THE TICKER:

Bani

Leul a pierdut 5,58% in fata euro de la inceputul anului si s-ar putea deprecia si mai mult

de Irina Socaciu - Iulie 16, 2012 - 14:56
TEXT SIZE: A | A | A | A

Leul s-a depreciat cu 5,58% fata de ero de la inceputul anului, potrivit unei analize a companiei de brokeraj X-Trade Brokers. Deprecierea leului vine in contrast puternic cu monedele din regiune ale tarilor integrate in Uniunea Europeana.

Mai mult, calendarul politic din urmatoarea perioada ar putea deprecia si mai mult leul.

Forintul, zlotul si coroana ceha sunt in teritoriu pozitiv in perioada de la inceputul anului, pana pe 16 iulie. Ceea ce inseamna ca s-au apreciat. Numai dinarul sarb s-a depreciat mai accentuat, pierzand 10%. In perioada scursa de la inceputul anului, pana pe 16 iulie, forintul a castigat 8,3%, zlotul 5,84% si coroana ceha 0,87%.

„Vantul nu a suflat, insa, in aceeasi directie si in panzele leului, care a coborat cu 5,58% fata de euro”, precizeaza X-TB.

Mai mult, raportat la dolar, deprecierea leului a fost si mai mare, acesta pierzand 10,87%, ca efect cumulat al scaderii leului fata de euro si a euro in fata dolarului american.

De cand a cazut Guvernul Ungureanu

Potrivit X-Trade Brokers, evolutia negativa a leului este generata de mai multi factori, printre care se numara instabilitatea politica de dupa caderea Guvernului Ungureanu, dar si tulburarile recente. Aceste turlburari au atras reactii internationale si au ridicat semne de intrebare privind capacitatea Romaniei de a mentine politica de austeritate necesara continuarii acordului cu FMI intr-un an electoral.

In plus, intruca urmeaza noi evenimente politice, ne putem astepta si la alte deprecieri.

In ciuda faptului ca atentia publicului este focalizata pe EUR/RON, in perioade agitate cel mai mare potential de depreciere il are, de fapt, USD/RON, mai spun analistii de la X-Trade Brokers.

SHARE:
2 Comentarii
  • Danciu

    Corina, esti dusa rau daca poti crede asemenea lucruri. Pai comapniile straine isi mut abanii de aici, ele au atatia bani sa mute leul. Spalati pe creiere sunteti – totul e din vina lui Basescu.

    Cine ti-a zis prostia asta ti-a dat si argumente dovezi? Sau la mintea ta nu ai nevie de asemenea lucruri, e suficient sa-ti arate un prost un deget ca incepi sa razi, nu?

  • Corina

    Turma de hoti a lui Base schimba masiv leii in euro ca sa fuga cu ei in bancile straine, de asta se depreciaza leul !!! Le fuge pamantul de sub picioare si le e frica ca se duce de-a dura jupanul !!!