THE TICKER:

Pensii

Cum se fac bani de pensii: Fondul public de pensii din Norvegia a castigat 28,7 miliarde de euro in primul trimestru

de Dan Irimia - Aprilie 26, 2013 - 16:11
TEXT SIZE: A | A | A | A

Fondul public de pensii din Norvegia, cel mai mare fond suveran de investitii din lume, a inregistrat un profit urias in primul triemstru din acest an.

Fondul a profitat de cresterea burselor din primul trimestru al acestui an, gratie investitiilor sale in SUA si Japonia, si a realizat un profit de 28,7 miliarde de euro.

Procentual, Fondul a consemnat o crestere a activelor de 5,4%, valoarea totala a activelor ajungand la 4.182 miliarde de coroane (548,1 miliarde de euro) la finele lunii martie, informeaza Banca centrala a Norvegiei, care se ocupa de gestionarea acestui fond.

Fondul de pensii

Acest fond investeste veniturile din petrol ale Norvegiei, iar in 2012 a inregistrat un randament anual de 447 de miliarde de coroane norvegiene (78,7 miliarde de dolari), in crestere cu 13,4%. Fondul detine actiuni la 1,2% din companiile listate din intreaga lume, inclusiv grupul elvetian de produse alimentare Nestle si compania petroliera Royal Dutch Shell. Activele fondului sunt echivalente cu 140.000 de dolari pentru fiecare din cei cinci milioane de cetateni ai Norvegiei.

Pietele bursiere din intreaga lume au crescut in ultimele luni pe masura ce bancile centrale din Europa, SUA si Japonia au semnalat ca sunt dispuse sa adopte noi masuri de stimulare a cresterii economice.

SHARE:
0 Comentarii