THE TICKER:

Social

Spune-mi cat muncesti pe zi, ca sa-ti spun cu cine te asemeni! Muncesti mai mult decat mexicanii sau japonezii?

de Bogdan Asaftei - Aprilie 15, 2011 - 04:37
TEXT SIZE: A | A | A | A

Pauzele lungi si dese sunt cheia marilor succese, spune un dicton romanesc. Pentru alte natiuni insa, acest dicton pare sa nu fie deloc valabil.

Un studiu realizat de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE) arata ca cel mai mult muncesc mexicanii, ei muncind circa 10 ore pe zi fara intrerupere.

Studiul analizeaza cat de mult se munceste in 29 dintre cele mai importante state ale lumii si ia in calcul atat volumul de munca platit, cat si munca neplatita, categorie in care intra treburile casnice. La aceste activitati casnice intra intretinerea casei, curatenia, gatitul, cumparaturile, etc. Cea mai mare pondere o are gatitul.

Cel mai mult muncesc mexicanii

Iar concluzia este urmatoarea: cei mai harnicii sunt mexicanii, iar cei care muncesc cel mai putin sunt belgienii. Din nefericire, Romania nu este inclusa in acest studiu, dar fiecare roman poate calcula cam cat munceste pe zi pentru a se compara cu cei mai harnici sau cei mai muncesc mai putin.

Mai trebuie spus ca munca (atat cea platita, cat si cea neplatita) este exprimata in minute. Ceea ce da de gandit daca stam sa analizam exact cam cat muncim efectiv pe zi, fara pauzele aferente.

Revenind la clasament, chiar daca mexicanii muncesc cel mai mult, pe primul loc la numarul de ore lucrate si platite sunt japonezii (cu aproape sapte ore). In afara acestor ore platite, japonezii depun un volum de munca neplatit destul de redus in comparatie cu celelalte tari. Ei se ocupa de treburile casnice cam doua ore pe zi.

O eficienta asemanatoare regasim si la alta natiune asiatica, la sud-coreeni. Mai mult, coreenii sunt poporul care se ocupa cel mai putin de activitatile casnice: 1 ora si 19 minute pe zi.

Spre comparatie, din cele 10 ore muncite in fiecare zi de un mexican, sapte ore sunt platite, in timp ce trei ore reprezinta activitati casnice, munca neplatita.

Turcoaicele gatesc cel mai mult, fratuzoaicele fac shopping

Dupa cum spuneam, cea mai mare parte a muncii neplatite o reprezinta gatitul. Americanii petrec cel mai putin timp pentru a gati (circa 30 de minute pe zi). La polul opus, natiunea care petrece cel mai mult timp cu gatitul e Turcia, unde se prepara mancare 74 de minute pe zi.

La cumparaturi cel mai mult petrec, evident, francezii: 32 de minute/zi, iar cei mai expeditivi, cei care petrec cel mai putin timp la cumparaturi sunt coreenii, doar 13 minute pe zi.

Dupa cum spuneam, romanii nu sunt inclusi in acest studiu. Motivul este simplu: Romania nu face parte din OCDE. In OCDE sunt incluse 34 din cele mai dezvotate state ale lumii, care reprezinta 60% din economia mondiala, 70% din comertul exterior si 20% din populatia planetei. Chiar daca nu suntem inclusi in acest studiu, fiecare roman poate calcula exact cam cu ce natiune se aseamana dupa cat munceste. Iata, asadar, cat se munceste in cele mai mari state ale lumii. Cam pe unde credeti ca s-ar plasa romanii?

 

Topul harniciei

 

 

SHARE:
5 Comentarii
 • cristi

  Ioane ia aminte colea’sa.

  Patronu (roman) catre angajatu,in sedinta, mai baiete, daca o sa muncesti serios ,10-12 ore pe zi ,vii si simbata la program,uneori,mai des, si duminica,o lasi mai moale cu concediu de odihna,la anu’,o sa pot sa……..imi fac upgrade la ……………..BMW.
  exista sindicate in firme particulare?aaaaa nuuuuuu
  de ce?
  pentru ca una bucata roman + una bucata roman=cearta,scandal,mincatorie,ranchiuna,ura,lasita ,obedienta voluntara
  fiecare crede ca se descurca mai bine pe cont propriu,nupoate sa aiba incredere in niminea
  pe cale de consecinta cine vreti sa va promoveze si sa va apere drepturile?

 • ioan

  Ore efectiv lucrate:9,5 din 10 platite la program de 11 ore pe zi( ca am o ora pauza de masa), 6 zile pe saptamina .Pina acum nu s-a plins nici un sef de mine din toti citi am avut ,deci muncesc bine si eficient,nu-i asa?Cu salariul e cam asa: nu am datorii neachitate ,pot plati intretinerea si cu ce mai ramine mincam ne imbracam etc…De facut ceva in plus pentru a ne inbunatati conditiile de trai nu se poate desi lucreaza si sotia si nu sint un necalificat sau zilier ,ci un meserias cu studii medii ca multi altii din popor.Pai daca e asa inseamna ca muncesc rau si ineficient.Acum nu mai inteleg nimic,unde o fi buba frate? De acord cu BOGDAN,am fost si eu pe acolo si mai sint si altii ca de ex.italienii…deci pina la urma cum stam cu harnicia ca asa ca mine cunosc multi!Si ce are asta in comun cu nivelul de trai ca desi logic gindind zic eu, harnicia(unui popor) ar trebui sa duca la cresterea nivelului de trai(al aceluiasi popor)dar in practica NU se verifica. Si inca ceva…am auzit deunazi un termen nou “neosclavie” .Si l-am cautat in DEX ca nu stiu ce inseamna si nu l-am gasit ,dar banuiesc cam pe unde bate…Oare de ce nu l-am gasit,o fi un neologism de curind format?Daca e asa “Doamne fereste -ne pre noi” sa nu intre in vocabularul uzual! Fir-ar sa fie!Am devenit anacronic rau ,ca de aia nu mai inteleg nimic .Guvernantii nostri in schimb cred ca inteleg…ce vor ei …

 • Bogdan

  Nu, germanii, daneziii sau belgienii nu mucesc putin pentru ca muncesc bine ci pentru ca ii exploateaza pe altii. Sa vedeti cum se comporta companiile germane in afara Germaniei si ce abuzuri isi permit “expatii” germani fata de lucratorii locali. Vestita harnicie germana este de fapt exploatarea salbatica a altora (inclusiv la ei in tara, vezi cazul turcilor ce au construit metroul din Muenchen). Ia nu-i mai ridicati atata in slavi pe occientali. Am lucrat la ei 15 ani, i-am vazut la ei acasa cat de “eficienti” sunt ! Parca ar fi adoptat lozinca: “Decat mult si fara rost, mai bine putin si prost !”

 • De acord cu Adriana. Noi muncim, nu gandim, in spiritul heirupist si pompieristic!

 • Adriana

  Munca multa nu inseamna ca este si o munca care aduce valoare. Mai bine am lua exemplul Belgiei, Germaniei care muncesc mai putin, dar mai bine si eficient. 8 ore munca pe zi nu inseamna nimic daca tu iti termin treaba in 4. Si gandeste-te ca in celelalte 4 ore poti sa inveti, sa mergi la cursuri etc. La noi e multa munca, de proasta calitate si uneori inutila.