THE TICKER:

Justitie

Denuntarea clauzelor abuzive din contracte, amanata pentru 1 februarie 2014

de Irina Socaciu - Septembrie 25, 2013 - 13:28
TEXT SIZE: A | A | A | A

Guvernul va amana din nou termenul propus pentru posibilitatea de denuntare a clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, au declarant surse oficiale pentru Mediafax.

Astfel, noul termen propus este 1 februarie 2014, desi ar fi trebuit aplicata din luna octombrie.

Proiectul de ordonanta de urgenta proroga termenul de intrare in vigoare a posibilitatii de denuntare a acestor clauze abuzive si a fost inregistrat marti la Secretariatul General al Guvernului.

Sedinta de miercuri este ultima in care Guvernul poate amana aceasta posibilitate inainte de 1 octombrie, cand ar trebui sa devina valabila.

La inceputul acestui an, Guvernul a decis, tot prin ordonanta de urgenta, ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.

Aceasta amanare a avut loc la solicitarea Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.

Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.

SHARE:
0 Comentarii