THE TICKER:

Bani

TOPUL celor mai bogate judete din Romania dupa PIB-ul pe cap de locuitor. Vezi cati dintre romani sunt platiti dupa cat muncesc

de Adrian Cristescu - Iulie 16, 2012 - 01:01
TEXT SIZE: A | A | A | A

Economia Romaniei este plina de suprize.

De multe ori un oras mic reuseste sa scoata capul la suprafata si sa aiba un nivel mai ridicat de dezvoltare, in comparatie cu un oras mai mare si cu mai multe resurse.

Perspective multiple

Totusi, nu este suficient sa privim peste o singura statistica, sa vedem doar un singur clasament, intrucat componentele economiei sunt interconectate.

Nu este indeajuns sa vedem cat este salariul dintr-un anumit judet pentru a ne face o idee despre acel judet.

Nu este suficient sa ne limitam la o singura perspectiva, daca dorim sa ne facem o idee mai clara despre un lucru.

Valoare economica si productivitate – PIB pe cap de locuitor

Recent, am prezentat valoarea economica a judetelor din Romania (iata AICI aceasta analiza). Dar aceasta analiza trebuie dublata de o perspectiva complementara.

Pe scurt, trebuie sa vedem si cat inseamna productia din fiecare judet in corelatie cu populatia judetelor. Prin raportarea la numarul locuitorilor, vom vedea exact amplitudinea economica a fiecarui judet.

Astfel, Econtext va prezinta topul judetelor din Romania in functie de PIB-ul pe cap de locuitor. Care este PIB-ul pe cap de locuitor in fiecare judet din tara.

Cu alte cuvinte, cine produce cel mai mult, care sunt cei mai productivi romani. In ce judete sunt cei mai eficienti cetateni!

PIB pe cap de locuitor

Datele se refera la anul 2012 si provin de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Practic, vom vedea cat preconizeaza CNP ca va fi PIB-ul pe cap de locuitor in acest an in fiecare judet din tara noastra.

Bineinteles, dupa cum e de asteptat, cei mai productivi romani se afla n Bucuresti. Bucurestenii vor inregistra in acest an un PIB de 15.454 euro pe cap de locuitor.

Cu alte cuvinte, in medie, fiecare bucurestean va produce in acest an bunuri si servicii in valoare de 15.454 euro. Productivitatea e foarte importanta in stabilirea salarizarii.

Cei mai productivi ar trebui sa aiba si cele mai mari salarii, sa fie si cei mai bogati. Si in cazul bucurestenilor se intampla acest lucru. Dar aceasta este o exceptie daca ne uitam la productivitate si salarizare.

Cazuri fericite si nefericite

De exemplu, Gorjul este pe locul 12 dupa PIB-ul pe cap de locuitor (6.343 euro in acest an). In schimb, ei sunt pe locul trei la salarii. La fel, iesenii se afla pe locul 19 la cat produc pe cap de locuitor, dar pe zece la salarii.

Aici am putea spune ca avem de-a face cu situatii fericite, deoarece gorjenii si iesenii sunt mai bine platiti decat produc.

Dar avem si cazuri nefericite. De exemplu, Harghita este pe pozitia 23 la PIB pe locuitor. Dar e pe ultimul loc (locul 42) la salarii.

Ceea ce inseamna ca patronii harghitenii isi platesc angajatii cu mai putin decat ar merita ei, potrivit productivitatii. Sau in Salaj, care e pe 20 la PIB-ul pe locuitor, dar pe 31 la salarizare.

 

Dar iata TOPUL JUDETELOR IN FUNCTIE DE PIB-UL PE CAP DE LOCUITOR (2012):

 

 

 

 

 

 

 

IATA AICI SI CAT VOR FI SALARIILE IN ACEST AN DIN ACEST AN

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

ROMANIA, DE VANZARE! Vezi care sunt cele mai ieftine judete din tara noastra

 

NOUA HARTA A SALARIILOR: La cat vor ajunge salariile in acest an. Vezi care sunt judetele in care angajatii ar trebui sa ceara mariri de salarii

 

DOUA LUNI DE GUVERNARE USL: scandaluri pentru functii, nimic pentru economie, firimituri pentru popor. Vezi care este bilantul celor doua luni sub puterea USL

 

HARTA ECONOMICA A ROMANIEI! Vezi ce judete ne vor scoate tara din criza

 

HARTA NOUA A ANGAJATILOR din Romania in 2012. Vezi in ce judete nu se vor face deloc angajari in acest an

 

BOGATII BOGATILOR! Am adus la putere cei mai bogati oameni din Romania. Iata cati bani au sefii de judete

 

HARTA VERDE A ROMANIEI: Care sunt cele mai verzi judete ale tarii! Vezi ce judete nu au fost inca inghitite de betoane

 

AVERILE NOILOR PRIMARI, la control! Cati bani datoreaza primarii pe care tocmai i-am ales. Vezi care sunt primarii plini de datorii

 

 

SONDAJ! CUM VETI VOTA LA REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU? PRO SAU CONTRA?

