THE TICKER:

Bursa

RECORD: Listarea Romgaz a crescut averea FP cu 714 milioane lei

de Marius Pirloiu - Decembrie 13, 2013 - 20:35
TEXT SIZE: A | A | A | A

Debutul Romgaz pe BVB a avut un impact pozitiv de circa 714 milioane lei (161 milioane euro) asupra activului net al FP si a compensat o scadere de aproape 434 milioane lei ce ar fi avut loc in lipsa acestei listarii.

Prin urmare, activul net al FP a avansat in noimebrie cu 1,9% sau 280 milioane lei, atingand nivelul record de 1,516 miliarde lei, pentru care VUAN-ul (valoarea unitzara a activului net) este de 1,2342 lei, fata de 1,1575 lei cat era la finele lunii octombrie.

Potrivit FP, in urma listarii Romgaz, detinerea in cadrul producatorului de gaze a fost reevaluata de la 23,1482 lei/actiune (capitaluri proprii ajustate cu valoarea dividendelor declarate/actiune) la 35,50 lei/actiune (pretul de inchidere din noiembrie), impactul constand intr-o crestere de 713,8 milioane lei a valorii detinerii.

Impact

„Este pentru prima data cand o listare a unei companii din portofoliul FP are un impact major asupra activului net in sensul cresterii acestuia. Romgaz a ajutat FP sa ajunga la un nivel record al activului net. Anterior, listarea Nucleareletrica a avut un impact negativ, adica era evaluata in portofoliul la un pret mai mare decat cel din IPO”, a declarat, pentru Econtext, Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza al BCR.

De exemplu, cu ocazia IPO la Nucleareletrica din septembrie, FP a ajustat valoarea detinerii in cadrul Nuclearelectrica in scadere cu 371,6 milioane lei.

Apoi, listarea Nucleareletrica prin intermediul drepturilor de alocare a mai adus o scadere a valorii detinerii cu 5,7 milioane lei, in octombrie.

Abia in decembrie, cand s-au listat actiunile Nucleareletrica, s-a inregistrat un impact in sensul cresterii, cu 10,7 milioane lei.
Astazi, actiunile FP se tranzactionau la un pret de 0,8350 lei, cu un discount de 32,3% fata de activul net de la finele lunii noiembrie.

SHARE:
0 Comentarii