THE TICKER:

Pensii

INCREDIBIL! Pensiile au crescut in criza in toata tara: Hunedoara si Galati, pe primul loc la majorarea pensiilor. Vezi cati bani au primit in plus pensionarii din fiecare judet

de Bogdan Asaftei - Iulie 17, 2012 - 00:57
TEXT SIZE: A | A | A | A

Criza a adus o crestere generala a pensiilor, chiar daca acest lucru pare surprinzator, avand in vedere perioada grea prin care trecem.

Mai mult, pensiile au urcat in toate judetele Romaniei in ultimii trei ani, desi pare greu de crezut in vremuri in care taierile salariale si concedierile au tinut capul de afis al pietei muncii din Romania.

Criza

Econtext va arata cu cat au urcat pensiile in ultimii trei ani de criza. Mai precis, in urmatoarea perioada: trimestrul patru din 2008 (cand a izbucnit criza) – trimestrul patru din 2011.

Vom realiza o harta in care vom insera valoarea din ultimul trimestru din 2011 a pensiilor, in fiecare judet din tara, dar si un top, realizat dupa variatia din aceste perioade, pentru a vedea unde a urcat cel mai mult pensia.

Datele provin de la Institutul National de Statistica (INS). Sa mai spunem ca pensiile au crescut in Romania pe fondul majorarii pensiei minime, dar si prin cresterile de care au beneficiat pensionarii agricultori.

Practic, nu a fost un avans al tuturor pensiilor, dar al unui numar considerabil al acestora.

Pensii si pensionari

Econtext nu este la prima analiza despre pensii si pensionari. Iata cateva dintre cele mai importante sinteze de acest gen:

Pensionarii Romaniei, printre cei mai saraci din UE. Vezi cati pensionari se zbat in mizerie in Romania si in celelalte state europene

Exclusiv! Romania are cea mai redusa varsta reala de pensionare din UE

Top! Ponderea pensionarilor in fiecare judet din Romania

Harta pensiilor

Dupa cum e de asteptat, cele mai mari pensii sunt in Bucuresti. Atat inainte de criza, cat si acum, bucurestenii se bucurau de cele mai consistente pensii.

Astfel, in ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie din Bucuresti se ridica la 979 lei pe luna.

La polul opus, cei mai saraci pensionari ii regasim in Giurgiu. Pensia medie in Giurgiu era 623 lei/luna la finele anului trecut.

 

Dar iata harta pensiilor: iata cat e pensia medie in fiecare judet din Romania (lei pe luna in trimestrul IV din 2011):

 

 

Top pensii

In schimb, chiar daca cele mai ridicate pensii sunt in Bucuresti, altele sunt judetele care au beneficiat de cele mai ample majorari de pensii in criza.

Mai precis, pensionarii hunedoreni s-au bucurat de cel mai mare avans al pensiei in acesti trei ani de criza.

In ultimul trimestru din 2008, pensia medie a hunedorenilor era de 823 lei/luna, pentru ca in ultimul trimestru din 2011, pensia acestora sa se situeze la 956 le/luna. Ceea ce inseamna un avans de 133 de lei.

Galatenii si brasovenii se afla pe urmatoarele locuri, in timp ce pe ultimele pozitii (cu cele mai mici cresteri ale pensiilor in cei 3 ani) s-au plasat aradenii, botosanenii si satmarenii.

 

Dar iata topul pensiilor: cu cat au crescut pensiile in fiecare judet in cei trei ani de criza (lei pe luna):

 

 

 

 

 

 

Iata si alte analize publicate recent de Econtext:

 

TOPUL CELOR MAI BOGATE JUDETE din Romania dupa PIB-ul pe cap de locuitor. Vezi cati dintre romani sunt platiti dupa cat muncesc

 

ROMANIA, DE VANZARE! Vezi care sunt cele mai ieftine judete din tara noastra

 

NOUA HARTA A SALARIILOR: La cat vor ajunge salariile in acest an. Vezi care sunt judetele in care angajatii ar trebui sa ceara mariri de salarii

 

DOUA LUNI DE GUVERNARE USL: scandaluri pentru functii, nimic pentru economie, firimituri pentru popor. Vezi care este bilantul celor doua luni sub puterea USL

 

HARTA ECONOMICA A ROMANIEI! Vezi ce judete ne vor scoate tara din criza

 

HARTA NOUA A ANGAJATILOR din Romania in 2012. Vezi in ce judete nu se vor face deloc angajari in acest an

 

BOGATII BOGATILOR! Am adus la putere cei mai bogati oameni din Romania. Iata cati bani au sefii de judete

 

HARTA VERDE A ROMANIEI: Care sunt cele mai verzi judete ale tarii! Vezi ce judete nu au fost inca inghitite de betoane

 

 

 

SONDAJ! CUM VETI VOTA LA REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU? PRO SAU CONTRA?

