriu sa realizam o lista de proiecte mari, care vor lega aceste judete. Infrastructura (rutiera, maritima, coemrciala, etc) e primul imperativ al noii impartiri!

 • radukku

  Aceste regiuni sunt prea mari pentru a putea desfiinta judetele. Este aproape imposibil ca administratia unei asemenea regiuni sa imparta echitabil banii la vreo 400-500 de comune si sa coordoneze activitatile acestora cu orasele. Cu o astfel de rearanjare obtinem doar inca un nivel administrativ care mananca bani la greu si judetele raman asa cum sunt si acum. Nu rezolvam nimic. Din contra, ne complicam fara sens si riscam sa pierdem o gramada de bani.
  Ce trebuie sa facem este sa infiintam niste judete-regiuni mai mari decat sunt acum dar intreaga populatie a acestora sa nu depaseasca 1,2-1,5 milioane de locuitori, exceptand Bucurestiul. Adica, 2-3 judete sau chiar redesenarea granitelor administrative. Nu trebuie reformam exact pe actualele granite administrative.
  Impartirea asta administrativa prezentata in articol nu este delor o reforma regionala, ci se aseamana cu o impartire federala, pe state. Daca s-ar ajunge la federalizare lucrurile ar fi mult mai simple. Statele vor fi regiunile istorice mari.
  Si eu ma pot apuca sa colorez niste harti si sa ma gandesc cum mi-ar placea sa arate Romania, dar asta nu inseamna ca poate fi considerat un proiect de impartire administrativa.
  PS: Regiunile de dezvoltare sunt conform NUTS 2, nu se accepta populatie peste 3 milioane decat prin exceptii. Ditamai galbeneala care a cuprins Moldova si NE Valahiei depaseste 5 milioane, poate chiar 6 milioane. Vorba NG: Think again!

 • E33

  Ce ni pasati noua pe fomistii din Mehedinti si Gorj. Oltenii nu au ce cauta in Banat.

 • mark

  Asa cum sunt acum regiunile exista un echilibru geografic.Singura problema este regiunea de sud -est cu forma ei ciudata si cu Constanta un oras cu pretentii dar excentric in conditiile in care Galati e la 15 km de Braila insa impreuna sunt a doua arie urbana dupa Bucuresti.Totusi propunerea dvs. uita psihologia regiunilor.Astfel Gorj si Mehedinti se simt olteni, brailenii ar fi foarte nervosi sa fie integrati in Moldova.Desi par argumente cu iz ancestral si depasite azi totusi sentimentul de aparteneta al oamenilor e important in ecuatia unei impartiri administrative.Singura solutie mai logica ar fi 1.Timis, Caras,Hunedoara,Arad ,Bihor,Salaj, Satu Mare, Maramures 2.Cluj ,Bistrita , Alba , Mures , Brasov , Sibiu , Harghita , Covasna 3.Suceava , Botosani, Neamt,Iasi, Bacau, Vaslui , Vrancea, Galati 4.Gorj,Mehedinti,Dolj,Valcea,Olt,Arges,Teleorman ,Dambovita 5. Prahova,Giurgiu,Buzau,Braila,Ialomita,Calarasi,Tulcea,Constanta si in fine Bucuresi-Ilfov.
  In acest fel ar fi mai putine regiuni cate 8 judete de regiune si atentie ar urmarii istoria si geografia.Astfel desi intre Timisoara si Maramures pare distanta foarte mare totusi intre ele se merge numai pe campie.In acest fel Galati Braila at fi despartite ceea ce ar complica o problema aparuta in ultimii ani si anume un cartier construit de Galati al orasului Galati in judetul Braila.Economic regiunile nou construite ar fi mai echilibrate cu cate doi poli de dezvoltare.Aceste speculatii insa arata ca totusi asa cum sunt desenate acum regiunile au logica lor Singura problema care o vad e faptul ca Oltenia ca regiune e prea anemica si poate si istoric Teleormanul ar trebui sa fie la ei si daca ma uit pe harta poate s-ar potrivii mai bine la specificul judetelor ca Vrancea si Buzau sa treaca alaturi de Prahova , Dambovita si Arges iar Giurgiu , Ialomita si Calarasi alaturi de Braila , Galati , Tulcea si Constanta.Asta ar crea o regiune cu specific submontan cu industrie puternica si probleme specifice in agricultura si o regiune pontico-dunareana in care relieful si problematica ar fi iarasi specifica.Insa orice varianta regionala nu se va aseza intr-o logica economica neaparat asa cum prezentati in articol ci dupa argumente de multe ori egoist conjuncturale si istoric mentale.Asa cum avem un presedinte ales prin scrutin popular dar care dupa constitutie ar trebui ca dupa ce cheltuie cat se cheltuie ca sa fie ales si dupa ce promite ca orice politician ca face si drege ar trebui cum spuneam sa stea la Cotroceni si sa nu faca nimic(ca nu are prerogative) tot asa regiunile vor lupta mult sa depaseasca bariera egoismelor judetene.Ceea ce nu se poate este ramanerea asa si nu pentru ca nu vrem noi ci pentru ca Europa in constructia proiectelor mari are nevoie de entitati administrative mai mari cu care sa discute

 • Robert

  Regiunea Centru e sacra? Asta trebuie desfiintata, cate un hudet se pot aronda celor 6 regiuni adiacente. Mai mare prostie ca impartirea asta in 6 n-am vazut nici in hartile iredentiste.

 • de ce sa schimbam ce merge bine? adica actuala impartire e foarte oke dupa aprerea mea, daca s-ar intoarce banii in judet..