THE TICKER:

Bani

Antreprenorii romani cred ca accesul la finantare este foarte dificil

de Dana Mihailovici - Februarie 13, 2014 - 14:55
TEXT SIZE: A | A | A | A

Accsul la finantare a devenit foarte dificil, considera majoritatea antreprenorilor romani, potrivit datelor studiului “’Antreprenorii vorbesc: Barometrul antreprenoriatului romanesc 2013”, realizat de EY.

Astfel, 88% dintre antreprenorii romani considera ca accesul la finantare este dificil sau foarte dificil si 48% dintre acestia spun ca accesul la finantare s-a deteriorat in 2013 comparativ cu anul anterior.

Potrivit studiului, 72% dintre antreprenori sunt de parere ca mediul de reglementare si impozitare s-a deteriorat anul trecut, 59% dintre acestia afirma ca societatea romaneasca nu sprijina spiritul antreprenorial, in timp ce 40% apreciaza ca ajutorul organizatiilor specializate in sustinerea antreprenoriatului s-a imbunatatit in ultimul an.

In schimb, 58% dintre antreprenori sustin ca educatia antreprenoriala s-a imbunatatit in 2013.

Totusi, in pofida dificultatii de a gasi finantare, antreprenorii nu considera obtinerea de fonduri ca fiind cel mai mare obstacol in crearea si dezvoltarea unei firme in Romania. Incertitudinea mediului fiscal, birocratia si nivelul taxelor sunt considerate cele mai mari obstacole (cu 43% din raspunsuri), iar 87% dintre respondenti au afirmat ca nu sunt vizibile progrese in ultimul an. 72% considera ca mediul de reglementare si impozitare s-a deteriorat in 2013, comparativ cu anul precedent, iar 15% nu vad nicio schimbare.

Majoritatea antreprenorilor romani (94%) cred ca asigurarea stabilitatii sistemului de reglementare si fiscalizare si simplificarea legilor (91%) sunt cele mai importante doua prioritati fiscale pentru dezvoltarea antreprenoriatului in Romania, chiar inaintea reducerii nivelului taxelor si impozitelor.

“Antreprenorii vorbesc” este un barometru anual care masoara perceptiile intreprinzatorilor din Romania in privinta a cinci factori fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului – accesul la finantare, reglementarea si impozitarea, cultura antreprenoriala, educatia si sprijinul coordonat pentru sustinerea antreprenoriatului.

SHARE:
0 Comentarii