THE TICKER:

Bani

Contrabanda cu tigari a crescut cu peste 3 procente din iulie pana in septembrie

de Ioan A. Murgu - Octombrie 14, 2013 - 12:43
TEXT SIZE: A | A | A | A

Contrabanda cu tigari a crescut in septembrie 2013 la nivelul de 15%, fata de 11,8% cat se inregistra in luna iulie, potrivit datelor companiei de cercetare Novel.

“Dupa tendinta continua de scadere din ultimele sase luni, comertul ilicit cu tigarete a crescut semnificativ, cu 3,2 puncte procentuale, ajungand in septembrie la 15%. Cu exceptia regiunilor Centru si Sud, in toate celelalte regiuni notam cresteri, cele mai importante fiind inregistrate in Bucuresti (cu 6,2 puncte procentuale fata de iulie) si Nord-Vest (cu 7,6 puncte procentuale). Regiunea Vest, cu o pondere a contrabandei de 30,1% redevine cea mai afectata de comertul ilicit, urmata de Nord-Est (29,3%) si Nord-Vest (22,1%). Asa numitele produse ‘Cheap Whites’ detin cea mai mare pondere (36,8%), continuand tendinta ascendenta. Produsele cu timbru de Ucraina inregistreaza o usoara crestere, furnizand 24,8% din comertul ilicit, iar produsele cu timbru de Moldova o usoara scadere (20,9%). Fluxul produselor provenite din Serbia continua tendinta de scadere, pana la 5,5 . Ponderea produselor tip Duty Free ramane constanta, furnizand 4,4 din comertul ilicit”, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.

Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications al companiei JTI pentru Romania, Moldova si Bulgaria, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta cestere semnificativa a contrabandei.

“Ne exprimam ingrijorarea cu privire la aceasta majorare a contrabandei, cea mai importanta din ultimii doi ani. Speram sa fie doar o problema conjuncturala si, imediat dupa incheierea procesului de reorganizare si restructurare a Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala si a Autoritatii Nationale a Vamilor, contrabanda sa intre din nou pe trend descrescator”, a spus Gilda Lazar.

Iar cele peste trei puncte procentuale de crestere ale pietei negre se constituie in pierderi la bugetul de stat de peste 100 milioane de euro, a avertizat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs la BAT Romania.

In ultimii doi ani, contrabanda cu tigarete s-a mentinut, in medie, la circa 13% din piata totala a tigaretelor.

SHARE:
0 Comentarii