THE TICKER:

Justitie

Raportul MCV critica Romania pentru “Martea neagra”

de Dana Mihailovici - Ianuarie 22, 2014 - 11:23
TEXT SIZE: A | A | A | A

Comisia Europeana va publica, miercuri, un nou raport MCV pentru Romania, document care contine critici la adresa Parlamentului, in special din cauza amendamentelor la Codul Penal, dar si aprecieri la adresa DNA, ANI, CSM sau ICCJ.

Deciziile Parlamentului din decembrie 2013 arata ca obiectivele si principiile ale reformei justitiei sunt “departe de a fi indeplinite”, fiind nevoie de interventia CC pentru reiterarea acestora, se arata in draftul raportului Mecanismului de Cooperare si Verificare.

“Cum este de asteptat ca dezbaterile privind Constitutia sa revina in 2014 este important ca CSM sa aiba posibilitatea de a comenta in toate situatiile legate de sistemul judiciar. In particular, trebuie excluse orice schimbari care ar spori oportunitatile politicienilor in vederea influentarii conducerii judiciare sau a independentei si autoritatii juridice”, noteaza expertii UE. Totodata, acestia recomanda consultarea Comisiei de la Venetiei ca semn ca orice schimbari viitoare ale Constitutiei se vor face respectand normele europene.

Documentul aloca un spatiu important adoptarii noilor Coduri, unde sunt introduse si observatii privind amendamentele la Codul Penal votate de deputati in decembrie 2013.

Astfel, raportul remarca importanta implementarii noilor Coduri, dar noteaza ca au aparut mai multe probleme cu cateva luni inainte de implementarea lor. Acest lucru ar putea necesita o serie de amendamente inainte de intrarea lor in vigoare. De asemenea, documentul face referire la amendamentele controversate la Codul Penal adoptate de Parlament in decembrie fara dezbateri si consultari publice, notand ca diverse instante, precum CSM sau ICCJ, au exprimat" ingrijorari serioase privind aceste amendamente pe motiv ca ele ar scoate parlamentarii din sfera legislatiei privind luarea de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu".

Alte critici vizeaza reducerea substantiala a termenelor de prescriptie si incercarea de a scoate de sub incidenta legiilor privind conflictul de interese o intreaga categorie de persoane. Autorii raportului noteaza ca amendamentele la Codul Penal au fost declarate neconstitutionale in ianuarie 2014 de catre Curtea Constitutionala.

Tot referitor la Legislativ, raportul mentioneaza amendamentele la statutul parlamentarilor din ianuarie 2013 care au aduc clarificari privind incompatibilitatea, dar noteaza ca Parlamentul nu ofera motivari atunci cand refuza cererea procurorilor de urmarire a unui ales.

SHARE:
0 Comentarii