THE TICKER:

Social

Romanii, necrutatori fata de sistemul de sanatate. Vezi cati romani sunt multumiti de serviciile de sanatate

de Irina Socaciu - Decembrie 06, 2011 - 17:24
TEXT SIZE: A | A | A | A

Romanii sunt extrem de nemultumiti de sistemul de sanatate si de modul in care acesta este administrat, arata un studiu efectuat asupra unui numar de 28 de tari.

Studiul a fost realizat de grupul international IRIS Network, iar romanii sunt pe ultimul loc la gradul de multumire cu privire la sistemul national de sanatate.

Astfel, doar 6% din romani sunt multumiti de serviciile publice de sanatate. Niveluri apropiate se observa in Egipt (7%), Columbia (8%) si Ucraina (9%).

“In Romania 58% dintre cei care au raspuns la studiu cred ca sursa problemelor din sistemul medical provine din managementul ineficient, in timp ce 42% cred ca fondurile insuficiente sunt principalul aspect de blamat”, se arata in studiu.

Starea sanatatii

La nivel global, sapte din zece persoane considera ca au o stare de sanatate buna sau foarte buna.

Tarile in care autoevaluarea starii de sanatate inregistreaza cel mai bun nivel sunt SUA, Irlanda, Columbia, Germania, Pakistan si Indonesia.

In aceste tari, peste 80% dintre participantii la cercetare sunt multumiti de propria stare de sanatate. Printre cei care au cea mai slaba perceptie despre sanatatea lor se numara locuitorii din Rusia, Ucraina, Turcia, Polonia, Ungaria si Chile.

Perceptia sanatatii in Romania

In tara noastra, 76% considera ca dieta aleasa este principalul factor care are efect asupra starii de sanatate, iar pe locul doi se situeaza nivelul de exercitii fizice (65%).

Doar 44% cred ca starea lor de sanatate poate fi influentata de cantitatea de alcool consumata si doar 46% apreciaza ca fumatul are un impact asupra sanatatii lor.

Despre studiu

Tarile participante la studiu sunt: Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovenia, Turcia, Marea Britanie, Ucraina, SUA, Canada, Chile, Columbia, China, India, Indonezia, Malaiezia, Tailanda, Pakistan, Egipt, Australia.

Datele au fost colectate in perioada august – octombrie 2011, folosindu-se un chestionar similar in toate tarile participante.

 

 

 

SONDAJ

Econtext a lansat un sondaj inedit despre presedintii Romaniei. Cine credeti ca a fost cel mai bun presedinte al Romaniei din ultimii ani? Ceausescu, Iliescu, Constantinescu, Basescu?

VOTATI AICI

SHARE:
1 Comentariu
  • moi

    Daca cei din sfera privata care accepta salariul minim pe stat plus restul la negru(cca. un milion de persoane) ar plati taxa de sanatate pentru macar 500RON din cei negri s-ar aduna, lunar, vreo 65-70 milioane RON (inclusiv contributia angajatorului). Nu mai punem la socoteala partea etica a problemei,faptul ca acestia cer ingrijire medicala integrala platind doar cca. 58-60% din taxele care le asigura fondurile pentu a fi ingrijiti.