VOTATI AICI

SHARE:
7 Comentarii
 • In general unde pensiile sau salariile sunt mai mari si preturile sunt mai mari. De exemplu in Deva preturile se pot compara in anumite cazuri cu cele din Bucuresti. Important este la sfarsitul lunii cu cati bani mai ramai in buzunar. Cre ca asta este cel mai important. Degeaba castigi mult daca platesti la fel…

 • Probabil de asta spunea Basescu “sa nu ma voteze aia carora nu le-a crescut pensiile”. Problema este ce se intampla de-acum incolo deoarece pensiile si salariile de fapt scad in fiecare zi odata cu deprecierea monedei nationale dar se pare ca nimeni nu observa asta. Ca sa nu mai spunem ca deprecierea aduce de fiecare data scumpiri. esti platit in euro, esti boss.

 • Econtext

  @ markus

  Injuriile spun totul despre persoana care le aduce.

  Bogdan Asaftei este un ziarist cunoscut in Romania si in strainatate. In afara de Econtext, Bogdan Asaftei a scris si scrie la ziare cunsocute atat din tara, cat si din strainatate.

  Putin respect n-ar strica, ‘domnule’ Markus.

  Repetam, injuriile spun totul despre calitatea persoanei care le aduce. Doar indivizii de joasa speta si care nu au argumente apeleaza la injurii. Speram sa nu fiti reprezentativ pentru o anumita clasa sociala a Romaniei.

  Inca un lucru: este ultima oara cand va raspundem, comentariile dvs vor fi sterse din start daca nu respecta o decenta minima.

  O zi placuta
  Econtext

 • Econtext

  Pentru markus si altii:

  Comentariile injurioase nu vor fi publicate. Pentru astfel de mentalitati si activitati de joasa speta exista Facebook.

  Si da, pensia medie a crescut peste tot in tara, vedeti toate statisticile. Daca erati atenti la explicatii, n-ati mai fi ajuns la injurii.

  Pensia medie a crescut intrucat au crescut anumite pensii, care erau extrem de mici. Cum sunt pensiile agricultorilor (care primeau 15 lei, 20 de lei) si alte pensii mici, inclusiv pensii ale militarilor. Pentru ca s-a instituit pensia minima de 350 de lei. Iar de la 15 lei la 350 de lei a fost un avans considerabil. Si este vorba despre circa 1 milion de pensionari, o cincime din totalul pensionarilor.

  Nu a fost o indexare a pensiilor, ci o crestere a pensiilor anumitor segmente de pensionari. Baza de raportare s-a modificat in urcare.

  Sper ca v-ati lamurit (in special Markus).

 • Mircea

  Si asa majoritatea pensiilor erau si sunt extrem de mici, deci cresterea e doar o picatura intr-un oceam care si asa lasa pensionarii sa traiasca tot sub limita saraciei, ca si pana acuma..

 • Econtext

  @ Paul

  Cand corelam factori, atunci apar comentarii ale cititorilor care vor sa vada fractionat, doar o singura evolutie, a unui singur indicator. Tocmai pentru a nu deveni prea complexe.

  Atunci am ales sa facem si analize mai complexe, dar si mai putin stufoase, pentru a fi mai clare.

 • Paul
  Daca se face o analiza a structurii populatiei active pe domenii de activitate se pot explica foarte usor disparitatile teritoriale. Judetul Hunedoara are o pondere mare a populatiei urbane, acest aspect explica o parte din diferentele de salarizare/pensii..in contrapartida cu judetele cu pondere mare a populatiei rurale.. activitati agricole..venituri mai reduse..s.a.m.d In Galati, pe langa gradul ridicat de urbanizare vorbim si de ponderea mare a industriei metalurgice , industrie ce asigura venituri peste media nationala. Bucurestiul are o pondere foarte mare apopulatiei active in domeniul tertiar, investitii straine foarte mari prin raportare la populatie, salarizari ce merg spre media europeana. De ce nu incercati sa elaborati articole prin care sa tratati anumite teme urmarind corelatia dintre doi sau mai multi factori ? Daca urmarim si inflatia pentru aceasi perioada o sa rezulte o crestere nula, de exp. in jud. Galati cresterea absoluta a fost de 18%, sau o scadere a puterii de cumparare, in jud.Satu Mare crestera in valori absolute a fost de doar 10%.