THE TICKER:

Politic

Variantele posibile pentru functia de premier. Vezi cine este pe lista din care va alege Traian Basescu

de Ioan A. Murgu - Februarie 06, 2012 - 13:07
TEXT SIZE: A | A | A | A

Odata cu demisia Guvernului Boc, se deschide discutia despre numele celui pe care-l va propune presedintele Traian Basescu pentru functia de premier.

Pana vom avea o propunere din partea sefului statului, avem numele premierului interimar. Acesta este Catalin Predoiu, cel care a ocupat functia de ministru al Justitiei in guvernul Boc.

Sa revenim insa! Realitatea TV, impreuna cu politologul Cristian Pirvulescu, au cules sapte posibile nume pe care le-ar putea rosti Traian Basescu.

Leonard Orban, actualul ministru al Afacerilor Europene, este perceput ca un tehocrat si are o imagine foarte buna la Bruxelles. Potrivit lui Cristian Piarvulescu, Orban are o imagine buna, este un apropiat al presedintelui Basescu, insa nominalizarea acestuia ar crea o problema in PNL, Leonard Orban fiind fratele fostului prim-vicepresedinte al PNL, Ludovic Orban.

Mihai Tanasescu a fost intotdeaunta prezent pe lista scurta a candidatilor pentru functia de premier. Tanasescu a fost ministru de Finante PSD din Guvernul Adrian Nastase, in prezent ocupand functia de reprezentant al Romaniei la FMI.

Cristian Pirvulescu: Potrivit informatiilor acestuia, Tanasescu a refuzat deja aceasta functie, insa ar fi un nume bun, deoarece este perceput ca tehnocrat si a fost membru al PSD.

George Cristian Maior, seful SRI este un fost parlamentar PSD si a fost numit de presedintele Traian Basescu in fruntea Serviciului Roman de Informatii. Pirvulescu nu crede ca acesta va fi numele pe care-l va rosti seful statului, chiar daca provine din PSD.

Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE este fostul ministru de Externe in Guvernul PNL condus de Calin Popescu Tariceanu. El a fost promovat sef la Serviciul de Informatii Externe.

Cristian Pirvulescu: “A fost membru PNL, dar nu este perceput ca atare si este prea atasat de presedintele Traian Basescu. Si nu cred ca va accepta”.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, ar fi varianta ideala pentru putere, deoarece opozitiei ii va fi greu sa-l conteste. Totusi, de fiecare data cand s-a pus problema de a fi propus in functia de premier, Isarescu a refuzat oferta. Acelasi lucru s-a intamplat si astazi, consilierul acestuia infirmand venirea sa in aceasta functie.

Cristian Pirvulescu: “Isarescu are profil de tehnocrat, a mai fost premier, poate fi preferat, nu cred ca este interesat deocamdata, poate doar daca ar exista si un semnal de afara.”

Vasile Blaga este actualul presedinte al Senatului si unul dintre liderii PDL. Politologul Pirvulescu nu crede ca aceasta va fi solutia, deoarece schimbarea lui Blaga din Senat ar fi destul de complicata.

Lucian Croitoru este consilierul guvernatorului BNR. Acesta a mai fost propus de presedinte pentru functia de premier, insa Parlamentul a refuzat sa-l voteze. Potrivit lui Pirvulescu, in ciuda faptului ca este tehnocrat, numele lui Croitoru este atasat de cel al presedintelui. In plus, este greu de crezut ca va avea sprijinul Parlamentului de aceasta data.

Are rost aceasta discutie?

In ciuda discutiilor pe care le naste persoana pe care o va propune Traian Basescu pentru functia de premier, opozitia nu pare dispusa sa accepte vreun nume care vine dinspre presedinte.

Potrivit liderilor USL, opozitia doreste declansarea alegerilor parlamentare anticipate, prin respingerea a doua guverne consecutive in 60 de zile. In acest caz presedintele poate sa dizolve Parlamentul, ceea ce duce la anticipate.

Totusi, puterea are inca majoritate in Parlament. Teoretic, noul Guvern pe care-l va propune seful statului ar trebui sa treaca de Legislativ. Ramane de vazut care vor fi prioritatile UDMR, dinspre care au venit semnale ca si-ar dori organizarea de alegeri anticipate.

SHARE:
0 Comentarii