THE TICKER:

Social

Studiu MAI: Coruptia si somajul, marile probleme cu care se confrunta Romania

de Adrian Cristescu - Mai 22, 2012 - 17:12
TEXT SIZE: A | A | A | A

Lipsa locurilor de munca si coruptia par a fi cele mai mari probleme cu care trebuie sa se confrunte zi de zi romanii, se arata intr-un studiu prezentat de Ministerul Afacerilor Interne.

Aproape 76% dintre respondenti considera ca in tara noastra nivelul coruptiei este ridicat sau chiar foarte ridicat. In schimb, 70% din respondenti considera ca fiind normala oferirea de “atentii” medicului. Totusi, in ceea ce ii priveste pe functionarii publici, 90% dintre romani nu sunt de acord cu oferirea de bani sau cadouri catre acestia in schimbul rezolvarii unor probleme.

In urma studiului, au fost redactate si doua ghiduri de buna practica pentru prevenirea faptelor de coruptie, unul pentru cetateni, iar altul pentru reprezentantii administratiilor publice locale. Cele doua ghiduri ofera informatii despre ce anume este coruptia, care sunt cauzele aparitiei fenomenului, cum pot beneficia de protectie cetatenii, dar si reprezentantii autoritatilor publice locale, precum si un model de sesizare a organelor de cercetare penala.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 4.522 de persoane din populatia cu varsta de peste 18 ani, respectiv pe unul de 9.823 de persoane din randul angajatilor si al reprezentantilor autoritatilor publice locale.

 

SHARE:
0 Comentarii