THE TICKER:

Social

SoliDArizare impotriva desfiintarii Muzeului Taranului Roman

de Roxana Dascalu - Decembrie 21, 2013 - 13:58
TEXT SIZE: A | A | A | A

Societatea civila din Romania a lansat zilele acestea un apel la solidarizare impotriva desfiintarii Muzeului Taranului Roman, unul dintre reperele vietii spirituale romanesti post-decembriste.

Andrei Plesu, Catrinel Plesu, Ion Vianu, Marius Chivu, Corina Suteu, Marius Oprea, Vlaicu Golcea, Mariana Celac, Voicu Radescu, Marilena Rotaru, Ruxandra Beldiman, Andrei Pippidi, Dan Grigore, Roxana Trestioreanu, Maria Raducanu, Dorel Sandor, Michael Shafir, Maria Berza, Anca Florea, Dan Perjovschi, Teodor Baconschi sunt printre cei care au semnat petitia „Nu desfiintati Muzeul Taranului Roman – Apel la solidaritate”.

In momentul in care scriu aceste randuri, pe 20 decembrie, se adunasera peste 1000 de semnaturi pe petitie. Petitia aici.

Printre zecile de comentarii adaugate se semnatari, un anonim spune: “E usor sa desfiintezi un muzeu, dar e greu sa creezi o comunitate…”

Virgil Nitulescu, Directorul MTR, a declarat ieri, in timpul unei discutii la sediul Muzeului, ca noul Ministru al Culturii, Gigel Stirbu, i-a transmis ca planurie referitoare la MTR, care ar urma sa fie desfiintat prin comasare cu Muzeul Satului, « nu mai sunt o prioritate ». « Pericolul nu a disparut inca», a adaugat Virgil Nitulescu.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut, marti, noului ministru al Culturii, Gigel Stirbu, sa nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Taranului Roman, premierul Victor Ponta replicand: “Comasati-le!” Cititi aici:

Pana in prezent, pemierul Ponta nu a declarat public ca a renuntat la ideea totat aberanta a desfiintarii MTR, prin comasare cu Muzeul Satului, si mutarea sau extinderea Muzeului Antipa la MTR.

« Muzeul Antipa are nevoie de o extindere, alaturi e Muzeul Taranului Roman, fostul Muzeu al PCR, care ar avea niste spatii disponibile, » a declarat acum doua zile, Victor Ponta. Stirea aici.

Creat in 1906, prin Ordin al Regelui Carol I, si reinfiintat cu numele ales de regretatul Horia Bernea, – dupa hiatusul dintre 1948 si 1989, cand splendida cladire a Muzeului de pe Kiseleff a fost confiscata de comunisti si transformata in Muzeul Stalin, apoi in Muzeul Partidului Comunist Roman, – Muzeul Taranului Roman a devenit in ultimii 24 de ani un reper cultural al Bucurestiului si al Romaniei, fiind singurul muzeu din Romania care a fost declarat Muzeu European, (in 1996).

In semn de solidaritate cu Muzeul, cativa dintre semnatarii petitiei, lansata de subsemnata, simplu cetatean si membru al societatii civile, au participat joi, 19 decembrie, la un flash mob la MTR, sub privirea vigilenta a dispozitivelor de jandarmi si organe de securitate desfasurate in zona.

Subsemnata, mi-am declinat identitatea, la cerere, explicandu-le jandarmilor, care mi-au spus, amabili, ca aflasera despre flash mob de pe Facebook, ca am adus cu mine si o pancarta cu un dinozaur cu ghearele rosii peste cladirea Muzeului, creata de artistul vizual Nona Serbanescu. Vezi imaginea atasata. Nu s-au semnalat incidente

 

 

 

 

 

 

SONDAJ VICTOR PONTA

 

Credeti ca guvernul Victor Ponta ar trebui sa demisioneze in urma scandalului AMNISTIEI si GRATIERII?

 

VOTATI AICI

 

 

 

 

SHARE:
0 Comentarii