THE TICKER:

Banci

Cea mai veche banca din lume risca nationalizarea

de Marius Pirloiu - Decembrie 30, 2013 - 08:31
TEXT SIZE: A | A | A | A

Actionarii in frunte cu cu cel mai mare investitor in cadrul bancii au respins planul privind vanzarea de actiuni de 3 miliarde de euro in ianuarie, decaland astfel strangerea de fonduri dupa data de 12 mai, transmite Reuters.

In acest fel, a crescut foarte mult riscul ca Banca Monte dei Paschi sa fie nationalizata, desi guvernul de la Roma dorea sa evite o astfel de solutie. Totodata, presedintele bancii ar putea sa isi prezinte demisia dupa ciocnirea fara precedent cu cel mai mare investitor in cadrul bancii cu sediul in Siena – o fundatie bancara caritabila, care are stranse legaturi cu politicienii locali.

Roma

Toate privirile sunt acum atintite spre Roma, unde atat ministrul economiei, care supravegheaza fundatiile bancare, cat si Banca Italiei urmaresc indeaproape evenimentele.

Cea mai veche banca din lume are nevoie ne bani de la investitori pentru a rambursa un ajutor de stat de 4,1 miliarde dolari, pe care l-a primit cu un an inainte pentru a evita nationalizarea, dup ace a fost lovita de criza din zona euro si pierderi din tranzactiile cu produse derivate.

Cresterea capitalului este o parte importanta a planului de restructurare agreat cu Uniunea Europeana, in scopul achitarii ajutorului de stat.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei italiene a spus ca prioritatea guvernului este sa inapoieze contribuabililor banii din imprumutul de salvare acordat bancii si nu exista interes in sensul nationalizarii Monte Paschi, potrivit agentiei de stiri ANSA. Agentia a spus ca Trezoreria va continua sa incurajeze partile implicate sa gaseasca o solutie.

Demisii in asteptare

Presedintele Monte Paschi, Alessandro Profumo, un bancher cu reputatie internationala, care anterior a fost presedintele UniCredit, a spus duminica ca el si CEO-ul Fabrizio Viola vor decide daca vor demisiona luna viitoare. O intrunire a board-ului este asteptat la jumatatea lunii ianuarie.

Profumo si Viola si-au asigurat deja din partea unui grup de banci garatarea drepturilor de subscriere in cadrul ofertei de vanzare de actiuni, dar numai daca aceasta are loc pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Ei spun ca intarzierea va face mai dificila strangerea de fonduri din cauza competitiei cu alti creditori din Italia si Europa, aflati in cautare de noi capitaluri in vederea urmatoarei verificari a sanatatii sectorului bancar, iar acest fapt ar putea precipita nationalizarea bancii toscane.

Vanzare

Prin fortarea amanarii vanzarii de actiuni catre investitori, fundatia Monte dei Paschi – care detine un pachet de actiuni destul de mare pentru a se opune oricarei decizii nedorite – spera sa castige mai mult timp pentru a-si vinde participatia de 33,5% si sa-si plateasca datoriile.

Fundatia condusa de Antonella Mansi spune ca strangerea de capital in ianuarie, prin vanzarea de actiuni catre investitori, ar dilua masiv participatia fundatiei, ceea ce nu i-ar mai lasa nimic pentru a-si rambursa propriile datorii de 340 milioane euro.

 

SONDAJ VICTOR PONTA

 

Credeti ca guvernul Victor Ponta ar trebui sa demisioneze in urma scandalului AMNISTIEI si GRATIERII?

 

VOTATI AICI

SHARE:
0 Comentarii