VOTATI AICI

SHARE:
10 Comentarii
 • alex

  Parerea mea e ca nu are rost sa se certe banatenii cu ardelenii.
  Sunt , poate , cele mai prospere zone ale romaniei . Din pacate , totul este trimis la bucuresti datorita centralizarii => sediile marilor firme/corporatii isi inregistreaza acolo veniturile.
  Automat prin acestea , vedem ca bucurestiul are Pib dublu pe cap de locuitor fata de Cluj .

 • Ion

  @lacu: Lacule, dar parca nu e bine. Ai luat doar primele 10 judete fiindca asa iti iese socoteala. Dar trebuia sa te uiti si in a doua jumatate a clasamentului si sa ne spui cate judete ardelene ai gasit acolo. Dar cel mai CORECT ar fi fost sa calculezi un PIB pe cap de locuitor pe Transilvania si unul pe Banat (+partea de nord a jud. Arad). Si ai fi constat simplu ca Banatul este fruntea. Cel putin in comparatie cu Ardealul.

 • claudiu
  IO locuiesc in pascani,un orasel de langa iasi si cred ca avem la administratia locala un pib destul de bunicel.daca vreti puteti sa va uitati pe youtube la pascani.primaria a cumparat automaturatoare,da ajutoare la oamenii nevoiasi si adapost.putem spuune ca avem un orasel frumos cu 52 000 de locuitori.
 • lacu

  Constantine, constantine…eu stiu ca tu esti unul care-i place sa spuna mereu ´tat banatu-i fruncea tarii´, numai ca, ca sa spui ca ardealu´i prea prin spate si ca vezi doamne, e rusine a se cofunda banatul cu ardealul dpdv al mentalitatii, viziunilor/practicilor occidentale, e prea mult, daca ne luam dupa clasament si dupa ceea ce-ai scris tu…banatu are, zici tu, ARADU TIMISU CARAS-SEVERIN…mno constantine, in primele 10 judete sunt 3 orase din ardeal, ti le scriu ca poate nu stii, Cluj, Brasov, Sibiu…´fruncea tarii´ are 2 si a 2-a fiind pe locul 10/ARADU/ dar na, se pune…MULTAM fain si de la mine :)

 • CONSTANTIN
  Dupa cum arata topul judetelor pe PIB mi se pare corect,intrucit reflecta in mod direct gradul de pregatitere a populatiei,atitudinea fata de munca,gradul de cult pentru munca si proprietate,civilizatie.Banatenii sint cu viziuni occidentale ,se face o mare confuzie intre banateni si ardeleni,nu-i aceeasi mentalitate!!!banatu are ARADU TIMISU CARAS-SEVERIN,cei de linga se doresc si bine fac !!!dar le mai trebuie sa se schimbe mult.Ce nu are clasamentu si modul de distribuire a aportului dupa PIB—am fi si cu un standard de viata superior .MULTUMESC
 • caraulea

  Problema e ca, de cele mai multe ori, productia se raporteaza pe sediile centrale, care in foarte multe cazuri este la Bucuresti, de exemplu in judetul Mehedinti, Hidrocentralele I si II produc 10% din energia electrica dar Hidroelectrica raporteza productia la Bucuresti unde nu se produce niciun kilowat hidro. Din punctul meu de vedere acewste clasamente sunt inutile, intrucat intro tara investitiile se fac prin efortul tuturor cetatenilor nu numai al celor din judetul respectiv, si acestea depind de multi factori. De exemplu daca comuna Mioveni ar raporta productia de autoturisme nu credeti ca ar parea ca locuitorii ei ar fi foarte bogati ? Ce sa mai zic de cei din Cernavoda ! In alta ordine de idei PIB inseamna productie nu salarii cum eronat se lasa sa se inteleaga in acest articol.

 • Econtext

  @ DanT

  Buna observatie, asta asa e!

  Econtext

 • DanT

  Ar arata la fel poate ca ordine topul, dar sumele ar fi mult mai apropiate … una e sa imparti un PIB la 700.000 de locuitori din care 350.000 aflati la tara (unde sunt foarte putini angajati si foarte putine fabrici), si alta e sa imparti la 350.000 de locuitori de la oras. PIB-ul pe locuitor al multor orase resedinta de judet ar fi aproape dublu in destule cazuri, ceea ce ar arata ca de fapt Bucurestiul nu e atat de in fata pe cat pare.

 • Econtext

  @ unde e greu

  E cam acelasi lucru. Un top al oraselor de reedinta de judet ar aratala fel ca acesta, deoarece orasul resedinta de judet are, in majoritatea cazurilor, cea mai mare pondere in economia unui judet.

 • unde e greu,hop si eu

  poi sigur ca bucurestiul are cea mai buna productivitate cand toate investitiile sunt directionate spre capitala.voi comparati un oras care e si capitala,cu niste judete formate in mare parte din sate si comune unde nu exista economie.productivitatea oraselor resedinta de judet este trasa in jos de satele si comunele care alcatuiesc judetul respectiv.astept un top cu pib-ul fiecarui oras resedinta de judet,atentie oras,nu judet.Multumesc!