THE TICKER:

Justitie

Raportul CE: Parlamentul a impiedicat anchetarea Monicai Iacob Ridzi si a lui Dan Pasat

de Bogdan Asaftei - Februarie 18, 2011 - 15:28
TEXT SIZE: A | A | A | A

Parlamentul a impiedicat investigarea faptelor de coruptie ale Monicai Iacob Ridzi si ale lui Dan Pasat, arata raportul interimar pe justitie al Comisiei Europene (CE), publicat astazi.

In plus, tot Parlamentul a decis si reducerea bugetului Agentiei Nationale de Integritate (ANI) ceea ce ar putea impiedica publicarea declaratiilor de avere si de interese. Aceste ar fi cateva din principalele bile negre pe care raportul le atribuie justitiei din Romania.

Fostul ministru Sulfina Barbu a declarat ca acest raport trebuie sa fie un semnal pentru tot Parlamentul Romaniei. In plus, ea a propus modificarea sistemului de vot din Parlament pentru a-l face mult mai transparent. “Sper sa fie un semnal puternic pentru toti colegii mei, atat de la putere, cat si din opozitie, si sa-si schimbe comportamentul. Eu propun sa fie implementat un sistem prin care sa se vada ce a votat fiecare parlamentar”, a precizat Sulfina Barbu.

DNA a fost laudata

In schimb, Directia Nationala Anticoruptie este laudata pentru rezultatele convingatoare in ceea ce priveste anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt.

Totusi, raportul evidentiaza faptul ca procesele cazurilor de coruptie s-a impotmolit in instanta, ca “nu s-au inregistrat evolutii importante in instanta”.

Alti vamesi trebuie angajati rapid

CE afirma si ca este necesara ocuparea posturilor de vamesi, posturi care au fost lasate libere in urma descinderilor din vami. Dupa cum a scris

Econtext.ro intr-un material anterior, numarul inculpatilor care au fost inchisi in urma operatiunilor din vamile din vestul tarii a ajuns la 97, atat vamesi, politisti, dar si contrabandisti. Impreuna cu cei 59 de politisti si vamesi retinuti in cazul vamii Siret, rezulta ca, in acest moment, sunt retinute 156 de persoane.

Efecte pozitive ale modificarii Legii Curtii Constitutionale

Raportul subliniaza si ca au fost constatate primele efecte pozitive ale modificarii Legii Curtii Constitutionale prin care se elimina suspendarea proceselor in cazurile in care se invoca exceptii de neconstitutionalitate.

Prin invocarea unor astfel de exceptii, multe procese erau suspendate. CE afirma ca prin modificarile aduse Legii CC se elimina cauze importante ale intarzierilor in cazurile de coruptie la nivel inalt.

SHARE:
1 Comentariu
  • dan

    Se stie ca si foarte multi parlamentari ai USL au votat impotriva anchetarii Monicai Ritzi si ai lui Pasat, TOCMAI pt. a avea in perspectiva “glontul de argint” acel as din maneca impotriva PDL-ului si al lui Basescu. Faptul ca nu asa stau lucrurile este dovedit de anchetele in derulare ale propriilor infractori (din PDL). USL-ul nu-si va trimite oamenii in inchisoare, din contra, ii va apara riscand totul.